Søk i denne bloggen

fredag 17. februar 2017

Gluten, i alt.

http://www.dagbladet.no/mat/vil-du-unnga-for-mye-gluten-kjop-brod-fra-mindre-bakerier/67036802


På NRK går programmet matkontrolørene? 
Jeg har bare sett et par men de har vært bra! Pulvermat som fiskesuppe og tomatsuppe får gjennomgå. 36 g fisk i en pose tiltenkt 4 personer. 8% tomat i tomatsuppa. 

Det er 40 g sukker i en God morgen Yoghurt og hvis vi tenker at karbohydrater er karbohydrater, så er det like mye karbohydrater i engelsk konfekt som det er i Havrefras, og Choco pops inneholder like mye karbohydrater som lakris. Nå er det altså glutenet jeg har fokus på. 

Med to glutenintolerante barn er jeg over snittet opptatt av dette proteinet.  Skeptikerne mener vi innbiller oss lidelser. 
Her må du gjerne dobbelt blindteste. 

Likevel så kan det gå bra, om man har holdt seg unna lenge, og Chicken nuggets går greit i ny og ne. Spelt-lomper går fint, rugsprø går fint. Rundstykker og k
Kroneis går IKKE fint. 

Det finnes etter min mening betydelig forskning på alt det hvetegluten kan påvirke. Tarm og psyke, ja kanskje for at nettop disse to er nært knyttet sammen. 
ADHD, chrons, ulserøs colitt, depresjon og shizofreni har alle i forskjellig forskning fått mindre symptomer av å kutte ut gluten. 

Mennesker kan overleve på det utroligste. Tenk hvor næringsfattige mange av oss er. Overvektige men underernærte. Hva er det nordmenn spiser nesten til hvert måltid? Hvetemel. 

De aller fleste hadde tålt brødet oldemoren din bakte. Hun la kornene i bløt over natten, brukte forskjellige kornslag og lite gjær. Man spiste også andre ting en brød. 

Nå er det brød til frokost, lunsj og kvelds, gjerne med pasta, pizza eller pannekaker til middag. Når brødet du kjøper i tillegg er tilsatt EKSTRA gluten så begynner det å bli trøbbel. 

Vær kreativ. Du trenger ikke kutte ut alt. Begrens. Spis hvetemel om du får det servert. Bak brød og pizza på andre korntyper. Tenk alternativt. Omelett er bedre en brød til frokost. Egg inneholder alt det du trenger. Spis salat med bønner, linser, feta og kjøtt til lunsj. 

Spis ris, poteter, qinoa, og bønner som tilbehør. Eller velg grønnsaker istedenfor stivelsesrike matvarer. 


Spis et par knekkebrød uten hvetemel til kvelds. Butikkene bugner av dem. 

Test, kjenn på kroppen, hodet og magen🙏





Kobling mellom mage og hode: 


Ble frisk da han kuttet ut melk og gluten: 


Verdt å lese om gluten og depression: 





Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar