Søk i denne bloggen

torsdag 11. oktober 2018

Depressjon

Personlig liten erfaring, men det er mange som sliter. Helt vanlige mennesker. Mammaer, naboer, ungdommer og barn. Som nevt i den første bloggposten ville jeg gjort alt for å sjekke opp det fysiske. 
D-vitamin? Her finnes det hauger med eksempler på deppa mennesker som har sett «lyset» igjen etter litt store doser vitamin D. Ikke slå deg til ro før nivåene dine bikker 100 hvis du har litt depressive tendenser. Ta gjerne solarium en gang eller to i uken og kjøp de sterkeste D-vitaminene de har i butikk. 

B-vitamin. B12 er de fleste leger flinke til å sjekke, ikke alltid så gode på folat. Amerikanerne mener nivået bør være over 17. Noe som er mye høyere en minste målet innenfor normalen i Norge. 
Jeg ville kjøpt et godt vitamintilskudd, et B-vitaminkompleks på Iherb dosene er ofte 10-100 ganger høyere en det du får i Norge. 

Sjekk nivået i blodet. Stiger det ikke kan det tenkes at det et tarmen/oppraket det er noe galt med og du må kanskje ta det i sprøyteform. 

Stoffskifte. Kanskje mest av alt for lavt vil kunne gi symptomer på depressjon. For mange har livet snudd etter å ha fått medisiner og et normalt stoffskifte igjen. 

Hormoner. Før en humørkalender. Skriv opp humør, vær og hvor du er i syklusen. Mange sliter med alvorlig Pms og kan bli depressive på bestemte tider i mnd. Se om depresjonen følger et mønster. Bruker du hormonell prevensjon prøv å slutte eller bytte til noe annet. 
Værsjuke kan mange også være. Se om humøret ditt påvirkes av været. 
Vet man at regn er en utfordring kan man ta forholdsregler og planlegge trening og solarium på de fuktigste dagene. 

Omega 3. Ta tilskudd! Rett og slett og uansett. 

Mat, det er opp og vedtatt at deprimerte har et dårligere kosthold en resten av befolkingen. Hva kommer først, høna eller egget? 

Uansett vil det ligge litt mestring i å spise sunt. Frukt, grønnsaker og proteiner. Helst animalske. Det er vanskelig å få i seg fullverdige proteiner på en vegansk diett og vi tar lun opp 10% av omega 3 fra planter. Du må ikke spise kjøtt. Fisk eller egg er supre proteinkilder. 

Gluten og kasein kan for mange gjøre noe med psyken. Jeg selv blir trøtt og i dårlig humør av hvete. Barna våre blir veldig destruktive og depressive. Peptider i melk og mel KAN kødde til i hjernen din. 

Jeg ville anbefalt et paleokosthold både preventivt og for p behandle. Et næringsrikt kosthold helt uten korn og melkeprodukter. 

Trening. Bevist at det virker, men da må det gjøres. Begynn med en runde rundt huset om livet er helsvart, øk på etterhvert. Kroppen produserer dopamin, serotonin og endorfiner under trening. Klarer du det gjør det!

Terapi. Hjelp til å stokke tanker, akseptere tingenes tilstand og øve på nye tankemønstere. 
Her må du finne en du liker. Både vi og terapeutene er forskjellige. 

Sosiale settinger. Mange deprimerte har kanskje problemer med det sosiale. Enten fordi de trekker seg vekk eller fordi de sliter med relasjoner. 
Å være ensom er vondt. Er man i mangel på gode eller nok venner, oppsøk andre arenaer. Still som frivillig i et suppekjøkken, prøv deg som besøksvenn, bli med på et yoga eller livsstilsendringskurs. Det å møte og omgås andre mennesker er helt essensielt. Det å glede noen andre kan gjøre mye for selvfølelsen. Du blir viktig for noen. 

Medikamenter prøv om du føler det er rett. For mange får en bedre hverdag. Vær oppmerksom på stemningsleiet. Blir du enda mere depressiv? Tenker du at verden ville vært bedre uten deg? Hvis dette gjør det være stopp! Allier deg gjerne med de rundt. Endringene er ikke alltid så lette å oppdage. 

Mindfullness. Det kan jeg svært lite om, men det har beviselig effekt. Skaff profesjonell hjelp til å trene på dette. 

Hvis alle disse tiltakene er prøvd, og ingenting hjelper, så vet ikke jeg. Uansett ikke gi opp. Hvis du har vært lykkelig før, så kan du bli det igken.  Man må bare knekke sin kode for å få kropp og sjel i balanse igjen. 


1 kommentar: