Søk i denne bloggen

søndag 20. november 2016

Høstkonferansen til Lillemåne. Hjertehelse med Wasim Zahid

Jeg prøver jevnlig å oppdatere meg på det som skjer. Innen kosthold, landbruk, trening, helse med mer. nå lever vi i en veldig digital verden, så mye kan gjøres fra sofaen hjemme, men det er noe med det å komme seg ut.

Stedet var Thon hotell i Sandvika, så det var ingen dørstokkmil og snakke om. Da jeg har et rimelig fullt liv her hjemme, følte jeg ikke for fulle dager. Hodet vil egentlig heller ikke være i sånne lokaler, og ryggen er ikke sååå glad i å sitte, så jeg planla halve dager.

Dette året var det hjertet som var i fokus. "Twitterlegen" Washim Zahid holdt et fint foredrag. Dyktig og veltalende var han. Han kunne skryte av de norske legene, og hvor langt fremme vi er i Norge når det kommer til hjerte og behandling av dette. Godt å vite.
Han kunne også fortelle oss at 2/3 av de som kommer inn med hjertesvikt ( eller hjertetrøbbel?) har diabetes. De har dobbelt så stor risiko for å dø. Røyking er overrepresentert hos hjertepasienter. Nesten alle som kommer inn med hjerteporblemer sier ja, når de blir spurt om de røyker.

Spørsmål fra salen om kosthold blir likevel besvart med, " nei vi anbefaler variert og sunt kosthold". "Det er viktig å spise sunt og trene."

Et påfølgende spørsmål fra salen var om det ikke kunne være hensiktsmessig å anbefale et kosthold som ikke påvirker blodsukkeret. Helt logisk for alle oss som satt der. Overvekt og diabetes er et stort problem. Spiser du mat som ikke påvirker blodsukkeret, vil du kunne spise deg "frisk" fra diabetesen din. Svaret var vel som vi har hørt før. Det er ikke forsket nok på det til å anbefale det.

Jeg sitter bare og tenker, MÅ det forskes på? Er det ikke ren logikk? Hva er faren med å anbefale rene produkter av kjøtt, fugl, fisk, grønnsaker, egg, nøtter og bær, ja og det litt mer kontroversielle, fullfete produkter?

Han kunne bekrefte at den nyeste forskningen kunne bekrefte at mettet fett ikke var så farlig som de først hadde trodd, men fra det til å si det var sunt og anbefale det, der var de ikke.

Han kunne fortelle at høyintensiv trening som 4x4 er supert for hjertet, men at det ikke passet for alle. Det viktigste er å røre på seg.

Stress er ikke bra for hjertet kunne han også fortelle, uten at de helt hadde kartlagt mekanismene bak dette. Dette gjaldt langvarig stress over flere år. Nok søvn henger jo sammen med en sunn kropp.

Han var innom blodprøver og hvilke tester man burde ta. En test er til for å bekrefte eller avkrefte en hypotese.

Lipider, HDL, fastende triglyserider, høysensitiv CRP, og ratioen mellom APO-b og a, som var viktigere en kolesterolet. Fastende langtids blodsukker er lurt da som nevnt tidligere at diabetes og hjertesykdom går tett sammen.



Man sitter jo og hører det man vil høre når man har en eller annen form for oppfatning, men normalt blodsukker, søvn, trening, og stressmestring er viktig for god hjertehelse.


Lillemåne legger ut foredragene på youtube. Da jeg skrev dette var ikke årets foredrag lagt ut enda:

https://www.youtube.com/user/lillemaane


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar