Søk i denne bloggen

torsdag 21. april 2022

Omega 3 og de mange fordelene

 

Omega 3

I dagens samfunn spiser vi mye mer omega 6 en 3. Dette kan påvirke helsen vår negativt på flere måter. Fungerer ikke cellene dine så fungerer ikke resten.

Hver eneste celle i kroppen trenger omega 3. Spesielt øyne og hjernen. Omega 3 er også viktig for muskelaktiviteten, fordøyelsen og fertiliteten. Det meste av forskningen på omega 3 er gjort på hjertet, og det viser seg at det reduserer oppbygningen av plakk i årene. Dette igjen reduserer risikoen for hjerteinfarkt og slag. Det beste er selvfølgelig å spise mat rik på omega 3. Fet fisk er den beste kilden til det. Problemet i dag er at inntaket av omega 6 er så høyt, så noen mener at man må spise 2 kg villaks i uka for å klare å få riktig balanse.

Planteoljer, margarin, korn, kjøtt foret på soya (svin og kylling) er eksempler på matvarer med mye omega 6

Ved å søke på omega 3 på Pubmed kommer det opp mer en 35.000 resultater. I den første artikkelen tar de for seg viktigheten av forholdet mellom omega 3 og 6. I Norge så er forholdet i snitt 12:1 i omega 6 sin favør. En ratio på 4:1 reduserte dødeligheten av hjerte og kar sykdommer med 70%. Jo lavere forhold hos kvinner med brystkreft jo mindre risiko, og for folk med reumatisk artrose reduserte betennelsestilstandene seg med en ratio på 3:1. Folk med astma fikk en positiv effekt med en ratio på 5:1. Uansett langt under det folk i snitt i Norge i dag går rundt med.

The importance of the ratio of omega-6/omega-3 essential fatty acids - PubMed (nih.gov)

 

“Animal experiments and clinical intervention studies indicate that omega-3 fatty acids have anti-inflammatory properties and, therefore, might be useful in the management of inflammatory and autoimmune diseases. Coronary heart disease, major depression, aging and cancer are characterized by an increased level of interleukin 1 (IL-1), a proinflammatory cytokine. Similarly, arthritis, Crohn's disease, ulcerative colitis and lupus erythematosis are autoimmune diseases characterized by a high level of IL-1 and the proinflammatory leukotriene LTB(4) produced by omega-6 fatty acids.

 

Her kan vi altså lese at omega 6 kan produsere og øke inflammasjon i kroppen. En hel rekke sykdommer og autoimmune responser kan mest sannsynlig bli bedre med mindre omega 6 og mer omega 3 i kroppen.

At disse to essensielle fettsyrene ser ut til å kunne påvirke helsen vår i så stor grad, er det kanskje på tide at vi fokuserer mer på.

Det finnes altså en hel del forskning på at omega 3 kan redusere behovet for betennelsesdempende medisiner.

Omega-3 fatty acids in inflammation and autoimmune diseases - PubMed (nih.gov)

Nå er det faktisk flere i psykiatrien som ser en sammenheng mellom lavgrad betennelser i kroppen og depresjon. Det er en del forskning som viser at Omega 3 kan ha en positiv effekt på både depresjon og andre mentale lidelser. Det jeg lurer på er om det er selve omega 3èn som gjør noe med psyken, eller er det det at disse betennelsestilstandene bli bedre?
Omega-3 fatty acids in depression: a review of three studies - PubMed (nih.gov)

Flere hevder også at omega 3 har en positiv effekt på bla konsentrasjon. Jeg har tidligere skrevet om dopamin, og at omega 3 er viktig for dannelsen av dette «motivasjonshormonet»

 

Klikker du på denne linken kan du finne 17 fordeler med omega 3. Det meste kan nok underbygges med noen av de 35.000 forskningsartiklene du finner på Pubmed.

17 Science-Based Benefits of Omega-3 Fatty Acids (healthline.com)


Mitt nivå av omega 6/3 var 18:1. Langt unna helsefordelen kan man si, og ikke bra!

Har tatt tilskudd fra Zinzino i 3-4 uker. Har radikalt mindre hodepine, mye mindre vondt i kroppen. Masse energi (litt i overkant?) Foreløpig tror jeg ikke helt det er sant- Nå har både min mor og min datter startet på oljen, og jeg håper og tror de kommer til å merke stor bedring.

Historiene jeg hører er mange. Folk blir rett og slett friskere. Ikke er oljen spesielt kostbar sammenlignet med andre, og det at du faktisk kan teste å se resultatene er både motiverende og lurt. 

Interessert i å gjøre enkle grep for bedre helse? Ta kontakt jeg kan hjelpe deg!Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar