onsdag 31. august 2016

ADHD linker:

Mye nyttig informasjon:

http://nhi.no/foreldre-og-barn/barn/sykdommer/adhd-mestringsteknikker-11798.html?page=3

Her er en review av mye forskning. Det de kunne si at forskningen sa når det gjaldt ADHD, var at det var hensiktsmessig å kutte ut sukker og søtningsmiddel, farger og konserveringsmidler. Omega 3 tilskudd har også positiv effekt.

 Altså, tilbake til kjøkkenbenken. Gummigodteri og brus, juice og det meste av ferdigmat bør altså unngåes. Er det for mye for langt? Er det slitsomt nok å ha et barn med ADHD om ikke man skal lage maten fra bunnen av også? 

Uten vidre erfaring enn når det gjelder egne barn, og deres reaksjon på hvete, så er det absolutt verdt det. Det krever litt ekstra, men så er alt mye hyggeligere også. Er det for mye for langt i dagens samfunn? Diabetiker får insulin, når de rett og slett kan spise mat som ikke øker blodsukkeret. Man er så redd for å kreve noe. La folk få ta litt ansvar for egen helse. Nå tror jeg ikke du kan spise deg frisk fra ADHD, men du kan kanskje bidra til å dempe symptomene ved å sørge for tilskudd, og ekskludering av en del matvarer... 

Her er en solskinnshistorie : 


Berit Nordstrand er også innom temaet: 


Her er forskning på ekskludering av kasein: 


Søvn kan også være utfordrende for folk med ADHD, her kan vi lese om at alt fra antidepressiva, melatonin eller allergipiller kan hjelpe. 



Blogginnlegg av en med ADHD og kostens påvirkning. 


Så har vi eye-q da, et "må ha" 




Hormoner, Dopamin


Hormoner er spennende. Er de i ubalanse, spiser vi mer en vi må, blir sinte, deprimerte, får ubalanse i blodsukkeret, urytmisk hjerte, ja det kan påvirke det aller aller meste. 

Dopamin er et "velvære" hormon. Mangel på dette kan føre til depresjon. Det viser seg at folk med ADHD har lavere verdier. Det samme gjelder Parkinson. 




Hele artikkelen finner du her: 


Her står det litt om dopamin og ADHD. 


Dopaminet virker ikke helt som det skal i hjernen på barn og voksne med ADHD. 


Mat påvirker kroppen. Næringsstoffer påvirker mange kjemiske prosesser i kroppen. For at alt skal fungere optimalt må kroppen få det den trenger for å bygge videre. Man kan altså hjelpe til ved å spise. Mat er din medisin. Bare det å spise mye raske karbohydrater, gjør at insulinet øker, hormoner for metthet er med, kanskje stresshormonene setter i gang. 

Spis ren, enkel mat. Vi er tilbake til basic. 

Jeg tror et paleokosthold er det beste. Uten planteoljer, korn, raffinert sukker og melkeprodukter. Ikke så lett å følge for mange, selv om kroppen ville jublet. 

Likevel, sliter man med psyken, hormonelle ubalanser, vekt, søvn, eller alle de andre tingene man kan slite med så kan det være verdt å prøve. Nok om det. Det var Dopamin som var i fokus nå, og denne artikkelen lister opp mat som er gunstig for dopaminproduksjonen. 


Hverdagslykke

Gammlet/omplassert innlegg, verdt å repetere!



Hverdagslykke, er å smøre matpakker, sende med epler, oppskjærte jordbær og skrelte gulrøtter. Da sender jeg lykken videre, for jeg vet om en som blir så glad når han åpner boksen sin og ser den er full av jordbær. En annen som blir glad når hun kan spise et eple i "lillefri".

Hverdagslykke er nyoppredde senger, med rent sengetøy, og åpent vindu.

Ryddig hus, og stearinlys om kvelden er også hverdagslykke.

Lage vafler som ungene elsker er hverdagslykke, at vafler av fullkorn og med stevia kan gjøre lykke, og gi mette mager.

Hverdagslykke er å ha en rosa moët (champagne) liggende i kjøleskapet, bare sånn i tilfelle.

Hverdagslykke er takknemlige mennesker, som gir deg komplimenter.

Hverdagslykke er å stå i kassa på rimi med en gutt foran seg som pluteslig mangler 20 kr,  som du fisker raskt ut av lommeboka og betaler kassadamen.

Hverdagslykke er også følelsen av å kunne hjelpe til og være snill. Passe noens hunder, fore noens hester, klippe noens plen.

Hverdagslykke er å kunne sitte i en stol i sola med nesa i været, og ikke gjøre noen ting.

Hverdagslykke er å fikse mat til noen du vet ikke har hatt tid til å lage seg matpakke.

Hverdagslykke er å drikke vin på en torsdag, med gode venninner.

Hverdagslykke er å få en tekstmelding der det står : "jeg elsker deg, bare så du vet det"

Hverdagslykke er å ha en super treningsøkt med høy intensitet, med deltakere som gir alt på timen min. Endorfinlykke.

Hverdagslykke er når vinden blåser, regnet spruter, og strømmen går, og man må lese for ungene i lyset fra et kubbelys.

Hverdagslykke canada goose jakka og kåpa mi, som varmer meg uansett hvor kaldt det måtte være.

Hverdagslykke er å se en elgku på et jorde med to kalver, eller en rådyrbukk uten for stuevinduet.

Hverdagslykke er å holde den nybada sønnen min i håndkle på fanget, mens han nyter å være "baby" og ser meg dypt inn i øynene.

Hverdagslykke er spise en middag ute med kjæresten, kan være enkelt også, som pizza i bilen en regnværsdag.

Hverdagslykke er å få servert kjøttkaker av mamma en gang i uka.

Hverdagslykke er å bli vekket med en kopp te på senga.

Hverdagslykke er tur med hundene i skogen.

Hverdagslykke er å svømme med dattern min.

Hverdagslykke er se fisk i bekken!

Hverdagslykke er gamle sanger som får frem gode minner.

Hverdagslykken er selve livet, den er over alt, du må bare se den!

BE HAPPY.

tirsdag 30. august 2016

Lavkarbopannekaker

Disse har jeg tatt fra LCHF-bloggen: den siden kan virkelig anbefales er sååå fresh og fiiiin.

http://lchf-bloggen.blogspot.no/2011/11/lavkarbo-amerikanske-pannekaker.html

4 egg
1 pakke philadelfiaost
3 ss sukrin
1,5 ss fiberhusk
1 ts bakepulver.

Jeg brukte blender og kjørte røra jevn og fin.
Stekes i smør!

Disse likte både sønnen min og mammaen min, og mammaen min er vel den verste å tilfredsstille.  Olde spiste de også, men hun er fra før krigen så hun spiser alt.



Sønnen min spiste de riktig nok med skrekk produktet Nugatti, jeg tror faktisk det var sunnere med palemfett.. vel det er bedre med DISSE pannekakene med Nugatti, en vanlige tror nå jeg. For den som liker syltetøy, så synes jeg surkin fungerer utmerket til rørte bær.

Bananlapper

Helt uendret fra Anna Hallen.

1 banan
2 egg
0,5 dl Creme Frasie
1 ss fiberhusk

Mos bananen, pisk den sammen med eggene, ha i CF, og fiberhusk, la det stå i 5 minutter.
Stekes på middels varme. Jeg fikk 8 SMÅ lapper. Disse var kjempe gode.

Disse er jo ikke direkte "lowcarb", men de er gode og fine i dag da jeg skulle på 1,5 times spinning. Gode uansett.

Det er vel nesten 20 g karbohydrater i denne frokosten totalt. Til sammenligning er det 34g i 2 skiver birkebeiner brød.

Har en venninne som er veldig opptatt av at vi må få i oss nok fiber. Bla derfor korn er så bra og viktig. Jeg er ikke like overbevist, dessuten få man i seg mye fiber fra grønnsaker, bær og nøtter.
Og mens de to brødskivene med birkebeiner dekker 20% av fiberbehovet på en dag, dekker bananlappene hele 60! Dette er det fiberhusken som står får, og noe fra bananen. Chek!

Så hva disse lappene skal ligge under vet jeg ikke... glutenfritt er OK, men det er jo hverken helt Paleo eller LCHF.

Alt må ikke hete noe, disse heter bananlapper og var veldig gode!

Fordelingen på energien er 18% karbo, 18% protein og 64 % fett.
Jeg trives godt med denne fordelingen. sånn ca 20/20/60

Lavkarboostemuffins

Denne oppskriften har jeg funnet i boken Lavkarbo-husmanskost av Anna Hallen. Jeg liker oppskriftene hennes, de er enkle, har lite karbohydrater og inneholder helt " vanlige" ingredienser.
Hun var en av de jeg hadde forelesning med da jeg utdannet meg til kostveileder i LCHF og Paleo, (steinalderkost).

Jeg fikk 7 muffins.

5 egg
0,5 dl fløte
2 dl revet ost
litt pepper


Sett ovnen på 175 grader.
Bland egg fløte og ost i en bolle
Smak til med pepper
Tilsette evt fyllalternativer (salami, skinke ol)
Stekes midt i ovnen i ca 20 minutter.

Disse smaker som osteomelett.

Innhold pr muffins:


Kalorier: 136 kCal
Protein: 9.35 g
Karbohydrat: 0.36 g
Fett: 10.8 g
Natrium: 65.1 mg



Paleobringebærmuffins

Bringebærmuffens.

Lukter mer og mer på Paleo, også kalt steinalderkost. Det finnes mange måter og tolke og utøve dette på, som alt annet. De fleste spiser minimalt med poteter, de spiser ikke korn og ikke raffinert sukker. Frukt er ok om man "tåler" det. Melkeprodukter er ikke en naturlig del av Paleokostholdet, tåler man det er det likevel flere som inkluderer dette i små mengder. Jeg fant denne oppskriften,og liker den godt, den er tidkrevende, men metter godt: (den er like god dagen etter)

1dl kokosmel
1/2 ts bakepulver
10 eggeplommer
6 ss honning
4 ss kokosmelk

Jeg fordeler massen i 6 store muffinsformer. Strø frosne bringebær på toppen , eller litt 86% sjokolade.

Stekes på 200 grader i ca 20 minutter.



Den orginale oppskriften finner du her, jeg har doblet min og tilpasset den meg :-)
Cream breakfast cake

Kokoslapper

Prøvde meg på en ny oppskrift til lunsj i dag funnet på denne hyggelige bloggen.
Min verden i bokstaver

Kokosmel får du kjøpt på helsekosten, det er ganske dyrt tror jeg betalte 149 for en pakke. Kokos mel inneholder 4 g karbohydrater pr 100 g sunne fettsyrer og mye fiber. En god del av baksten i boken Fristende lavkarbo er basert på kokosmel, så det er ingen dum ting å ha i skapet.



Oppskriften ble:
2 egg
2ss rømme
4ss kokosmel

I hennes oppskrift var det søtstoff som jeg valgte å sløyfe. Stekes i smør. De ble ganske tykke.




Jeg spiste de med smør, jordbær og sjokoladepålegg søtet med tagatese.

Personlig synes jeg de lappene jeg lager med cottage cheece smaker bedre, oppskriften på de finner du her :Lapper
 Uansett bloggen hennes er verdt et besøk, og lappene gikk ned de. Godt med litt variasjon.


Lavkarbobringebæris

Herlig og enkel!
Gjør som følger:

Ta opp 400 g frosne bringebær (eller andre bær)
La de tine litt...
Ha de i blenderen og "knus" de sammen med 1 dl sukrin. ( kan være søtere om du vil)
Ha i en boks med mascapone ost. Miks det sammen. Hos meg var bringebærene fortsatt litt for harde men etter noen minutter ble det til en fin isKREM.

Denne oppskriften fikk jeg av Vivian jeg har gått på kostveileder kurs med. ( tror hun brukte jordbær)

NYT.

Jeg har oppbevart min i kjøleskap nå i 4 timer og den har ikke skilt seg, MEN jeg har minusgrader nederst i kjøleskapet mitt, så jeg vet ikke hvordan dette blir på 4 grader. Mulig den kan fryses, test og gi meg beskjed :-)

Sjokolademuffins uten nøtter

Fant en oppskrift på lavkarbonorge sine sider. Jeg var litt fysen i går.. Sjokoladekake var oppskriften, jeg lagde muffins.

150 g smør, smeltes
1 kopp fløte helles oppi,
4 egg røres rundt i gryta
1/2 kopp kakao
40-50 g kokosmel
1 liten ts stevia og 5 ss sukrin
1 ts vanilje pulver.

Stekes i ca 10 minutter på 175 grader.

Sønnen min likte de med en gang, men så likte han de ikke likevel.. han er litt sånn :-) Jeg likte de!

Disse er noen energi bomber: Du får i deg 20 % av dagens E vitamin behov 25% av dagens D-vitamin behov, og 40% av dagens A-vitamin behov bare på EN muffins. Den inneholder 4 gram karbo,  5 g protein og 21 g fett....Tilsammen 221 kcal.

Trigger de søt suget vær forsiktig, putt de i fryseren og ta opp en og en ved behov.. fin i farten!

Nøttemuffins

Denne oppskriften finnes det mange varianter av på nettet, men jeg har laget min egen variant: Jeg har droppet smøret og tilsatt fiberhusk.

Oppskrift:

250 g mandler
200g valnøtter
250 g revet ost.
7 egg
2 ts bakepulver
1ss fiberhusk

 Det holder med EN....
Stekes på 220 grader i tolv minutter.

Lavkarbolasagne

Denne er en av de mest populære oppskriftene. Veldig god, og lurer en hver ;-)

Herlig, denne syntes jeg ble veldig god! Oppskriften finner du her :Lavkarbo lasagne

Skriver den likevel her, det bli jo noen små justeringer...

Sett ovnen på 150 grader.
 4 egg
125 gram smøreost
35 g finerhusk.

Visp sammen eggene og visp inn ost og fiberhusk, la det stå og svelle i 10 minutter.

Legg deigen midt på en stekeplate med bakepapir. Legg et bakepapir du har smurt med olje over og kjevl massen TYNN. Det fungerer også helt fint og helle den ut på bakepapir, og smøre det utover med en slikkepott FØR den sveller. Da sparer du et bakepapir, og den blir tynn nok :-)

Dette stekes i ovnen i ca 10 minutter. Ta ut, fjern bakepapiret, og strip det opp med et pizza hjul. Nå har du passende "pasta plater". Disse fryser jeg når jeg først er i gang, så krever det ikke så mye når du først får lyst på lasagne.

Kjøttsaus:

400 g kjøttdeig ( du kan fint doble mengden kjøttdeig, uten å doble alt annet)
1/2 gul løk
1-2 charlott løk
et glass Dolmio tomatsaus med ekstra hvitløk
en fløte skvett
salt og pepper


Brun kjøttdeig og tilsett finhakket løk, saus/tomater og en skvett fløte.

Ostesaus:

1 dl vann
1,5dl fløte
100 g smøre ost
ca 100 g norvegia.
Litt revet parmesan

Kok opp fløte og vann og ha i osten, og la det smelte.

Legg kjøttdeig i en ildfast form, hell ostesaus over og legg på "platene". Ny runde med ost og saus. Topp med masse ost. Stekes i ovnen i 20-30 minutter. Lager du den ferdig dagen før, så legger du på osten før du steker, da trenger den nærmere 30 minutter.

Platene ble litt tykke, men alt i alt var det veldig godt! Det holder med et lag med plater på såpass lite kjøttdeig synes nå jeg. Platene kan fryses, jeg bruker ca halvparten når jeg lager dette :-) Eller de kan brukes som "spagetti", da med en carbonarasaus.
Dette var helt optimalt, server med en god salat!

Bounty

Dette tar tid... man spiser med andakt... Men godt er det. Også inspirert av denne ukens Allers, med små justeringer..

Smelt cocosa, tilsett sukrin, deretter fløte og kokosmelk.

Ha i kokosmassen og la avkjøle. Når massen er kald, form den til passende biter.

Smelt 70% sjokolade, gjerne med mint smak.Dypp bitene oppi. Avkjøles og oppbevares i kjøleskap.

100g cocosa
1, 5 dl sukrin
05, dl natreen
1 boks cocos melk fra Santa Maria.
1 ts vaniljepulver
2 dl fløte
400 g kokosmasse

Lager du 40 biter, blir dette innholdet i hver bit:


Energi: 153 kCal
Protein: 1 g
Karbohydrat: 2 g
Fett: 15 g
Natrium: 1 mg


Alvebrød/Lembas

Disse har jeg bakt mange ganger. Rett og slett definisjonen på lavkarbo.


Har fått denne herlige oppskriften av Anne som jeg går på kurs med. De var gode!

75g majones
5 egg
1ss fiberhusk
2 ts bakepulver
10g kruskakli
30 g sesamfrø
30g gresskarkjerner
50g solsikkefrø
100g linfrø
200g revet ost

Ha majones i en bolle, rør inn eggene.Ha i fiberhusk, bakepulver og frø. Blandes godt sammen. Rør inn revet ostt og la svelle i 5 minutter.

Settes med skje på 2 stekebrett (jeg klarte det på ett, men vakkert var det ikke)6 på hver plate. Form de til runde flate kaker. De flyter litt ut, men ikke mye.

Stekesi ca 15 minutter i 180 grader varmluft, eller 15 minutter ved 200 grader.

Avkjøles på rist.
Deles som et rundstykke, kan godt fryses, gode i matpakka og supre som hamburgerbrød.

Innhold pr stykke

Energi: 233 kCal
Protein: 12 g
Karbohydrat: 1 g
Fett: 17 g
Natrium: 98 mg

Toamtsuppe "bli frisk suppe"

Litt trang i halsen i dag, så når jeg kom hjem fra sykkeltimen min... lagde jeg suppe:
Man taver hva man haver:

1 boks moste tomater med hvitløk, oregano og basillikum.
2 dl vann
1 dl fløte
10-12 hvitløksfedd
10-20 biter feta ost
100-200g stekt kjøttdeig, rester fra fredags taco.

Kok opp, og gjerne la koke litt....Spis og håp du blir frisk :-)

Her er det ypperlig og bruke rester fra tacoen. Løk og ost puttes i suppa med kjøttdeigen.

Tyr i kål

I disse dager er det fårikål som er den store favoritten for mange, men jeg liker bedre oksekjøtt. Denne retten kan fint nytes med oksekjøtt.
Jeg kjøpte høyrygg med bein en drøy kg til sammen.

Jeg delte kjøttet i passende biter. La det feteste neders, deretter kål, i "passe" båter. Strødde en ts salt over og litt pepper, ny runde med alt en gang til,jeg lott stykket med bein ligge øvers, da det er lett å se om kjøttet har sluppet beinet etter en tid.
 Avslutt med kål på toppen. Du kan godt bruke en spiseskje med hvetemel oppi, men den kan helt klart også søyfes, eller erstattes med johannesbrødkjernemel. Når dette er oppi, heller du kokende vann over ca 4 dl, og lar det koke opp.
Herligheten bør koke 1.5-2 timer, men tåler enda mer.

Som tilbehør ble det blomkålstappe, denne gangen med en dæsj lettmelk og en ss smør, litt salt og hvit pepper.
Dette ble kjempegodt!
Oppskrift:

1 middels kålhodet
1-1,5 kg kjøtt høyrygg eller lignende
2 ts salt (maldon synes nå jeg)
1 ts hel pepper
1 hel rødløk i biter
1ss smør

Blomkplstappe:
1 blomkål
0,5 dl fløte
1 ss smør
1 ts salt
og litt hvit pepper...

Tilbehør rødløk, sukkererter og pinjekjerner

Finhakk rødløk, del opp sukkererter, og hel en pose pinjekjerner i varm panne med smør.
Frs i noen minutter på høy tempratur. Strø over litt maldon havsalt.

Fint som tilbehør

Sjokolademuffins

Søndag er "den store forberedelse av mat til uka" dagen.
Jeg var klar, jeg skulle bake muffins. Åpnet kjøkkenskapet, og manglet nøtter... Dvs jeg hadde 50 g valnøtter....arg.

Vel man tager hva man haver..:
3 egg
1 ts stevia
2 ss sukrin
50g valnøtter
50g solsikkerkjerner
50g gresskarkjerner
2 ss fiberhusk
4 storebananer (ca 550 g)
2 ss smør
1 ts vaniljepulver
1 ss kakao
1 ss hi maize

Blande det tørre i en blender.. (jeg bommet litt her i dag, tok smøret sammen med kjernene og det gikk dårlig.. vel det ble muffins med litt å tygge på..)
Visp eggene og hell oppi de moste bananene. Tilsett alt det andre og fordel i 10 muffinsformer, STORE.
Stekes på 175 grader, i ca 40 minutter.
Herlig: hver muffins inneholder :

Energi: 227 kCal
Protein: 7 g
Karbohydrat: 13 g
Fett: 16 g
Natrium: 45 mg

Bytter du ut  sukrin med honning eller kokosblomstsukker, og smør med kokosfett, får du en paleovariant.

Mager tzatsiki

1 boks naturell yoghurt/kesam
Sitron
2-3 fedd hvitløk
½ agurk

Del agurken i ønsket størrelse, knus feddene og tilsett noen dråper sitron.

Fra Frøken (fru) Fjæra

Magre kalkunboller

Kalkun/kyllingboller

1pk kjøttdeig av kalkun
4 ss cottage cheese
Løk
Hvitløk
Chili
Persille
Litt vann.

Bland alt sammen og stek i små boller, kan spises enkelt med blomkålstappe, eller puttes i tomatsuppen?

Fra Frøken (fru) Fjæra 

Mager tomatsuppe

Kort versjon:

Fres olje,hvitløk,løk, salt og hvitvinseddik i en gryte.
La dampe i noen minutter. Tilsett 2 bokser hakkede tomater med basilikum og vann. Legg i 2 hønsebuljong/grønnsaksbuljong evt krydre med egne urter. Gjerne en ts samba olek (chilli produkt)
Tilsett 2 dl røde linser og 1dl byggryn(bløtlegges i noen timer først)
Rett før servering, riv gulrøtter,selleri etc og tilsett. 



Fått av Frøken Fjæra, og denne er GOD!

Råkostsalat

Råkostsalat


Del 1 blomkål, bruk foodprocessoreller stavmixer o.l slik at blomkålen smuldrer.
Riv gulrøtter med ostehøvel, tilsett stangselleri, rødløk,eple
Tilsett litt god olivenolje, lime,salt


og pepper

Restevafler for "vanlige" folk.

Sønnen min ELSKER vafler, og i dag skulle han være litt alene med meg. Jeg hadde masse i kjøleskapet som nå egnet seg best i vafelrøre.

Den ble som følger: OBS: INNEHOLDER MEL OG MYE FETT!!!
2 egg
et par dl kefir
et par dl melk utgått på dato
en klatt rømme
et halvt fløtehus
en godt klatt smør
resten av en pose grovbakst (1/2dl)
ca en dl sammalt spelt
1 ss fiberfin( Hi Maize)
1/2 ts stevia.

Vafler blir best på slump.
Disse ble veldig gode, det var vi enige om, men etter to plater.... ble jeg trøtt, slapp og lei. Og mett :-)
Og disse er ikke vafler som får blodsukkeret til å stige til værs. Det er rimelig FETE, og inneholder KUN grovt mel, og en halv teskje stevia, gir ingen boost sånn sett..
SÅ da er vel konklusjonen at jeg har det litt bedre med mindre korn, selv det grove, men innimellom er det lov. Disse slanker vel ikke noe sted, men det ble "middagsvafler" i dag.
2 timer i skogen gjorde opp for dette. I tillegg hadde jeg gått 6 km før i dag så det får gå for i dag :-), Desuten er det en fin måte å bli kvitt rester på, og mine egne og naboens unger elsker disse vaflene.

Brokkoli med bacon og pinjekjerner

Denne er også god som tilbehør.

1 brokkoli
1 pk bacon
ca 50 g pinjekjerner

Brun brokkolien til den begynner å bli litt myk, ( noen liker den crisp, og da trenger den kun to minutter) tilsett oppskåret bacon og pinjekjerner, la det frese til det er "stekt". Passer fint til fisk og kylling.

Hodekålsalat

Denne er enkel og overraskende god. Nå er jo kål i folie veldig godt, men kan også brukes i en råkost salat på denne måten :

Du trenger hodekål og appelsin.

Bruk en ostehøvel og "høvl" av hodekålen, det blir fine strimler. Del appelsinen i båter og bland sammen. Supert til fisk og andre ting :-)

Brokkliform

Jeg ELSKER brokkoli, og er du ikke en av dem som deler min entusiasme, så bør du steke den i form.

1 brokkoli
1 rødløk
1boks minimais
1/2-1 pk sukkererter
Litt smør og havsalt.

Del opp brokkolien bruk gjerne en del av stilken også, bland alt i en form, og legg på et par ss smør og strø over litt havsalt, gjerne maldon. Stek i ovnen i 30 minutter på 200-grader. Brokkolien må gjerne bli litt crisp og brun. Rester er topp, da har du til lunsj eller middag i morgen. (restene kan godt blandes i en salat og tilsett gjerne litt pinjekjerner)

Dette er supert i folie (former) på grillen også.

Hva er det vi EGENTLIG spiser?

Gammelt/omplassert innlegg:

 Jeg har spist mange mange former med Toro Lasagne i livet, og det har vært noe av det beste jeg viste. Etter å ha kuttet kraftig ned på ferdigmat synes jeg Toro Lasagne i dag smaker veldig salt. Innimellom kan jeg få lyst på det, men det er ikke lengre den kulinariske opplevelsen jeg syntes det var før. Samboern min liker Dolmio Lasagne Kit, og det er kan være godt det, men hva er det det egentlig inneholder?

Kitet består av to glass, et med Bechamelsaus, og en med tomatsaus i tilegg til pastaplatene:

Bechamelsausen er jo en ostesaus, og i denne pakken inneholder den dette:

Solsikkeolje: Veldig skjev fordeling mellom omega 3 og omega 6.Her er det 132 ganger mer omega 6, som virker betennelse FREMMENDE, en omega 3 som virker betennelse DEMPENDE.
Modifisert maisstivelse: hva er egentlig det? Etter et googlesøk fant jeg dette : "Stivelse er opplagsenergi fra planter, eksempelvis er potetmel en stivelse. Stivelse som behandles kjemisk eller fysisk for å få andre og/eller bedre egenskaper kalles modifisert stivelse. Eksempler på egenskaper som forbedres er modifisert stivelse som er mer stabil og tåler frysing bedre enn vanlig stivelse". (Gilde)
Smøroljepulver:smørolje :http://www.tineingrediens.no/Produkter/Smør+-+smørolje
glukosesriup(laget av mais hvete eller potet stivelse, også kalt sukker sier nå jeg)laktose er jo melkesukker...melkeprotein, en del melken, finnes flere typer.
Sukker:sukker er sukker, og er nr 4 på innholdsfortegnelsen altså inneholder produktet mye sukker og hvis v tar med maisstivelsen og glukosesirupen og laktosen som allerede er listet opp så...
Fedtpulver:inneholder vistnok palmefett(http://www.bakeri.net/sok/?article_id=3996), laktose og melkeprotein igjen...
Buljong:som står listet opp med selleri og melk bak og det vet vi allefall hva er.
Salt:vi kan anta at det ikke er havsalt, men industrisalt som er værre for kroppen med tanke på balanse.
Melkesyre:konserverende egenskaper... ikke så lett å finne noe helt konkret.
Stabiliseringsmiddel Xanthangummi (http://en.wikipedia.org/wiki/Xanthan_gum)
Melkeprotein: igjen nå som "egen" ingredisen, og til slutt:
Rosmarinekstrakt:altså ikke i helt naturligform det heller...

Fortsatt sulten?

Det finnes hauger av varianter på oppskrifter på bechamelsaus på nett, denne fant jeg på VG:

4 ss smør
4 ss hvetemel
6 dl varm melk
4 ss kremfløte
muskatnøtt
50 gram nyrevet parmesan



1. Smelt smøret, rør i melet og kok i 1 minutt.
2. Ta kjelen av varmen og hell i melk og fløte under stadig omrøring med visp. Kok det under svak varme i 2-3 minutter. Smak til med salt og revet muskat.
Tomatsausen i pakken er ikke like ille:
Den inneholder: Tomater (74%), tomatpre (14%), sitronjuice, maisstivelse, løk,sukker,salt basilikum,hvitløk, urter,persille og krydder..-lurer litt på hva "krydder og urter er når man har ramset opp både bsaililkum , hvitløk osv.. men men...En boks krossede tomater fungere også fint her, enkelt og greit.
Pastaplatene er vistnok 100% durumhvete semule...71g karbo pr 100g hvorav 2,6 er sukker.
Ferdig mat er enkelt da, og de fleste synes jo det smaker godt, det er jo en grunn til at det selger, men tar man en titt på innholdsfortegnelsen blir man kanskje litt mere motivert til å lage det selv?
Og alt det skjulte sukkeret, det er mye det, sukker man ikke vet eller tenker overt at man får i seg. Man trenger ikke bli fanatisk, men bevist. Det skader ingen å vite hva de dytter i kroppen. Kjøper man ketchup uten tilsatt sukker så skal man i allefall vite at det er kunstigsøtning i den i stedet!
BON APETIT!

Rabarbra/bringebær smuldrepai

Denne er basert på LCHF-bloggen, og råkremen er funnet på lavkarbo.no

4 stenger med rabarbra
2 ss sukrin
100-200 g bringebær
100g mandler (knuses)
50g smør
1ss kanel

Del rabrabra i biter og bland det med bringebær, sukrin og kanel. Mandlene knuses og smør knas inn. Dette strøs over blandingen.

Stekes på 180- grader i ca 30 minutter.

Råkrem (funnet på lavkarbo.no postet av Gerd)


1-2 porsjoner, totalt 3karber)
1 egg
1ss sukrinmelis
-vispes til eggedosis

1dl kremfløte
¼ krm stevia
- vispes til krem

Begge deler blandes sammen.
Jeg er ikke så glad i sukrin smaken, men her kan den med fordel byttes ut med Natreen, om man vil bruke kunstig søtstoff. Prøv deg frem.

Blåbærmuffins

Jeg fortsetter muffinstrenden, med inspirasjon av høst og blåbær.

3 egg
1,5 dl sukrin og evt LITT stevia
50 g valnøtter
50 g mandler
50g hasselnøtter
300g blåbær
50 g smeltet smør
1 ss Vaniljepulver
2 ss fiberhusk

Blir 6 store muffins, stekes på 180 grader i ca 40 minutter. Næringsinnhold pr muffins:


Energi: 303 kCal
Protein: 9 g
Karbohydrat: 5 g
Fett: 26 g
Natrium: 97 mg


Bringebærmuffins

3 egg
1-1,5 dl sukrin, evt en dash stevia
50 g solsikkerkjerner
50g valnøtter
100g mandler
1 ss kanel
1 ss kardemomme
1 ts vaniljepulver
1 ts bakepulver
2 ss fiberhusk
400 g bringebær ( tiner forsne)

Bland egg og sukrin, knus nøttene, og bland det tørre og rør alt sammen med moste bringebær.
Fordeles i 9 store muffins former, og stekes i ovnen på 180 grader i 20-30 minutter.

4 gram karbo i hver muffins. Ligger under bringebærmuffins på diett.no

Banankake/muffins

Hadde plutselig 6 modne bananer liggende på benken og tenkte det kunne bli en banankake. Den er jo ikke helt lavkarbo, iallefall om man spiser flere, men super til å "karbe opp" for en treningøkt, eller som påfyll etter en hardtreningsøkt. Uansett den inneholder ikke mel. Jeg glemte å ha smør i, men det kan man sikkert ha i om man ønsker mere fett:

60 g solsikker kjerner
60 valnøtter
60 g mandler
6 bananer (550g)
2 ss fiberhusk
1ss kanel
1ss kardemomme
1 dl sukrin
1 ts bakepulver
3 egg.

Mos bananene, jeg brukte en brødpose og kjevle, knus mandler valnøtter og solsikkekjerner. ha i resten av det tørre.
Visp eggene og hell i bananen, tilsett det tørre. Jeg valgte en rund form denne gangen, men tipper det blir 16 muffins.

Næringsinnholdet under er pr porsjon, ved 16 biter eller muffins.

Altså ca 7 gram karbo pr bit.

Bytter du ut sukrin, med kokosblomssukker eller honning får du en paleovariant, dog med høyere andel karbohydrater.



Næringsinnhold
Energi 129
Basert på ditt ADI
Fett 8.85g
Mettede fettsyrer 0.82g
Flerumettede fettsyrer 3.21g
Enumettede fettsyrer 1.36g
Kolesterol 54.3mg
Natrium 17.9mg1%
Karbohydrat 7.33g6%
Kostfiber 3.13g13%
Sukkerartet g
Protein 4.38g10%
Fosfor 13%·Jern 6%
Kalium 7%·Kalsium 3%
Kopper 17%·Magnesium 12%
Niacin 3%·Riboflavin 8%
Selen 14%·Sink 6%
Tiamin 12%·Vitamin A 4%
Vitamin B12 15%·Vitamin B6 15%
Vitamin C 5%·Vitamin D 7%
Vitamin E 23%· %
Basert på ditt ADI

Slik lykkes du med lavkarbo, skriver Dagbladet

Gammelt innlegg/omplassert:


http://www.dagbladet.no/2011/08/05/tema/lavkarbo/helse/mat/kosthold/17570546/

Artikkelen er slett ikke værst, den får også med seg de forskjellige definisjoenen av lavkarbo. Fra 0-150 gram om dagen. Hvis du legger deg på 150 g er det ganske MYE, og det kan vel nesten ikke kategoriseres som lav karbo, selv om de fleste i dag på et "vanlig norsk kosthold" ligger langt høyere enn dette til vanlig, så en reduskjson ned til 150 vil likevel være bedre for de fleste.
Skal du legge om kosten til å spise mindre karbohydrater er det greit å lese seg litt opp og velge en retning. Lage seg noen egne kjøreregler.
Det er ikke snakk om en KUR, det er LIVSSTILSENDRING... dette er det mange som egentlig ikke tenker over.  Små endringer du holder er bedre en store endringer som holder en uke.

Mange velger jo lavkarbo for å gå ned i vekt. For å legge om kostholdet er det lettere å lykkes om man har flere motivsjonsfaktorer en kun vektnedgang.

De fleste dietter fungerer, om de følges, det er endringene som kreves på langsikt som stort sett feiler.

Nå skal det også sies at mange, ikke alle, men mange som sliter med overvekt har andre problemer som ligger bak. Det er mange grunner til at man overspiser eller sulter seg.
Følelser som styrer matinntaket er ikke alltid lett å håntere på egenhånd, og de fleste burde kanskje ta en runde med seg selv og spørre seg hva problemet egentlig er.
 Ligger det følelsesmessige ting bak trenger man mere enn diett for å klare endringene.  Et steg av gangen.
 Sett deg ned, og tenkt, HVA kan jeg klare, hva er den største utfordringen? Hva motiverer deg? Noen trenger å gå ned raskt for å bli motivert, andre blir motivert av å klare å gå en tur 3 ganger pr uke. Sett det mål og sørg for å nå de. Både små, og etter hvert store.

Når det er sagt så mener jeg det er lettere å lykkes med en "diett" som sørger for at du er mett og ikke får de store blodsukkersvingninger. Da slipper man i allefall å jobbe med de fysiske utfordringene som sult og sukkersug når man vil ned i vekt.

De fleste vil etter en tid på lavkarbo, av seg selv spise mindre, du trenger ikke telle kalorien på samme måte. Uansett det passer ikke for alle. Finn ut hva du trives med.
Jeg for min del lever fint på ca 50 g karbo om dagen. I helgen med utdrikningslag og bevist "fri" fra lavkarbo fokus har jeg spist henholdsvis 160 og 200 g karbohydrater om dagen. Bare i dag utgjør 70 g to tortillalefser fra Santa Maria.

Altså, to lefser utgjør 20 g MER en det jeg spiser på en vanlig hverdag. Kcal inntaket er også oppmot 700 høyrer pr dag denne helgen...

Helg er som jeg har nevnt før for mange både fredag lørdag og søndag, og feriene er det friflyt i flere uker.
Vil du nå målene dine må du bremse inn. Men spiser du 80-90 % bra tåler du noen reale utskeielser. Unasett, jeg føler ikke at jeg har fråtset og spist med begge henda, likevel er inntaket over det det burde være på et blunk. Jeg synes diett. no er fin der, de fleste blir overrasket. Det er litt mas å veie mat og legge inn, men svarene kan gi deg noen åpenbaringer.

Omega 3

Det kommer alltid spørsmål om kosttilskudd. Trenger vi det? Jo mere jeg leser, jo mere blir jeg sikker på at de fleste trenger tilskudd av omega 3. Både omgea 3 og omega 6 er essensielle fettsyrer. Dvs at de må tilføres kroppen. Et hav av forskning bekrefter omega 3 helsebringende effekter. Vi trenger begge to, men i dagens kosthold har de fleste en stor overvekt av inntak av omega 6. Disse to "slåss" om de samme reseptorene i kroppen. De som får i seg mest Omega 3 er eskimoene og japanerne. Våre forfedre fikk heller ikke i seg så mye omega 6 som vi gjør i dag. Det finnes bla hypoteser om at svangerskaps depresjoner kan knyttes til lave nivåer av omega 3 hos mor. Kroppen "tømmer" hjernens lager. DHA øker serotonin i hjernen, og ved depresjon er det ofte lave verdier av serotonin som viser seg som et symptom.

Omega 3 har en rekke positive helseefekter: Blodtrykksenkende, blodfortynnede, reduserer kreft risiko, forebygge hjerte og karsykdommer, har positive effekter på ADHD, dysleksi, og andre nevrologiske problemer som  reumatisme og artrose.


Hjernen består av 60% fett og har et omgea 6/3 forhold på 1/1.

Kystnære fangstfolk har samme forhold i kroppen,
Jegere/samlere har 2-3:1
Grekere har 2:1
Japan i dag 4:1, alle disse forholdene anses som bra, vi kan altså ha 4x så mye omega 6 enn 3 og ha et bra utganspunkt.
I norden i dag er forholdet 15:1, i USA 17:1

Omega 6 finnes  mye i planteoljer som vi får rikelige mengder i oss daglig.
Egg som blir lagt av høner som spiser insekter og grønt inneholder mer omega 3 en de som bare blir foret opp på korn. Dette gjelder også andre produskjonsdyr. Kuer som spiser gress har et høyrere nivå av omega 3 en de som hovedsakelig får kornbasert kraftfor. Vilt er vinneren her sånn sett.

Her følger en oversikt over oljer med følgende forhold mellom omega 6 og omega 3 :

Linfrøolje:  1:5 helt unikt!!
Rapsolje:    2:1
Soyaolje:    6:1
Olivenolje   13:1
Maisolje:   45:1
Sesamolje:  109:1
SOLSIKKEOLJE: 131:1

Solsikkeolje skal liksom være den nye "sunne"... den inneholder hauger og lass med omega 6 kontra omega 3.

Et inntak på opptil 3 gram omega 3 om dagen skal være sundt. Det man skal ha i bakhodet er tungmetaller. Forskning sier at dette ikke har vært noe stort problem.
Velg rene omega 3 produkter, som virker bra. GNP standar er et minimum, og forteller noe om et produkts renhet.

Spiser du fet fisk minst 3 ganger pr uke skal du være dekket inntaks messig, men står det i forhold til omega 6 inntaket ditt?

Det er ikke nødvendigvis så sunt at "alt" skal være planteoljer og vegetabilsk. Ved å spise plantemargariner og mye korn får vi en stor overvekt i omega 6 inntaket vårt.

Så konklusjonen er at de aller fleste drar nytte av et omega 3 tilskudd, som er viktig for de fleste funksjonene i kroppen.

Kilder: http://en.wikipedia.org/wiki/Omega-3_fatty_acid
og boken : Optimal hälsa med LCHF og träning av Jo

Lompe/tortilla/wrap

Enkelt og kjapt, funnet hos lenabeatrice.net
Egg+ litt fløte og salt, stekes tynn, kan brukes til så mangt.

Lavkarbofocaccia

Har prøvd meg på denne varianten funnet på LCHF bloggen. Slett ikke værst. Jeg hadde hverken oliven, timian eller olivenolje, men tok soltørkede tomater på halve.
Jeg tror oppskriften hadde tålt enda mer kremost og gjerne en  teskje eller mer med hvitløk... uansett, godt som brød alternativ. Det slår jo selvfølgelig ikke vanlige fine baguetter med smør, men som sagt et GODT alternativ som man fort kan vende seg til.

Her er oppskriften:


3 egg
75g kremost
1/2 dl fløte
2 dl sesamfrø
1 ss fiberhusk
1ts bakepulver
litt salt & sukrin
olivenolje
litt havsalt
rosmarin (kan byttes ut med andre krydderurter)
oliven (kan sløyfes)

Knus sesamfrøene, og bland alt sammen. Helles i en ildfast form og settes i ovnen på 175 grader i 30 minutter. Strø havsalt, olivenolje, oliven, soltørkede tomater, el på toppen før du setter in formen.
La avkjøle litt før du deler opp i stykker.

ENJOY

Funnet hos :


http://lchf-bloggen.blogspot.com/2010/06/focaccia.html?showComment=1312125123466#comment-c5110615102679689188

Lavkarboknekkebrød

200g solsikke kjerner
1dl linfrø
1dl sesamfrø
50 g kruskakli
2ss fiberhusk
1/2 ts salt
5 dl vann

Smør de utover en stekeplate rut opp med pizzahjul.

32 skiver =1 gram karbo pr skive

Stært fra lavkarbo.no

Kjøttform

Husker ikke hvor jeg har fått denne fra, men den er god! Hvor fet man vil ha den kan du jo velge helt selv. Du kan bytte ut fløte, med matfløte,evt melk. Du kan bytte ut kjøttdeig med karbonade deg eller kylling kjøttedeig...



800g kjøttdeig
1 squash
1 fløtehus
1glass hot taco saus
1 rødløk
1/2-1 brokkoli
150-200 g revet ost.
1 egg
evt litt johannsebrødkjærne mel 3-4 ts
1 blomkål


Brun kjøttdeigen og del squashen i skiver, legg det lagvis med finhakket løk i en ildfast form.
Bland fløte, egg,tacosaus og evt JBK og hell over kjøttet." Fin" hakk brokkoli og legg på toppen. Strørevet ost over, den skal smelte ned mellom brokkolien så den også kan bli litt crispy.
Stekes i ovnen ca 30 minutter på 20 grader.

Riv blomkål på et rivhjern og brun det i en stekepanne med smør, og eller most hvitløk.

Heerlig som tilbehør, en frisk salat ved siden av er heller ikke feil. Denne er GOD.

6 Gode posjoner som hver inneholder:

Energi: 618 kCal
Protein: 36 g
Karbohydrat: 9 g
Fett: 48 g
Natrium: 44 mg


Lavkarbovafler

Disse har jeg funnet inne på lavkarbo.no

Husk at skal leve lavkarbo med det fettet som det er i enkelte av oppskriftene skal du være ganske bestemt... Disse første vaflene er rene fettbomben og spiser du de med sukker er det en ren FETEKUR.

Er målet ketose så har de fungert for meg som lunsj el, med litt bringebær og krem.

3 dl rømme
4 egg
2 ts bakepulver
5-6 ts johannsebrødkjernemel
1 ts kardemomme
1ss natren eller annet alternativ, eks sukrin
100g smeltet smør



Vaffel 2, disse likte både mannen og sønnen, men er litt mere "pes" å lage:

6 egg
1 pk 200g kremost naturell
4 ss sukrin
4ts johannesbrødkjernemel
4ts fiberhusk
kanel/kardemomme

Visp eggedosis, bland inn resten og la røra hvile.

Stek og nyt :-)


Denne oppskriften har jeg fått av en kursdeltaker, men endret litt på den. Du kan selvfølgelig bruke sukker i stedet for sukrin. Bruk stav mikser eller kjøkkenmaskin. Har ikke prøvd den enda selv, men den skal vist være god- Røra gir 12 plater og da er det slett ikke ille når du ser på næringsinnholdet pr plate nederst på siden.

1 beger - Cottage Cheese Original, Tine
 7 L (large) - Egg, rå

3 ss - Havregryn, lettkokte/store
2 ss - Sukrin, Funksjonell mat
1 ts - Salt, havsalt
1 tsp, ground - Spices, cardamom
1 1 ts - Ekte Vaniljepulver, Økologisk, 





Energi: 92 kCal
Protein: 8 g
Karbohydrat: 2 g
Fett: 5 g
Natrium: 276 mg



Anna Hallen sine LCHF vafler fra Appen hennes "LCHF for familien."

Jeg endret litt på oppskriften, hennes inneholdt 1 ss kako, og 1 ss honnig. Jeg hadde ikke honning så jeg brukte 1 ss kokosblomstsukker (12g) og droppet kakaoen.

Oppskriften var som følger:

4 egg
4 dl kremfløte
2ss fiberhusk
1 ts vaniljepulver (ekte vanillje)
1ss kokosblomstsukker ( ikke nødvendig)

Disse ble veldig gode. Jeg spiste med eple og krem, men det ble vel søtt for meg.
En med smør på var mye bedre, men disse vaflene var veldig gode!
Jeg liker godt de rene rømmebaserte vaflene også, men ja disse var milde og gode. Tenker jeg prøver de MED kakao en gang også.