Søk i denne bloggen

mandag 5. september 2016

Gammelt/omplassert innelgg


Søtstoffer en gjenstand for utallige diskusjoner. Jeg gjør meg opp noen tanker. 

Aspartam, det består faktisk av 2 aminosyrer, og brytes ned som det i kroppen. Den ene er fenylanalin, den andre metanol. Metanol er som kjent "tresprit". Tresprit gjør deg blind. Når det er sagt, så drikkes det litervis av diet coke i Usa, og det har de gjort i 30 år, ingen har blitt blinde enda. Mengden av tresprit i en pepsi max er 7 ganger mindre enn i et glass appelsinjuice....Ryktene sier at aspartam virker som maurgift. Ok, er du en maur? Mørk sjokolade er gift for hunder, er du en hund?

Det at det står opplyst at produkter med aspartam inneholder en fenylaninin kilde har med "føllingsyndrom" å gjøre. Det alle babyer blir testet for når de blir født. Noen kan ikke nyttegjøre seg av denne essensielle aminosyren, og de tåler den overhodet ikke. Aminosyrer er jo byggestoffene i proteinene. Hvis det da finnes fenylalaninkilde i noe man ikke antar er proteiner, skal det merkes.

Om aspartam er farlig? Det vet vi jo ikke. Men når man vet at det er bygget opp sånn det er så er kanskje ikke så skummelt. Om det er naturlig? Det er det jo ikke, selv om inngrediensene finnes naturlig. Det finnes mange tilbakemeldinger på folk som får problemer med aspartam. Her igjen, det kommer nok litt ann på mengden, og på cocktaileffekten. En annen ting er at aspartam og glutamat øker effekten til hverandre. Mere om glutamat senere, men det er en smaksforsterkning som IKKE er bra. Finnes i mye ferdig mat.

Sukrin... naturlig sier du. Finner du sukrin naturlig i naturen? Jeg spør meg hvordan de har fått skilt ut dette sukkeralkoholet? Må det kjemikalier til? Uansett om erythritol finnes naturlig i pærer, så er det tatt ut av sin naturlige sammenheng og puttet i en pose. 


Sucralose brytes ikke ned i kroppen, det er et kloret sukkeratom. Klor? I kroppen? Sunt? Uansett, OM det ikke skulle påvirke kroppen vår, så tisses det da ut og søter vann og vassdrag.

Stevia: finnes iallefall i sin form i naturen, men i pulver form i en boks? Hva har skjedd på veien? Uansett det er et søtstoff som har vært brukt i årtusner. Man trenger en veldig liten mengde. Den skal dessuten har flere positive effekter på kroppen. Det skal vistnok ha vært brukt i Japan i mange år, og skal være trygt.  

Fruktose: finnes jo i teorien naturlig i naturen. I frukt. Når den intas med frukt får du med fiber og antioksidanter på kjøpet. Som pulver i en boks? Er det da naturlig? GI på fruktose er 27. Dvs at den har en lav glykemisk indeks. Når man måler GI på ting så måles påvirkningen av blodsukkeret 2 timer etter inntak på fastende mage. 

Fruktose må via leveren for å omdannes til glukose. Dette tar tid. Undersøkelsene sier ikke hva som skjer med blosukkeret ETTER 120 minutter. En annen ting er at fruktose øker fettinnlagringen. Hva er det bjørnen spiser seg fet på om høsten? Fruktose hemmer også metthetshormoner slik at du vil fortsette å spise. Evolusjonsmessig veldig fiffig for å få oss til å spise godt om høsten og at fettlagringen skulle være opptimal.

Fruktosenivået i frukt varierer fra frukt til frukt. Jeg liker frukt, og spiser frukt, men fruktosen Fedon har solgt seg rik på er kanskje ikke så gjev likevel?

Kokosblomstsukker: GI 35, ganske lavt, men tenker det er fordi den inneholder en del fruktose. Det er uraffinert og økologisk og inneholder 7x flere antioksidanter enn uforedlet rørsukker eller lønnesukker.
Jeg liker smaken utrolig godt, og jeg mener skal man spise søtt skal det smake godt, en av mine favoritter!

Sukker: naturlig? Jo da, men den er jo også plukket ut av sukkerroene. Sukker er gift kort og godt, og ingen av alternativene nevnt her trenger vi. Noen velger sukker fremfor kunstige alternativer, andre ville heller spise kunstig.

Det beste alternativet?

Vel det beste er vel å droppe det som er søtt. Likevel det virker trist for mange og ikke spise sukker. Men om lysten ikke er der, er det trist da? Hvorfor velger vi å holde sukkerbehovet vedlike enten det er med "naturlig" eller "kunstig" sukker?

Fordelene med de kunstige variantene er at de ikke påvirker blodsukkeret, hos de fleste. Det er allikevel individuelle forskjeller, noen får lavt blodsukker andre høyt.  Blir DU sulten av å drikke pepsi max?

Når det gjelder vektnedgang så er det mange som får en bedre effekt ved å kutte ut kusntige søtstoffer helt. Det beste er jo VANN: en annen ting: Kunstige søtstoffer er ikke anbefalt til gravide og barn under 3 år....

Ok vinneren , om man vil ha noe søtt i hverdagen, er :

HONNING, honning er naturlig, helt naturlig faktisk. Den inneholder like mye energi som vanlig sukker, men en hel del andre nyttige sporstoffer. Honning skal likevel ikke gis til barn under 1 år pga faren for botulisme.

Vil man ha et alternativ som ikke påvirker blodsukkeret vil jeg si at Stevia er det beste. 

Men før du lager det noe med noe søtt. Hvorfor gjør du det? Trenger du det? Vil det søte du snart putter i munnen få deg til å få lyst på mere, eller er det bare en liten del av hverdagen din, som et ekstra krydder?




Her er Anna Hallen sine tanker om saken :http://www.annahallen.se/sukrin-och-notmjol




Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar