Søk i denne bloggen

tirsdag 30. august 2016

Omega 3

Det kommer alltid spørsmål om kosttilskudd. Trenger vi det? Jo mere jeg leser, jo mere blir jeg sikker på at de fleste trenger tilskudd av omega 3. Både omgea 3 og omega 6 er essensielle fettsyrer. Dvs at de må tilføres kroppen. Et hav av forskning bekrefter omega 3 helsebringende effekter. Vi trenger begge to, men i dagens kosthold har de fleste en stor overvekt av inntak av omega 6. Disse to "slåss" om de samme reseptorene i kroppen. De som får i seg mest Omega 3 er eskimoene og japanerne. Våre forfedre fikk heller ikke i seg så mye omega 6 som vi gjør i dag. Det finnes bla hypoteser om at svangerskaps depresjoner kan knyttes til lave nivåer av omega 3 hos mor. Kroppen "tømmer" hjernens lager. DHA øker serotonin i hjernen, og ved depresjon er det ofte lave verdier av serotonin som viser seg som et symptom.

Omega 3 har en rekke positive helseefekter: Blodtrykksenkende, blodfortynnede, reduserer kreft risiko, forebygge hjerte og karsykdommer, har positive effekter på ADHD, dysleksi, og andre nevrologiske problemer som  reumatisme og artrose.


Hjernen består av 60% fett og har et omgea 6/3 forhold på 1/1.

Kystnære fangstfolk har samme forhold i kroppen,
Jegere/samlere har 2-3:1
Grekere har 2:1
Japan i dag 4:1, alle disse forholdene anses som bra, vi kan altså ha 4x så mye omega 6 enn 3 og ha et bra utganspunkt.
I norden i dag er forholdet 15:1, i USA 17:1

Omega 6 finnes  mye i planteoljer som vi får rikelige mengder i oss daglig.
Egg som blir lagt av høner som spiser insekter og grønt inneholder mer omega 3 en de som bare blir foret opp på korn. Dette gjelder også andre produskjonsdyr. Kuer som spiser gress har et høyrere nivå av omega 3 en de som hovedsakelig får kornbasert kraftfor. Vilt er vinneren her sånn sett.

Her følger en oversikt over oljer med følgende forhold mellom omega 6 og omega 3 :

Linfrøolje:  1:5 helt unikt!!
Rapsolje:    2:1
Soyaolje:    6:1
Olivenolje   13:1
Maisolje:   45:1
Sesamolje:  109:1
SOLSIKKEOLJE: 131:1

Solsikkeolje skal liksom være den nye "sunne"... den inneholder hauger og lass med omega 6 kontra omega 3.

Et inntak på opptil 3 gram omega 3 om dagen skal være sundt. Det man skal ha i bakhodet er tungmetaller. Forskning sier at dette ikke har vært noe stort problem.
Velg rene omega 3 produkter, som virker bra. GNP standar er et minimum, og forteller noe om et produkts renhet.

Spiser du fet fisk minst 3 ganger pr uke skal du være dekket inntaks messig, men står det i forhold til omega 6 inntaket ditt?

Det er ikke nødvendigvis så sunt at "alt" skal være planteoljer og vegetabilsk. Ved å spise plantemargariner og mye korn får vi en stor overvekt i omega 6 inntaket vårt.

Så konklusjonen er at de aller fleste drar nytte av et omega 3 tilskudd, som er viktig for de fleste funksjonene i kroppen.

Kilder: http://en.wikipedia.org/wiki/Omega-3_fatty_acid
og boken : Optimal hälsa med LCHF og träning av Jo

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar