Søk i denne bloggen

torsdag 1. september 2016

Kaoset råder...her er noen av motsetningene mellom statens generellekostholdsråd og kostholdsrådene etter LCHF filosofien.

Gammelt/omplassert innlegg:


Jeg holder på å utdanne meg, jeg har ikke grepet på alt enda, og jeg skriver like mye for å se om jeg har skjønt det selv, derfor tar jeg forbehold om visse " sannheter", er det noe her jeg har skrevet som virker riv ruskende galt, så si i fra. Ønsker du mere info om LCHF, se på listen over andre nettsider nederst på siden...

Her kommer noen påstander som finnes der ute...jeg kommer sikkert på flere etterhvert.


Staten: spis lite og ofte
LCHF: spis når du er sulten, 1-4 måltider om dagen.

Statens råd passer fint om du har en del korn og insulinfrigjørende næringsmidler i kostholdet ditt. Er kroppen din vant til å forbrenne mest glukose, blir de fleste mer følsomme og selvfølgelig sultne en tid etter at de har spist. Fiber senker GI, og fører til mindre blodsukker stigning. Vi har glukogen lagre på 3-400 g i kroppen.

LCHF, når du har vent kroppen til et slikt kosthold, noe som ofte tar fra 3 uker til flere mnd, oppleves sjelden blodsukker svigninger. Blodsukkeret holder seg stabilt mellom 4-6. Maten som intas fører ikke til blodsukkerstigning, og da heller ikke stor frigjøring av insulin. Kroppen har vent seg til en større grad av fett forbrenning, så når magen er "tom" tar den lett på reservene. Leveren produserer selv det kroppen trenger av glukose av melkesyre, aminosyrer eller glyserol (husket jeg rett?)
 Fettlagrene på kroppen holder til mange mange dager.

Staten : mettet fett er farlig
LCHF: mettet fett er sunt.

Staten baserer seg på forskning som viser at mettet fett er en av de største årsakene til hjerteinnfarkt. De raportene det vises til er som regel et par kjente studier fra 50-tallet.
De mener vita hjertego´ er bra for kolseterolet. Vita hjertego` inneholder mye vegetabilske oljer. Disse igjen inneholder masse omega 6 som igjen fører til større oksidativt stress, og øker betennelses
reaksjonene i kroppen.

LCHF: mener vi er skapt for å fordøye animalsk fett. Kolesterol er livsnødvendig og spiller en viktig rolle både som en del av et funskjonelt imunforsvar, og som byggestein i de anabole hormonene. Stresser mann mye, produserer man mere kortisol, kortisol bygges opp av kolesterol, så ved stress kan koleterolet øke, det samme kan skje ved infeksjoner.

Linker med mere info om dette :
Ingen sammen heng mellom mettetfett inntak, og mettetfett i blodet
Mettet fett
SISTE FRA HJERTELEGEN


Staten: rødt kjøtt er ikke helsefremmende
LCHF: rødt kjøtt er sunt.

Staten, mener at det er en tydlig sammenheng mellom rødt kjøtt og tykktarms kreft.
Min teori, og den har jeg hatt lenge er at , de som ofte spiser rødt kjøtt spiser ofte andre dårlige næringsmidler. tenk hvor mange hamburgere som fortæres i løpet a et år, hva spiser folk til? Pommes frites og cola. Jeg tror også at kjøtt stekes i større grad på høye tempraturer, noe som fører til skadlige stoffer på kjøttets overflate. Fisk, og fugl, grilles, langtidstekes og kokes i større grad.

LCHF: rødt kjøtt er vi skapt til å spise, det er det som er mest likt det vi er genetisk tilpasset. Vilt er selvsagt det "beste". Vi får masse vitaminer og mineraler fra kjøtt. Det inneholder fett og proteiner. Urmennesket har etter all sansynlighet spist mere animalskføde i form av kjøtt, en fisk.
Når det er sakt så er i kua det den var, i dag fostres de fleste dyrene opp på korn, i stedet for naturlig føde, noe som igjen påvirker fettsammensetningen i dyret. Oppdrettslaksen, kua og eggene inneholder langt mindre omega 3 enn om de hadde spist mat som var mere naturlig for de....

Kan lese mer om forskning på rødt kjøtt her:
Hva er egentlig problemet med rødt kjøtt?

Staten: 5 om dagen
LCHF: Frukt med måte, om du tåler det, grønnsaker, ja, spesielt de som vokser over jorden.

Staten har gått ned til en anbefaling av 2 frukt om dagen, nærmere bestemt 200 g. Det er 2 epler det.

LCHF: fruktose som en del frukt inneholder en god del av, lagres lettere til fett. GI verdien er riktig nok lavere, men dette skyldes at fruktosen må via leveren før den havner i blodet. I gamledager hadde man bare tilgang til frukt og bær på høsten, at man da tilførte kroppen fruktose som igjen førte til økt fettlagring er jo genialt fra naturens side med tanke på å spise seg opp før vintern.
Er du ikke sukker avhengig, eller lider av diabetes kan de fleste tilate seg en frukt eller to på et libaralt LCHF kosthold, spesielt om du trener. Grønnsaker er JA.

Staten: 50-60% av næringsinntaket bør komme fra karbohydrater, gjerne korn, da dette gir viktige vitaminer, er sunt for tarmen og metter godt.

LCHF: 10-100g altså 10-20 % av inntaket bør komme fra karbohydrater, og da helst ikke korn.
De fleste klarer ikke å bryte ned gluten helt, og mange går med glutenintolleranser de ikke vet om. Mye inntak av korn øker ubalansen mellom omega 6 og 3. Korn fører tildels til stor frigjøring av insulin, større oksidativt stress og evolusjons messig har vi spist korn som en stor del av kosholdet i en veldig kort periode. Vitaminer får man mere av andre steder. Enkelte kan spise noe korn. Anbefaler heller litt potet, eller ris om man har behov/tåler  mere karbohydrater.

Staten: du må spise mindre en du forbrenner for å gå ned i vekt.
LCHF: du må spise mindre en du forbrenner for å gå ned i vekt.

Her er de enige, det er likevel noen forskjeller.
HVA du spiser har likevel betydning. Spiser du matvarer som gir en betydelig insuling produksjon øker fettlagringen din. Skjoldbrusk kjertelen som er viktig for stoffskifet vårt er hos mange følsom for gluten, ved å kutte ut gluten kan mange få et enda bedre stoffskifte.
Ved å spise mere fett og mindre karbohydrater opplever mange mye mindre sultfølese. Man trener også kroppen til å bli mere effektiv til å brenne fett og det er jo det vi vil, om vi skal ned. Folk som trener en del har bedre fettomsetning på " vanlig kosthold" en de som ikke trener.

Mange faktorer er avgjørende for vektreduksjonen; stress, vekt, tidligere jojoslanking, fysisk aktivitet for å nevne noen... og ikke minst tålmodighet.

Staten: man trenger karbohydrater ved trening
LCHF: de fleste mosjonister og utøvere som ikke trener høyintensivt over lang tid klarer seg fint på et LCHF kosthold.

 Det er dog mere rom for karbohydrater. Odd Grenland og Strømsgodset ligger på mellom 40-60 g karbohydrater om dagen. Bjørn Ferry, skiskytter spiser opp mot 180 g i forbindelse med konkurranse, da har han et totalt energi inntak på rundt 5000 kcal. Bjørn Ferry
Mere info om Ferry via Lena Beatrice.


Det er viktig at man tenker igjennom hva som kan passe for seg. Mange lykkes med statens råd (eller gjør de det, ekstremt mange Grete Roede deltakere går jo kurs etter kurs etter kurs).
Den største "faren" slik jeg ser det er at ved å øke fettmengden, blir man mere såbar for vekt oppgang om  man ikke klarer å kutte ned på karbohydratene, det er der de fleste går på en "smell".

Det viktigste er å skaffe seg kunnskap, og innse at skal man i gang med en livstilsendring så er det nettopp det det er, en endring, ingen kur, ingen kjapp løsning, men evolusjonsmessig ernæring tilpasset kroppen din. SÅ er det å få det til å fungere da, i en travel hverdag, der mannen kanskje ikke er på jakt, og du ikke ute med barn på ryggen og sanker bær. I en hverdag der sukkeret og ferdigmaten ligger rett foran nesen på oss, og aktivitetsnivået og den naturlige bruken av kroppen for mange er fraværende....

SÅ HVILKE HYPOTESER SKAL MAN TRO PÅ, HVEM SKAL MAN FØLGE?
 FØLG DET DU KLARER Å FØLGE, SOM FÅR DEG TIL Å FØLE DEG BRA, OG SOM GIR DEG DEN HELSEGEVINSTEN DU TRENGER.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar