Søk i denne bloggen

tirsdag 23. august 2016

ADHD del 1

Jeg stadig over temaer jeg finner interessante og vil lære mer om. Nå er det ADHD. Teamet dukker regelmessig opp. Min interesser bunner selvfølgelig i kostens påvirkning. Kan symptomer dempes ved hjelp av kostendringer? 

De fleste er enige om at energinivået øker ved inntak av sukker. I den forbindelse må vi huske at det som ofte er omtalt som karbohydrater på innholdsbetegnelsen og er sukker, eller blir det i kroppen. Corn Flakes inneholder lite SUKKER, men ekstremt mye karbohydrater. Like mye som i lakris faktisk. Vanlig brød inneholder 60-70g karbohydrater pr 100g. Juice er like ille som cola. 
Så min oppfatning er at mange barn, de fleste faktisk, kan bli "roligere" og mer konsentrerte om inntaket av karbohydrater reduseres. Start med drikke. Ekskluder drikke med sukker i totalt. Det finnes ingen gode anledninger til å drikke sukker. Ei heller til jul eller bursdag. Her er jeg beinhard. Ingen barn som er på besøk, eller på tur med meg får slush, brus, juice eller lignende. 

Selv om du ikke merker at ditt barn reagerer, så må likevel store mengder insulin til for å få sukkeret ut av blodet og inn i cellene. 

Så er det jo opp til hver enkelt hvor langt man vil gå, men kunnskap om bedre valg er viktig. Ingen barn har vondt av lavglykemisk mat. 

Essensielle fettsyrer finnes det nå en del dokumentasjon på. Både når det gjelder dysleksi og ADHD, ja mye annet også. I dagens kosthold spiser de fleste langt mer omega 6 en omega 3. Begge er essensielle, men det finnes forskjellige typer som virker forskjellig på kroppen. De fleste i dag, både liten og stor kan dra nytte av et godt omega 3 og omega 6 tilskudd. 
Omega6 finnes det mye av i korn og planteoljer. Kylling og svin foret på soya, som er det de spiser gir kjøtt med lite omega 3 og nye omega 6. Så det vi spiser som er anbefalt så sunt, altså brød, kornblandinger, plantemargariner og oljer skape altså en ubalanse fra man er liten. Ved å redusere inntaket av korn og planteoljer er man med på å redusere det skjeve forholdet. Omega 3 finnes i fet fisk, men også gressforede dyr er en god kilde til omega 3. Det finnes noe i planter også, som bla valnøtter, men vi klarer bare å omdanne en liten del til den formen for omega 3 som er nyttig for oss. 

Få plantemargarinen ut av huset, bruk smør i stedet. Prøv å redusere inntaket av brød og planteoljer. Brød er enkelt og praktisk i matpakka, men ikke til 3 av dagens 4 måltider. All frityr som pommes frites, nuggets, potetgull ol er rike på billige dårlige planteoljer. 

Ta tilskudd. Det finnes flere gode på markedet. En sikker men dyr løsning i jungelen er Eye Q. 
Her kan du lese forskning på dette: 




Her ser man at barn med bla ADHD har ofte ubalanser større en kontrollgrupper når det gjelder omega 3 og 6. 



Sink er også viktig. 



Det finnes rapport på rapport på rapport på pubmed. Jeg ville tatt en sjekk hos en lege som graver litt dypere en andre. 
Hvis symptomer kan dempes med kostendringer og vitamintilskudd så er det så absolutt verdt det! 

En gluten og kaseinfri diett, er det mange som merker bedring på. Prøv å ikke bytte til dårlige glutenfrie erstatningsprodukter. De har ofte en høy glykemisk indeks, og det vil vi unngå. 

Naturlig glutenfri mat er fullt mulig! 
Mange blir bedre bare ved å kutte ut gluten. Da finnes det hauger og lass med oppskrifter i lavkarboverdenen. Må melkeprodukter også utelukkes, Finn inspirasjon i paleo/steinalderkosthold. 


Hvis matintoleranser er grunnen til at noen har ADHD symptomer så er det verdt å sjekke ut. Uansett, ADHD eller ei, rådene over fungerer på alle. 



Når jeg ser hvor mye gluten påvirker mine barn, som ikke har ADHD, så tror jeg virkelig det kan ha noe for seg for de med ekstra utfordringer. 

Å legge til rette for best mulig kjemi i kroppen er interessant. Ja kanskje ikke så vanskelig som man skulle tro. Litt ekstra mas er det å leve glutenfritt, og starte dagen med 20 forskjellige vitaminpiller, men hvis humøret blir bedre, sinnet mindre, og kroppen roligere, er det ikke da verdt det? 


Dette temaet er stort og kompleks, her kommer det mere info etter hvert. 



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar