Søk i denne bloggen

tirsdag 23. mars 2021

Coronadays 2021 (6) D-vitamin og solarium

I en tidligere undersøkelse av befolkningen (Tromsøundersøkelsen) viste det seg at 60% av befolkingen hadde D-vitaminmangel. Så vidt jeg husker under 50 mmol i blodet. De fleste leger ellers i verden anser nivåer mellom 75 og 100 mmol som mer optimale. (Så antallet med mangler er reelt høyere) Norges styrke på D vitamin solgt i butikk har vært latterlig lave i mange år. Dosene kunne i beste fall forhindre ytterligere mangel, men kunne lite gjøre for å ØKE nivåene i kroppen. 
Nå får du 4 x så sterke doser. 80mcg. 
Man bruker to mål på D-vitamin. I utlandet bruker de IU (international units) 
20 mcg = 400iu. 

Jeg og familien spiser mellom 2000-5000iu om dagen. Ingen har likevel nivåer over 100 mmol i blodet. 

D vitamin er mere som et hormon og regne og har mye å si når det kommer til psyke og immunforsvar. 

Forsking fra Norge fremmer til og med bruk av sol og solarium med den påstand av at det vil være fordelaktig for flere 1000 å ha optimale nivåer mens noen få hundre flere vi få hudkreft. 

Mange har dårlig opptak i tarmen som gjør tilskudd lite effektivt og antal soldager i Norge kan mange år være for få til å sikre nok D-vitamin vinteren igjennom. 

I disse Coronatider viser det seg at de som blir alvorlig syke og dør nesten uten unntak har lave nivåer. Nå trenger det ikke å ha noen sammenheng men kan også forklare hvorfor mørkhudete er overrepresentert når det kommer til innleggelser. 

Sol og solarium har fått et ufortjent dårlig rykte de siste årene. Vi er opptatt av å beskytte oss mot de få ulempene i stedet for å omfavne alle fordelene ved å eksponere oss for sol. 

Solariumene er faktisk åpne denne runden og ingenting får deg til å føle deg mere vell en når man har farge på kroppen. Er du sliten og lei, legg deg i sola et par ganger i uka. Start pent og unngå og bli brent, men man bør ligge mer en 10 minutter for å få i gang produksjonen av vitamin D 




Søk på Moan og vitamin D,hvis du vil lese mer om hans forskning. 






Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar