Søk i denne bloggen

fredag 24. februar 2017

Pizza med havrebunn



Dette er ikke en Berit Nordtrand oppskrift, men med "ikke hvetemel" i bakhodet, så ble det havremelspizza. 
God nok for oss som spiste! 

Jeg fant oppskriften her: 

Jeg er ingen fan av hverken hvetemel eller gjær, så da ble det havre og bakepulver. 

300g havremel
1/2 boks kesam
2 egg 
1 Ts havsalt 
2 Ts bakepulver 
2 dl vann 

Jeg kjevlet den ut mellom to bakepapir og stekte den 15 min på 200 grader før jeg tok på fyllet og stekte 20 minutte til. 

Ikke lavkarbo, men glutenfri og med litt proteiner i bunnen. 

Ingen romling i magen etterpå. 

Fyllet ble kjøttdeigrester og osterester. Pizza er genialt når det kommer til å bruke opp litt rester. Litt peperoni på halve. 

Denne får komme på bordet flere ganger. 


mandag 20. februar 2017

Uførhet, latskap, eller skuespill?



Det dukker jevnlig opp diskusjoner om uføre. Det snakkes om folk som "tilsynelatende" er syke. Vi undrer, kritiserer og snakker om. 

Jeg kjenner flere som kun viser sin gode side mot samfunnet, den dårlige postens sjelden på Instagram og Facebook. 



Som med nyheter, og folk flest. Hva er det de vil vise? 

Jeg har skrevet litt om dette før: 



Bak en uføretrygd i Norge i dag ligger som regel åresvis med utredninger. 
Det har blitt prøvd medisiner, trening, behandlinger og arbeidsutprøving. 

De fleste går et år på sykepenger for så å gå over på arbeidsavklaringspenger. Egentlig begrenset oppad til 4 år, mange går dobbelt så lenge. 

I den perioden må du hele tiden "bevise" at du ER syk. En kort bedre periode, kan ødelegge for deg. Hold deg for Guds skyld syk, hvis du er det. 

Du blir sent fra den ene spesialisten, til den andre. Alle vil komme til bunns. Ingenting skal være uprøvd. Så når du tikker ut av Nav-kverna er du gransket både fysisk og psykisk. Du har testet lykkepiller og snakket med psykolog. Ja og kanskje et varierende knippe med saksbehandlere. Når de og legen din finner det passende å søke om uføretrygd, skal hele saken gjennomgås på nytt. Denne gang av NAVS egen lege. En som aldri har møtt deg. Da er du prisgitt at ekspertene du har møtt er gode på å skrive. 


Nav har 8 måneder på å fatte et vedtak fra søknaden er registrert. 

Etter 5,6,7,8-9 år, med redusert inntekt og redusert helse, faller avgjørelsen som gjør at du blir stemplet om du har gode dager etter dette. 

Ufør er ikke det samme som lam fra livet og ned. Arbeidsevnen din er REDUSERT.

Ikke alle med 100% heller. Saksbehandleren, legger vekt på at du skal ha en restenergi ETTER jobb også. Du er ikke 100% arbeidsfør om du jobber 8 timer og blir liggende resten av dagen. 




Man skal altså ha et liv ved siden av jobben. Det livet blir helt avgjørende når situasjonen endrer seg. Det å ha ork og mulighet til å være aktiv er super viktig. 

Hvorfor skal det være så vanskelig å forstå? 

Her er en "verdt å lese" link. 


Og denne: 





Denne er til de flotte menneskene jeg kjenner, som sliter med helsa, men kanskje aller mest folks fordommer. 




ADHD et fint innlegg om nettop det:

Jeg leser og funderer, lærer og filosoferer. 
Mat, trening balanse. På veien er det lurt å bli minnet på hvordan de med ADHD har det. 

Dette innlegget er flott skrevet. Mange vil kanskje kjenne seg eller andre igjen: 

fredag 17. februar 2017

Gluten, i alt.

http://www.dagbladet.no/mat/vil-du-unnga-for-mye-gluten-kjop-brod-fra-mindre-bakerier/67036802


På NRK går programmet matkontrolørene? 
Jeg har bare sett et par men de har vært bra! Pulvermat som fiskesuppe og tomatsuppe får gjennomgå. 36 g fisk i en pose tiltenkt 4 personer. 8% tomat i tomatsuppa. 

Det er 40 g sukker i en God morgen Yoghurt og hvis vi tenker at karbohydrater er karbohydrater, så er det like mye karbohydrater i engelsk konfekt som det er i Havrefras, og Choco pops inneholder like mye karbohydrater som lakris. Nå er det altså glutenet jeg har fokus på. 

Med to glutenintolerante barn er jeg over snittet opptatt av dette proteinet.  Skeptikerne mener vi innbiller oss lidelser. 
Her må du gjerne dobbelt blindteste. 

Likevel så kan det gå bra, om man har holdt seg unna lenge, og Chicken nuggets går greit i ny og ne. Spelt-lomper går fint, rugsprø går fint. Rundstykker og k
Kroneis går IKKE fint. 

Det finnes etter min mening betydelig forskning på alt det hvetegluten kan påvirke. Tarm og psyke, ja kanskje for at nettop disse to er nært knyttet sammen. 
ADHD, chrons, ulserøs colitt, depresjon og shizofreni har alle i forskjellig forskning fått mindre symptomer av å kutte ut gluten. 

Mennesker kan overleve på det utroligste. Tenk hvor næringsfattige mange av oss er. Overvektige men underernærte. Hva er det nordmenn spiser nesten til hvert måltid? Hvetemel. 

De aller fleste hadde tålt brødet oldemoren din bakte. Hun la kornene i bløt over natten, brukte forskjellige kornslag og lite gjær. Man spiste også andre ting en brød. 

Nå er det brød til frokost, lunsj og kvelds, gjerne med pasta, pizza eller pannekaker til middag. Når brødet du kjøper i tillegg er tilsatt EKSTRA gluten så begynner det å bli trøbbel. 

Vær kreativ. Du trenger ikke kutte ut alt. Begrens. Spis hvetemel om du får det servert. Bak brød og pizza på andre korntyper. Tenk alternativt. Omelett er bedre en brød til frokost. Egg inneholder alt det du trenger. Spis salat med bønner, linser, feta og kjøtt til lunsj. 

Spis ris, poteter, qinoa, og bønner som tilbehør. Eller velg grønnsaker istedenfor stivelsesrike matvarer. 


Spis et par knekkebrød uten hvetemel til kvelds. Butikkene bugner av dem. 

Test, kjenn på kroppen, hodet og magen🙏





Kobling mellom mage og hode: 


Ble frisk da han kuttet ut melk og gluten: 


Verdt å lese om gluten og depression: 





torsdag 16. februar 2017

Fremsnakking

Denne bloggen skal inneholde mest "proffe" og faglige ting. Likevel er det ting som jeg føler likevel kan få sin plass her innimellom. 

Mellommenneskelige relasjoner. Hvor mye ubehag, uvennskap og unyttig bruk av tid og energi har det blitt opp igjennom tidene pga sladder? 

Mennesker elsker å snakke med og om hverandre. Det negative er morsommere å dele, tydeligvis. 

Det kommer sjelden noe godt ut av det. Hva ER det vi ønsker å oppnå? 

Å dele informasjon på vegne av andre skal man være restriktiv med. Uansett om det er positivt eller negativt. Positive nyheter bør man jo få dele selv, negative også. Så kan man selvfølgelig få hjelp til begge deler om man ønske det. For noen ganger vil man spre ting. 

Da jeg mistet Ida -Marie ville jeg at ALLE skulle vite det, så jeg slapp å få spørsmål om når terminen var ol. Jeg orket ikke fortelle det, jeg orket ikke spørsmål. Da var det helt greit at andre delte på mine vegne, så jeg slapp selv. 

Andre ting er det jo greit at andre får vite, det er ikke alt som trenger å være hemmelig. Mister man noen, så utløser det jo sympati, om folk vet om sorgen din. Det kan være positivt. 

Så hender det jo man skaffer seg ting, som bil, hest eller et klesplagg. Ikke alltid man vil flashe det, og vil holde det litt for seg selv helt til man kan si" den der, den har jeg hatt leeeeenge". Da er det topp, om det ikke spres av andre " du nå har dem kjøpt seg DEN bilen, hva skal de med den?"  Osv. 


Sladder kan være ondsinnet, løgnaktig, og lite nyttig til annet en å ville lage kvalm, fremheve seg selv eller, være kjip med noen. 

Sladder kan være rent tidsfordriv uten onde hensikter også. Spesielt med en positiv tone. Påpek folks dyktighet, standhaftiget, prøve å ALLTID si noe bra om de du snakker om. 

Så er det jo troen og bekymringen over at folk snakker stygt om deg når du ikke er til stedet. Mange kan bli vel paranoide. Kommer det noe godt ut av det? 

Er de vennene dine? Tror du de vil deg vondt? Neppe, for i de fleste tilfeller er baksnakking mer en dårlig vane en en hensikt med onde intensjoner. 

Likevel, kan vi se denne videoen og prøve å ta budskapet til oss. 
Uansett hva som foregår i livet ellers, trening, mat, diagnoser ol, så blir verden og hverdagen bedre om vi prøver å skape harmoni og glede. Det hjelper på det meste. Start med deg selv. 




onsdag 8. februar 2017

Suksess-terte

Ny oppskrift av Berit Nordstrand testet. Nesten. Det skulle være honning i glasuren. Mannen tåle ikke det noe særlig. Da ble det rårørs-sukker. 



Kokosblomst-sukker i bunnen. Jeg liker smaken veldig, noen reagerte på "en annen smak". 


Jeg brukte 70 g SMØR, og 50 g kokosfett med nøytralsmak i toppingen. 

Jeg syntes kaka ble kjempe god, og kommer helt sikkert å bake den igjen. 







søndag 5. februar 2017

Steketermometer, og nydelig middag.




En enkel liten dings kan gjøre deg til en stjerne på kjøkkenet. Forrige uke var det bogstek av svin som ble helt magisk. Denne gangen indrefilet av hjort. 

Jeg skulle ha noen jenter på middag. Vi ble 7 totalt, og dette skulle jeg ordne alene. Jeg ville jo bare servert pizza, sa Aurora, men jeg ville servere noe av det beste jeg vet. Hjort har jeg ikke spist så mye, men tilbehøret ble ovnsstekte grønnsaker, brokkoli, vårløk, rødløk og søtpotet. Jeg lagde søtpotet chips også. Blomkålstappe og rødvinsaus. 

Til forrett ble det honningmelon og skinke og dessert ble det Berit Nordstrand sin sjokolademousse kake. Den ble servert med vaniljekrem, bringebær og jordbær. 

Jeg har ikke et eneste bilde, men det er tipp topp. Mobilen ble ikke rørt på hele kvelden. Jeg hadde logget av, for å logge på jentene, maten og proseccoen. 

Steketermometeret piper når det når ønsket temperatur. Hjorten satte jeg på 55 grader, og lot den hvile. Det var så mørt og godt atte. 
Det ble ekstremt fort ferdig, så dette hadde gått galt uten den lille snedige dingsen. 

Til 7 personer: 
2 blomkålhoder og 2-3 dl fløte 
1-2 brokkoli, 1vårløk, 1rødløk og 1søtpotet. 
1søtpotet til chips 
Sausen besto av 2-3 fond terninger og et par dl med rødvin. 

Kjøtt, masse. Men vi spiste litt mer en én indrefilet. Nå var vi bare jenter, så jeg ville satset på 2 i et selskap på 8 personer, kvinner og menn. 

Vaniljekremen: 
2 eggeplommer, 1/2 Ts vaniljepulver, og 1/2 dl fløte. Dette er opprinnelig en lavkarbo oppskrift med sukrin, men jeg byttet ut det med 4 ss rårrørs-sukker. Når blandingen har kokt seg tykk, rører man inn 50 g smør. 

2dl pisket kremfløte til å blande det med. 


En næringsbombe av et måltid. Har ikke vært sulten eller fysen dagen derpå. 
Selv om dette er kraftkost så tror jeg det påvirker kroppen på lang sikt. Den får det den trenger. Da maser den mindre etter annen mat, og man slipper mellommåltider og svingende blodsukker. 

Så det er mulig å spise sunt og godt, og så heldig jeg er som synes denne sunne maten er det beste jeg får. Da er det jo null problem å ha det som en varig livsstil. 

onsdag 1. februar 2017

Rå sjokoladekake

Atter en gang tester jeg en oppskrift av Berit Nordstrand. 
Denne gangen rå sjokoladekake. Det tok sin tid før jeg fikk riktig mengde med nøtter, dadler ol i hus. 

Nøtter skulle legges i bløt, bananer fryses. 

Stavmikseren tok kvelden under produksjonen. Kjøkkenmaskinen fikset det. Kraftig kake som gjør deg forsynt etter et stykke.  

Hjemmelaget vaniljesaus ville vært perfekt. 

Kaken inneholder ikke melk, mel, egg eller sukker. 




Næring og vitaminer pakket inn i sjokoladesmak. Nyt en "sunn" kake. 




Rødbete og feta

Jeg fortsetter utprøving av Berit Nordstrand sine oppskrifter. I dag ble det en rødbete og feta sak. Jeg har absolutt ikke hatt er forhold til rødbeter før, men nå har jeg altså kjøpt den andre posen med disse knallrøde grønnsakene. Brukte det som forrett til nakkekoteletter med stekt løk og kålrotstappe. 



Fokuset er å øke inntaket av grønnsaker, og inntaket av andre nyttige saker. 

Et par oppskrifter i uka har jeg som mål. 

Den ene kursdeltakeren hadde en heftig vektnedgang første uka. Den største endringen han gjorde var å ta trappa i stedet for heisen, gå av T-banen et par stasjoner før, og det aller viktigste tror jeg: kutte ut Pepsi Max. 

Han har også begynt å teste noen av Berits oppskrifter. Dem er det MANGE av.