Søk i denne bloggen

tirsdag 30. august 2016

Hva er det vi EGENTLIG spiser?

Gammelt/omplassert innlegg:

 Jeg har spist mange mange former med Toro Lasagne i livet, og det har vært noe av det beste jeg viste. Etter å ha kuttet kraftig ned på ferdigmat synes jeg Toro Lasagne i dag smaker veldig salt. Innimellom kan jeg få lyst på det, men det er ikke lengre den kulinariske opplevelsen jeg syntes det var før. Samboern min liker Dolmio Lasagne Kit, og det er kan være godt det, men hva er det det egentlig inneholder?

Kitet består av to glass, et med Bechamelsaus, og en med tomatsaus i tilegg til pastaplatene:

Bechamelsausen er jo en ostesaus, og i denne pakken inneholder den dette:

Solsikkeolje: Veldig skjev fordeling mellom omega 3 og omega 6.Her er det 132 ganger mer omega 6, som virker betennelse FREMMENDE, en omega 3 som virker betennelse DEMPENDE.
Modifisert maisstivelse: hva er egentlig det? Etter et googlesøk fant jeg dette : "Stivelse er opplagsenergi fra planter, eksempelvis er potetmel en stivelse. Stivelse som behandles kjemisk eller fysisk for å få andre og/eller bedre egenskaper kalles modifisert stivelse. Eksempler på egenskaper som forbedres er modifisert stivelse som er mer stabil og tåler frysing bedre enn vanlig stivelse". (Gilde)
Smøroljepulver:smørolje :http://www.tineingrediens.no/Produkter/Smør+-+smørolje
glukosesriup(laget av mais hvete eller potet stivelse, også kalt sukker sier nå jeg)laktose er jo melkesukker...melkeprotein, en del melken, finnes flere typer.
Sukker:sukker er sukker, og er nr 4 på innholdsfortegnelsen altså inneholder produktet mye sukker og hvis v tar med maisstivelsen og glukosesirupen og laktosen som allerede er listet opp så...
Fedtpulver:inneholder vistnok palmefett(http://www.bakeri.net/sok/?article_id=3996), laktose og melkeprotein igjen...
Buljong:som står listet opp med selleri og melk bak og det vet vi allefall hva er.
Salt:vi kan anta at det ikke er havsalt, men industrisalt som er værre for kroppen med tanke på balanse.
Melkesyre:konserverende egenskaper... ikke så lett å finne noe helt konkret.
Stabiliseringsmiddel Xanthangummi (http://en.wikipedia.org/wiki/Xanthan_gum)
Melkeprotein: igjen nå som "egen" ingredisen, og til slutt:
Rosmarinekstrakt:altså ikke i helt naturligform det heller...

Fortsatt sulten?

Det finnes hauger av varianter på oppskrifter på bechamelsaus på nett, denne fant jeg på VG:

4 ss smør
4 ss hvetemel
6 dl varm melk
4 ss kremfløte
muskatnøtt
50 gram nyrevet parmesan



1. Smelt smøret, rør i melet og kok i 1 minutt.
2. Ta kjelen av varmen og hell i melk og fløte under stadig omrøring med visp. Kok det under svak varme i 2-3 minutter. Smak til med salt og revet muskat.
Tomatsausen i pakken er ikke like ille:
Den inneholder: Tomater (74%), tomatpre (14%), sitronjuice, maisstivelse, løk,sukker,salt basilikum,hvitløk, urter,persille og krydder..-lurer litt på hva "krydder og urter er når man har ramset opp både bsaililkum , hvitløk osv.. men men...En boks krossede tomater fungere også fint her, enkelt og greit.
Pastaplatene er vistnok 100% durumhvete semule...71g karbo pr 100g hvorav 2,6 er sukker.
Ferdig mat er enkelt da, og de fleste synes jo det smaker godt, det er jo en grunn til at det selger, men tar man en titt på innholdsfortegnelsen blir man kanskje litt mere motivert til å lage det selv?
Og alt det skjulte sukkeret, det er mye det, sukker man ikke vet eller tenker overt at man får i seg. Man trenger ikke bli fanatisk, men bevist. Det skader ingen å vite hva de dytter i kroppen. Kjøper man ketchup uten tilsatt sukker så skal man i allefall vite at det er kunstigsøtning i den i stedet!
BON APETIT!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar