Søk i denne bloggen

fredag 26. august 2016

Gluten del 1

Kosthold er interessant. Vi er langt i fra noen super-sunn familie. Jeg har ekstremt kresne barn, og jeg har ikke energi, mot og begeistring for å lage mat ingen spiser. Da Aurora var liten spiste hun "alt". Da hun ble 3-4 var det full stopp. Samme mønster med broren. Her er det pasta, pizza, vafler ol som er favoritt. Ja og kjøttdeig! Protein er egentlig ingen bekymring. De spiser, kylling, and, svin, rådyr, storfe og litt fisk. 

Mine barn blir "spett gærne" av hvetegluten. De blir destruktive, mister impulskontrollen og blir utagerende. 
Jeg tenker at de ikke er unike, og i innlegget om ADHD så viser det seg at nettop gluten kan påvirke psyken. 

Her hjemme er det ingen som er i tvil! 

Vi lever 95% glutenfritt. 
De kildene til gluten de får er:
Chicken Nuggets MC Donalds
Rugsprø ( ingen problemer) 
Buer Spelt lomper 
Sandwich (is) 

Dette går helt greit. 
Blir det for mye og det sklir ut blir det vondt og vanskelig følelsesmessig. 

Når det kommer til dette glutenet, så er vi en glutennasjon. Vi er nesten hjernevasket til å tro det er essensielt og helt livsnødvendig. Vi spiser brød til frokost, lunsj og kvelds.  Topper gjerne det hele med pasta til middag.

Det er INGENTING i korn vi MÅ ha. Det finnes mange mennesker som lever naturlig glutenfritt i verden. Urfolk som eskimoer, masaier og folk på kitawa, spiser ikke korn. Finnes ikke en eneste livsstilssykdom hos disse. Ei heller overvekt. Japan og Kina har spist hovedsakelig ris. Syd Amerika hadde mais som sitt mel. 
Nå finner du snart hvetemel i "alt". 

I "gamle dager" gikk det fint... Jo da, for det første la man korn ofte i bløt. Man spiste grøt, kjøtt, surmelk og fisk. Poteter og kålrot. Det var ikke sånn at kostholdet var basert på en overvekt av fint mel. Litt går bra med det meste. I dag finner du knapt brød eller rundstykker uten tilsatt ekstra gluten. Vi får altså i oss ekstra av dette proteinet hver gang vi spiser. Rart det går gæærnt? 

Jeg synes gluten og dens potensielle virkning på kroppen er veldig interessant. Det kommer flere innlegg om akkurat dette. 

Her er en link du kan starte med: 







 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar