torsdag 14. desember 2017

Angst


Angst? Fylleangst? Angst for å fly? 
Jeg har hatt angst rundt eggløsning fra tidlig i 20-årene. Stresset fælt før oppkjøring ol. Endring og stress... har gitt tendenser til angst. 

Første gang jeg kan huske at jeg opplevde panikkanfall  var i forbindelse med graviditeten som endte med svangerskapsavbrudd i 26.uke grunnet alvorlig kromosomfeil. 

I tiden etter fikk jeg panikkangst. Helt ut av det blå kom angsten. Så etterhvert ble den fremtredende hver gang jeg skulle ut og fly. Jeg har grått på fly, grått før jeg skulle fly. Jeg har ligget og hyperventilert på hotellet før avreise. 

Så i flere år roet det seg. Det måtte være spesielle ting som måtte til før angsten slo til. 




Når livet igjen byr på litt store utfordringer titter angsten frem igjen. 

Jeg er ikke redd angsten. Jeg har ikke angst for å få angst på sykkeltimen min f.eks.  

Det er ikke "noe" som trigger den. 

De som ikke har opplevd et slikt anfall har vanskelig for å sette seg inn i den jævelige følelsen som rir kroppen. 
Selv synes jeg det er helt patetisk. Drama Queen, ja det er sånn jeg føler meg. Hjerterytmen og trykket i brystet klarer jeg likevel ikke snakke til fornuft. Tårene spruter, kroppen lever sitt eget liv. 

Så hva kan man gjøre? 

Tankefelt terapi, kognitiv-terapi, blomstermedisin, og beroligende. 

Drar det av gårde så er Sobril en fin ting. 

Ulempen er faren for avhengighet. Personlig har jeg kun brukt det ved behov og ikke hatt behov utenom angsten. 

Blomstermedisin, Rescue Remedy er en super spray å ha med på flyreiser ol. 

Tankefelt hjelper faktisk litt. Placebo? Mulig, men kommer man i gang med denne dunkingen kan det absolutt hjelpe. 

Hjelp med destruktive tankemønstere er også til god hjelp. 

Angst kan bli sterkt invalidiserende for mange. Jeg synes det er kampanjer om at vi skal ha fokus på psykiskhelse ol. Jeg kjenner ikke mange som har fortalt at de sliter med angst. Av alle de mennesker jeg kjenner og har møtt så må det være flere en meg og et par til? 

For meg er det viktig å være åpen om det. Nå er jeg heldig. Det begrenser livet mitt i svært liten grad. Det får ikke ta stor plass, og jeg har ikke angst for folkemengder, prate i forsamlinger ol. Om jeg handler på storsenteret mens tårene spruter, eller må sette meg ned fordi hele kroppen begynner å prikke etter hyperventilering, så går det fint. Flauere for de som evt er sammen med meg. 

Jeg sier det da som det er. 
Det som kanskje er mest krevende er at når kroppen sin tror den har vært nær døden 3 ganger på samme dag så blir jeg veldig sliten. Utmattet og tom for energi. 

Jeg er heldig, det er når jeg blir utsatt for ekstrem stress/traumer det setter i gang. Så roer det seg på lang sikt når ting har roet seg, og evt hendelser er bearbeidet. 

Når det er sagt velger jeg migrene fremfor et panikkanfall. Det er så ekstremt smertefullt, og følelsen av «å dø» og samtidig tørne gæærn, er helt for jævelig. 

I likhet med migrene kan det være nyttig å føre en angstkalender. 
Det er gitt meg et mønster og en større grad av kontroll. Angsten er verre på enkelte tidsrom i måneden. Altså er hormoner også en del av dette. 

Det minst farlige medikamentet i den fortstand er betablokkere. De fjerner/demper en del av symptomene. Hjertet får ikke rast avsted og det ga i alle fall meg en etterlengtet ro. 
Ikke så digg å trene med, men pest eller kolera. 

Her er et klipp fra god morgen Norge. Jeg tror jo det er så mange som sliter med dette her, som får livene påvirket og styrt av denne angsten. 








Narsissisme.




Etter å ha møtt på et par av disse, ble jeg interessert i å lære mer om denne diagnosen. Enkelte sliter fordi de omgås narsissiter. De fleste av oss kan nok nikke gjenkjennende til beskrivelsene og få opp et og annet navn på noen vi selv kjenner i hodet. 

Hva er egentlig narsissisme? 




Her kan du lese mye om temaet: 








Har man først havnet i nettet til en narsissist, er det tøft og plutselig stå alene. Finn støtte andre steder og finn styrke. Deres sanne jeg har en tendens til å komme for en dag. 



Kjenner du noen? Det er håp. Det viser seg at man kan bli bedre ved hjelp av terapi om man selv aner hva som foregår.
Desverre er det få som finner veien til terapirommet, gjør de det er det andre ting som først er fremtredende, som angst, depresjoner eller sosiale utfordringer.   






onsdag 30. august 2017

Miljø og helse

Lille Norge får ikke gjort stort, sett på verdensbasis. Hvor mye har vår kildesortering å si?

Jeg tok naturforvaltning på vidregående og et av slagordene var "tenke globalt, handle lokalt"

Alt hjelper, og vi kan få foran som et godt eksempel for resten av verden. 

Hadde jeg ikke hatt barn ville ikke kless- rotasjonen vært like stor. Jeg personlig har kjoler jeg har hatt i 20 år, sko og bukser i 13, jakker like lenge. Så klær har jeg ikke så dårlig samvittighet for. Jeg kjøper ting jeg liker, og har det lenge. 

Gamle og for små klær blir resirkulert, dvs gitt bort til yngre og eller "trengende"
Sminke prøver jeg å holde mest mulig fritt for dyretesting. 

KMS shampoo, Bare Minerals pudder, Body Shop. Håndsåpe går det begge deler av. Det kommer an på hvem som handler. Coop har jo eget økologisk merke jeg prøver å benytte meg av. 

Å planlegge ukas middager for å forhindrer kasting av mat, og å spise rester, sparer både lommeboka og miljøet. Å vaske "fulle" maskiner med klær, sortere papp, plast, glass og metall, er en del av den miljøvennlige "profilen" min.  

Hva plast angår, så snublet jeg over en side på Instagram. 

Her har de alt fra glutenfri mat, vaskemiddel, til nedbrytbare poser laget av mais. 

Det krever det lille ekstra å sette seg inn i hvilke produkter som er "grønne" men både samvittigheten og naturen vil takke deg for det. 



Gjør du noe for miljøet, dyrevelferden eller  rett og slett samvittigheten? 

Kreft og livsstil.



Ordet kreft er vondt å si høyt. Det assosieres med død, og vi alle håper å unngå det selv og at våre nærmeste skal bli spart for denne skremmende sykdommen. 

Kontroversielle kostråd og behandlinger blir kritisert eller prøvd ut. Hvem skal man stole på? At behandling kan føre til spredning, at medikamenter ikke virker og at det er legemiddelbransjen som er korrupt? 

Får vi best tenkelige behandling i Norge, eller det politikerene mener vi har råd til?

De fleste leger og lekmen mener på den ene siden at du ikke skal føle skyld om du får kreft, på den annen side fores vi med råd som forebygger kreft 

Er vi altså medansvarlig for denne grufulle sykdommen?

Kostråd med lite karbohydrater blir applaudert fra et hold, kritisert fra et annet. 

Noen mener kreftceller vokser saktere når tilgangen på glukose blir mindre. Andre mener at det viktigste er å spise, da  det å få i seg nok mat kan være en prøvelse. 
Da skal man ikke få dårlig samvittighet om man tar seg en bolle, om det er det du vil ha. 


Men hva hvis, det å spise lite karbohydrater kan gjøre at du tåler behandlingen bedre, at svulster vokser saktere, at man føler seg bedre? 

Hva da? Skal man ikke en gang opplyse om at det er mulig å gjøre bedre valg?

At livsstilen din, nå, før og i fremtiden påvirker helsa di er ingen hemmelighet. 

Likevel er det mye som tyder på at en del kreftformer skyldes uheldig genetikk... hva da? Vitenskap og fornuft tar et skråblikk på dette med sannsynlighet og arvelighet. 

torsdag 24. august 2017

Hverdagen er tilbake

Enda en sommerferie har passert og hverdagen er tilbake. Noen med flere kilo, andre med færre. Kursdeltakere rapporterer om endret tankesett og endrede vaner. Det er helt fantastisk. At folk velger å legge om stilen, og klarer det over tid, etter å ha gått på kurs med meg. 

Her byttes brus, mot farris, godteri er helt ut, og valgene i matveien er mer beviste, men langt i fra dårligere. 

Jeg har selv vært i Hellas. Etter tre dager med brød før middag, orket jeg ikke mer. Magen sto rett ut og det strakk i mageskinnet. 

Fokus på alt det andre gode. Fritert feta med honning og sesam f.eks. Nydelig. Carpatio og gresk salat. 

Om jeg lever lavkarbo? Tja, det kommer an på definisjonen. Om jeg lever lavkarbo helt uten sukker og korn så er svaret nei   

Jeg spiser hovedsakelig hvetefritt. Er jeg på restaurant går jeg for glutenfritt. Ikke fordi det er lavkarbo, snarere tvert i mot, men fordi jeg får både migrene og andre kroppslige plager etter en hvete pizza. 

Grønnsaker prøver jeg å få i meg. 

Mandager spiser vi fiskepinner (glutenfrie)
De serveres med potet og gulrot. Er jeg flink, lager jeg blomkålstappe. 

Tirsdag er det grønnsaksform. Brokkoli, rødløk, blomkål, søtpotet i en ildfast form med smør og salt. Det kjøttet som er nedsatt blir middag denne dagen. 

Onsdag har jeg "middagsfri". Da kan msn spise rester, pølser om det finnes, helt eller lignende. Jeg skar opp frukt og bær til TV kos på kvelden. 

Torsdag er det kjøttkake. De serveres med potet, glutenfri brunsaus, brokkoli og kålstuing laget av kål og fløte. 

Fredag er det taco, og det følger både agurk, salat, tomat, løk, minimais og salsa på kjøpet. 


Frokost spiser jeg maks 1-2 ganger i uka. 

Jeg trives med periodisk faste. Dvs jeg spiser første måltidet etter 12, ja det kan bli nærmere 15 enkelte dager. 

Da går det fort et eller to rugsprø med smør, salami, gulost og majones. Egg er også en favoritt. 

3,måltider om dagen, gjerne middagsrester eller omelet, eller rugsprø på kvelden. 

På denne måten slipper jeg "kurer". Ikke for det, det ble et par ekstra kilo i sommer grunnet mye krones -is og sjokolade. Jeg prøver å la hverdagen fikse opp i det av seg selv. 

Min store addiction redbull er ganske under kontroll. Byttet det ut med sitronvann og sodatream. Både kroppen og lommeboken jubler. 

Ut å plukke bær, og sopp. Lag mat av det naturen har å by på. God høst. 

onsdag 17. mai 2017

Vitaminer og mineraler: K-vitamin

Mangel på vitamin K er også sjelden, og den 3. mangelen vi har fått påvist. 




Malapsorbasjon





Før spiste vi mere fermentert mat, slik at vi klarte å få i oss/ produsere nok selv i tarmen. 


Tilskudd også kjøpt på iherb. 

Vitaminer og mineraler: kobber

Jeg skriver om det som er reelt for meg eller familiemedlemmer. Når en tilstand oppstår finner jeg det interessant å lese mer om det. Jeg lærer mye, og vil dele noe av dette med dere: 


Kobbermangel 
 Det påvirker en hel haug med funksjoner i kroppen, og er viktig å ha nok av. Det er mange av symptomene som ikke er fremtredende her, men en del er også gjeldene. 

De fleste leger sjekker ikke kobber på sine standard blodprøver. Mest sannsynlig fordi det er sjeldent at folk faktisk mangler dette mineralet. Likevel er det viktig å få avdekket alle mulige mangler om helsa ikke er på topp. 
Kobbermangel er ikke så vanlig, men kan man si det når det heller ikke i stor grad testes? 


Her står det mye om kobber, dog på engelsk. 





Frisk og funksjonell har mye bra, og har også skrevet om kobber. 





Vitaminrevolusjonen er en bok jeg blar mye i. Jeg burde nok skaffet meg en nyere utgave. 

Det som er viktig å huske på er at store doser c-vitamin og zink kan redusere opptaket av kobber. 




Her i huset har det blitt påvist mangel. Du får ikke kjøpt rent kobber-tilskudd i Norge, så Iherb er stedet for å handle. 





Få testet verdiene hos legen før du begynner med kobber. Det er faktisk mer vanlig å ha for mye, en for lite, og det er heller ikke bra. 



tirsdag 21. mars 2017

Vitaminer og mineraler: Folat.

https://nhi.no/sykdommer/blod/anemier/folatmangel/

Mangel på folat. 
Også viktig når det kommer til energi. Blekhet er vanlig, så med BÅDE folatmangel og kobbermangel er det ikke rart man kan bli bleik! 




Folat er superviktig om du planlegger graviditet, men også for normal funksjon både i kroppen og i hodet. Det beste er selvfølgelig å få dekket behovet gjennom maten. Innmat er en av kildene. Før brukte man hele dyret, nå er innmat for spesielt interesserte. Fullkorn er en god kilde, men her i huset spises det lite fullkorn. Ungene tåler rug, så noe blir det. Grønne grønnsaker er ofte ikke barnas favoritt, og mengden bør være stor nok i løpet av uka. 

Med tanke på kostholdet til enkelte i denne familien så er det ikke rart det blir mangler. 

Jo mer jeg leser i vitaminrevolusjonen jo mere overbevist blir jeg om at tilskudd av mye er viktig. De færreste spiser hele dyr, koker kraft, og får i seg nok grønnsaker frukt og bær til å gi kroppen de mineralaebeiderene som trengs. 




Skal mye til å overdosere, her bestiller jeg B-vitaminer fra iherb. Minst ti ganger så "sterke" som det du får her i Norge. 




søndag 5. mars 2017

ADHD og magnesium.

Vitaminer kan ikke "kurere" ADHD, men kan hjelpe på en del symptomer. Det er funnet flere eksempler på at folk med ADHD har vitaminmangler. 


Magnesium er en av de tingene som skiller seg ut. Jeg har sett tall på at 90% av de med ADHD har magnesium-mangel. 



Magnesium er viktig for alle, men vanlige blodprøver avdekker ikke nødvendigvis mangler. 



Her står det godt oppsummert om flere ting rundt magnesium: 



Mer om magnesium. 


De fleste vil nok nyte godt av et tilskudd. Kosten vår i dag er rett og slett ikke næringsrik nok. De fleste streber etter mat med minst mulig næring, ikke motsatt. Det går på bekostning av vår egen helse. 



Uansett, magnesium bør man ha. 

fredag 3. mars 2017

Kylling og resistente bakterier.

Kylling og svin er statens anbefalte kjøttprodukter. 
Jeg lurer på hvorfor. Tipper det har med økonomi å gjøre. 

Svin og kylling lever utelukkende på kraftfôr. En stor andel 40-70% er stort sett norsk korn, de resterende prosentene inneholder en del soya. Det må importeres. Det inneholder også mye omega 6, som igjen gir kjøtt rik på omega 6. 
Omega 6 er essensielt, men i dagens kosthold får vi i oss RIKELIG. Vi kunne med fordel spist mindre av det. 
Kjøttets fettsammensetning kan påvirkes av foret dyrene får. Dette skal jeg skrive mer om siden. 

Resistente bakterier i kyllingen er et problem. Jeg synes at når du drar inn kjøtt hvor 1/3, inneholder resistente e-kolibakterier, som på sykehus hadde resultert i isolat, så burde vi stoppe og tenke. Er det greit å spise kjøtt man burde ha hansker for å tilberede. 

"Det er bare å steke og koke det," mener mange. Ikke alle er sikre på at det er nok. 

Skal vi ta sjansen på å spise på oss antibiotikaresistens? 


De økologiske fuglene er heller ikke forskånet. 




I Europa dør 25.000 mennesker hvert år pga antibiotika resistens. 
Fryktelig skremmende om mange av disse dødsfallene kan skyldes inntak av mat med resistente bakterier. 


Kort fortalt, så mener jeg kylling og kalkun burde ta liten plass på middagsbordet. 


Og det er en tankevekker at kostholdsrådene ikke endres. 

Kanskje de med hyppige urinveisinfeksjoner bør droppe kyllingen? 



Nå er ikke Abc nyheter den beste kilde, men det er verdt å merke seg at det er flere problemer med kylling. Igjen når du må ta så mange forhåndsregler ved tilbereding så er det kanskje på tide å finne andre alternativer 


 

fredag 24. februar 2017

Pizza med havrebunn



Dette er ikke en Berit Nordtrand oppskrift, men med "ikke hvetemel" i bakhodet, så ble det havremelspizza. 
God nok for oss som spiste! 

Jeg fant oppskriften her: 

Jeg er ingen fan av hverken hvetemel eller gjær, så da ble det havre og bakepulver. 

300g havremel
1/2 boks kesam
2 egg 
1 Ts havsalt 
2 Ts bakepulver 
2 dl vann 

Jeg kjevlet den ut mellom to bakepapir og stekte den 15 min på 200 grader før jeg tok på fyllet og stekte 20 minutte til. 

Ikke lavkarbo, men glutenfri og med litt proteiner i bunnen. 

Ingen romling i magen etterpå. 

Fyllet ble kjøttdeigrester og osterester. Pizza er genialt når det kommer til å bruke opp litt rester. Litt peperoni på halve. 

Denne får komme på bordet flere ganger. 


mandag 20. februar 2017

Uførhet, latskap, eller skuespill?



Det dukker jevnlig opp diskusjoner om uføre. Det snakkes om folk som "tilsynelatende" er syke. Vi undrer, kritiserer og snakker om. 

Jeg kjenner flere som kun viser sin gode side mot samfunnet, den dårlige postens sjelden på Instagram og Facebook. 



Som med nyheter, og folk flest. Hva er det de vil vise? 

Jeg har skrevet litt om dette før: 



Bak en uføretrygd i Norge i dag ligger som regel åresvis med utredninger. 
Det har blitt prøvd medisiner, trening, behandlinger og arbeidsutprøving. 

De fleste går et år på sykepenger for så å gå over på arbeidsavklaringspenger. Egentlig begrenset oppad til 4 år, mange går dobbelt så lenge. 

I den perioden må du hele tiden "bevise" at du ER syk. En kort bedre periode, kan ødelegge for deg. Hold deg for Guds skyld syk, hvis du er det. 

Du blir sent fra den ene spesialisten, til den andre. Alle vil komme til bunns. Ingenting skal være uprøvd. Så når du tikker ut av Nav-kverna er du gransket både fysisk og psykisk. Du har testet lykkepiller og snakket med psykolog. Ja og kanskje et varierende knippe med saksbehandlere. Når de og legen din finner det passende å søke om uføretrygd, skal hele saken gjennomgås på nytt. Denne gang av NAVS egen lege. En som aldri har møtt deg. Da er du prisgitt at ekspertene du har møtt er gode på å skrive. 


Nav har 8 måneder på å fatte et vedtak fra søknaden er registrert. 

Etter 5,6,7,8-9 år, med redusert inntekt og redusert helse, faller avgjørelsen som gjør at du blir stemplet om du har gode dager etter dette. 

Ufør er ikke det samme som lam fra livet og ned. Arbeidsevnen din er REDUSERT.

Ikke alle med 100% heller. Saksbehandleren, legger vekt på at du skal ha en restenergi ETTER jobb også. Du er ikke 100% arbeidsfør om du jobber 8 timer og blir liggende resten av dagen. 




Man skal altså ha et liv ved siden av jobben. Det livet blir helt avgjørende når situasjonen endrer seg. Det å ha ork og mulighet til å være aktiv er super viktig. 

Hvorfor skal det være så vanskelig å forstå? 

Her er en "verdt å lese" link. 


Og denne: 





Denne er til de flotte menneskene jeg kjenner, som sliter med helsa, men kanskje aller mest folks fordommer. 




ADHD et fint innlegg om nettop det:

Jeg leser og funderer, lærer og filosoferer. 
Mat, trening balanse. På veien er det lurt å bli minnet på hvordan de med ADHD har det. 

Dette innlegget er flott skrevet. Mange vil kanskje kjenne seg eller andre igjen: 

fredag 17. februar 2017

Gluten, i alt.

http://www.dagbladet.no/mat/vil-du-unnga-for-mye-gluten-kjop-brod-fra-mindre-bakerier/67036802


På NRK går programmet matkontrolørene? 
Jeg har bare sett et par men de har vært bra! Pulvermat som fiskesuppe og tomatsuppe får gjennomgå. 36 g fisk i en pose tiltenkt 4 personer. 8% tomat i tomatsuppa. 

Det er 40 g sukker i en God morgen Yoghurt og hvis vi tenker at karbohydrater er karbohydrater, så er det like mye karbohydrater i engelsk konfekt som det er i Havrefras, og Choco pops inneholder like mye karbohydrater som lakris. Nå er det altså glutenet jeg har fokus på. 

Med to glutenintolerante barn er jeg over snittet opptatt av dette proteinet.  Skeptikerne mener vi innbiller oss lidelser. 
Her må du gjerne dobbelt blindteste. 

Likevel så kan det gå bra, om man har holdt seg unna lenge, og Chicken nuggets går greit i ny og ne. Spelt-lomper går fint, rugsprø går fint. Rundstykker og k
Kroneis går IKKE fint. 

Det finnes etter min mening betydelig forskning på alt det hvetegluten kan påvirke. Tarm og psyke, ja kanskje for at nettop disse to er nært knyttet sammen. 
ADHD, chrons, ulserøs colitt, depresjon og shizofreni har alle i forskjellig forskning fått mindre symptomer av å kutte ut gluten. 

Mennesker kan overleve på det utroligste. Tenk hvor næringsfattige mange av oss er. Overvektige men underernærte. Hva er det nordmenn spiser nesten til hvert måltid? Hvetemel. 

De aller fleste hadde tålt brødet oldemoren din bakte. Hun la kornene i bløt over natten, brukte forskjellige kornslag og lite gjær. Man spiste også andre ting en brød. 

Nå er det brød til frokost, lunsj og kvelds, gjerne med pasta, pizza eller pannekaker til middag. Når brødet du kjøper i tillegg er tilsatt EKSTRA gluten så begynner det å bli trøbbel. 

Vær kreativ. Du trenger ikke kutte ut alt. Begrens. Spis hvetemel om du får det servert. Bak brød og pizza på andre korntyper. Tenk alternativt. Omelett er bedre en brød til frokost. Egg inneholder alt det du trenger. Spis salat med bønner, linser, feta og kjøtt til lunsj. 

Spis ris, poteter, qinoa, og bønner som tilbehør. Eller velg grønnsaker istedenfor stivelsesrike matvarer. 


Spis et par knekkebrød uten hvetemel til kvelds. Butikkene bugner av dem. 

Test, kjenn på kroppen, hodet og magen🙏





Kobling mellom mage og hode: 


Ble frisk da han kuttet ut melk og gluten: 


Verdt å lese om gluten og depression: 





torsdag 16. februar 2017

Fremsnakking

Denne bloggen skal inneholde mest "proffe" og faglige ting. Likevel er det ting som jeg føler likevel kan få sin plass her innimellom. 

Mellommenneskelige relasjoner. Hvor mye ubehag, uvennskap og unyttig bruk av tid og energi har det blitt opp igjennom tidene pga sladder? 

Mennesker elsker å snakke med og om hverandre. Det negative er morsommere å dele, tydeligvis. 

Det kommer sjelden noe godt ut av det. Hva ER det vi ønsker å oppnå? 

Å dele informasjon på vegne av andre skal man være restriktiv med. Uansett om det er positivt eller negativt. Positive nyheter bør man jo få dele selv, negative også. Så kan man selvfølgelig få hjelp til begge deler om man ønske det. For noen ganger vil man spre ting. 

Da jeg mistet Ida -Marie ville jeg at ALLE skulle vite det, så jeg slapp å få spørsmål om når terminen var ol. Jeg orket ikke fortelle det, jeg orket ikke spørsmål. Da var det helt greit at andre delte på mine vegne, så jeg slapp selv. 

Andre ting er det jo greit at andre får vite, det er ikke alt som trenger å være hemmelig. Mister man noen, så utløser det jo sympati, om folk vet om sorgen din. Det kan være positivt. 

Så hender det jo man skaffer seg ting, som bil, hest eller et klesplagg. Ikke alltid man vil flashe det, og vil holde det litt for seg selv helt til man kan si" den der, den har jeg hatt leeeeenge". Da er det topp, om det ikke spres av andre " du nå har dem kjøpt seg DEN bilen, hva skal de med den?"  Osv. 


Sladder kan være ondsinnet, løgnaktig, og lite nyttig til annet en å ville lage kvalm, fremheve seg selv eller, være kjip med noen. 

Sladder kan være rent tidsfordriv uten onde hensikter også. Spesielt med en positiv tone. Påpek folks dyktighet, standhaftiget, prøve å ALLTID si noe bra om de du snakker om. 

Så er det jo troen og bekymringen over at folk snakker stygt om deg når du ikke er til stedet. Mange kan bli vel paranoide. Kommer det noe godt ut av det? 

Er de vennene dine? Tror du de vil deg vondt? Neppe, for i de fleste tilfeller er baksnakking mer en dårlig vane en en hensikt med onde intensjoner. 

Likevel, kan vi se denne videoen og prøve å ta budskapet til oss. 
Uansett hva som foregår i livet ellers, trening, mat, diagnoser ol, så blir verden og hverdagen bedre om vi prøver å skape harmoni og glede. Det hjelper på det meste. Start med deg selv. 




onsdag 8. februar 2017

Suksess-terte

Ny oppskrift av Berit Nordstrand testet. Nesten. Det skulle være honning i glasuren. Mannen tåle ikke det noe særlig. Da ble det rårørs-sukker. 



Kokosblomst-sukker i bunnen. Jeg liker smaken veldig, noen reagerte på "en annen smak". 


Jeg brukte 70 g SMØR, og 50 g kokosfett med nøytralsmak i toppingen. 

Jeg syntes kaka ble kjempe god, og kommer helt sikkert å bake den igjen. 







søndag 5. februar 2017

Steketermometer, og nydelig middag.




En enkel liten dings kan gjøre deg til en stjerne på kjøkkenet. Forrige uke var det bogstek av svin som ble helt magisk. Denne gangen indrefilet av hjort. 

Jeg skulle ha noen jenter på middag. Vi ble 7 totalt, og dette skulle jeg ordne alene. Jeg ville jo bare servert pizza, sa Aurora, men jeg ville servere noe av det beste jeg vet. Hjort har jeg ikke spist så mye, men tilbehøret ble ovnsstekte grønnsaker, brokkoli, vårløk, rødløk og søtpotet. Jeg lagde søtpotet chips også. Blomkålstappe og rødvinsaus. 

Til forrett ble det honningmelon og skinke og dessert ble det Berit Nordstrand sin sjokolademousse kake. Den ble servert med vaniljekrem, bringebær og jordbær. 

Jeg har ikke et eneste bilde, men det er tipp topp. Mobilen ble ikke rørt på hele kvelden. Jeg hadde logget av, for å logge på jentene, maten og proseccoen. 

Steketermometeret piper når det når ønsket temperatur. Hjorten satte jeg på 55 grader, og lot den hvile. Det var så mørt og godt atte. 
Det ble ekstremt fort ferdig, så dette hadde gått galt uten den lille snedige dingsen. 

Til 7 personer: 
2 blomkålhoder og 2-3 dl fløte 
1-2 brokkoli, 1vårløk, 1rødløk og 1søtpotet. 
1søtpotet til chips 
Sausen besto av 2-3 fond terninger og et par dl med rødvin. 

Kjøtt, masse. Men vi spiste litt mer en én indrefilet. Nå var vi bare jenter, så jeg ville satset på 2 i et selskap på 8 personer, kvinner og menn. 

Vaniljekremen: 
2 eggeplommer, 1/2 Ts vaniljepulver, og 1/2 dl fløte. Dette er opprinnelig en lavkarbo oppskrift med sukrin, men jeg byttet ut det med 4 ss rårrørs-sukker. Når blandingen har kokt seg tykk, rører man inn 50 g smør. 

2dl pisket kremfløte til å blande det med. 


En næringsbombe av et måltid. Har ikke vært sulten eller fysen dagen derpå. 
Selv om dette er kraftkost så tror jeg det påvirker kroppen på lang sikt. Den får det den trenger. Da maser den mindre etter annen mat, og man slipper mellommåltider og svingende blodsukker. 

Så det er mulig å spise sunt og godt, og så heldig jeg er som synes denne sunne maten er det beste jeg får. Da er det jo null problem å ha det som en varig livsstil. 

onsdag 1. februar 2017

Rå sjokoladekake

Atter en gang tester jeg en oppskrift av Berit Nordstrand. 
Denne gangen rå sjokoladekake. Det tok sin tid før jeg fikk riktig mengde med nøtter, dadler ol i hus. 

Nøtter skulle legges i bløt, bananer fryses. 

Stavmikseren tok kvelden under produksjonen. Kjøkkenmaskinen fikset det. Kraftig kake som gjør deg forsynt etter et stykke.  

Hjemmelaget vaniljesaus ville vært perfekt. 

Kaken inneholder ikke melk, mel, egg eller sukker. 




Næring og vitaminer pakket inn i sjokoladesmak. Nyt en "sunn" kake. 




Rødbete og feta

Jeg fortsetter utprøving av Berit Nordstrand sine oppskrifter. I dag ble det en rødbete og feta sak. Jeg har absolutt ikke hatt er forhold til rødbeter før, men nå har jeg altså kjøpt den andre posen med disse knallrøde grønnsakene. Brukte det som forrett til nakkekoteletter med stekt løk og kålrotstappe. 



Fokuset er å øke inntaket av grønnsaker, og inntaket av andre nyttige saker. 

Et par oppskrifter i uka har jeg som mål. 

Den ene kursdeltakeren hadde en heftig vektnedgang første uka. Den største endringen han gjorde var å ta trappa i stedet for heisen, gå av T-banen et par stasjoner før, og det aller viktigste tror jeg: kutte ut Pepsi Max. 

Han har også begynt å teste noen av Berits oppskrifter. Dem er det MANGE av. 



tirsdag 31. januar 2017

Gode alternativer, frokostblanding





Frokostblandingen ble GOD! 
Ja den inneholder mer karbo en det jeg pleier å spise, men den er spekket med næring, sammenlignet med mye av det andre man finner. Tyrkisk eller gresk yoghurt og litt "frø" blir et langt bedre alternativ en God morgen yoghurt. Jeg er ikke så glad i yoghurt, men bringebær eller vaniljekesam var super godt. 


Jeg tok med noen porsjoner til kursdeltakerne mine også. En av de hadde gått ned noe vanvittig. Den største endringen han hadde gjort var å kutte ut Pepsi Max, og drikke mye vann. 

Det neste ukesoppdraget var å kutte både sukker og kunstig søtstoff. Han gjorde cold turkey, og droppet det fra dag EN. 

Jeg derimot, er på min første dag uten Redbull, kunstig søtning og raffinert sukker. 

Noe kroppen etterhvert kommer til å sette pris på. Sette av tid til trening er også en del av oppgaven. Jeg har satt av tid til sprang, yoga og svømming. 




La deg inspirere til en mer næringsrik frokost. 

søndag 29. januar 2017

Cheerios



Jeg gav etter og sa ja til kjøp av en frokostblanding. Et av produktene folk tror er sunt. OK havre er sunt. Bare havre? Havregrøt? Jo da, det kan gå. Likevel er det mye karbohydrater som sender blodsukkeret til værs, for så å krasjlande med et brak. Her merkes det best som: SULT. 

Alle har spist dette i dag, alle har ranet kjøkkenet for mat, snacks og godteri. Selv etter middag. Det virket som om alt kom skjevt ut. I går, var det omelett og egg. En helt annen dag. Roligere mindre snoklete barn. 

La oss se litt på dette. I min verden er karbo= sukker. Karbohydrater blir nemlig til sukker i kroppen, uansett. 

Mange tenker ikke sånn, og fokuserer bare på "ekte" sukker. 

Vel om vi bare skal se på ekte sukker i dette produktet så er det like mye SUKKER her i 100g som det er i 100g cola. I TILLEGG, kommer de andre karbohydratene. 70 g totalt pr 100g. 
Det er mer "sukker" en i melkesjokolade det. 

Når det er sagt så er det ca 70 g i det meste av kornvarer som brød ol. 

Er det grunnen til at det er lettere å holde vekten ved å kutte ut brød? 

Fettinnholdet er gjerne lavt i tillegg, ingenting som bremser en heftig blodsukkerstigning med andre ord. På en brødskive kan du ha både smør og ost på for å gi en langt bedre fordeling. 


Dette inneholder langt mere karbohydrater en staten anbefaler om du spiser dette produktet alene. 
Og vi tror det er sunt. 

I morgen skal jeg lage Berit Nordstrand sin frokostblanding. 

Det er MAT. Næringstoffer og byggeklosser. 



Fortjener ikke barna såpass? 


Kjøtt, historie og vitaminmangel

En teori om mennesket er at hjernen begynte å utvikle seg etter at kjøtt ble vanlig i kosten. Personlig tror jeg at det er naturlig og sunt å spise animalske proteiner. B12 fåes fra dyr og er vanskelig å erstatte på andre måter. I dag finnes tilskudd fra kilder, hulemannen aldri ville fått tak i. Omega 3 er også et argument. Vi må spise 20 g plantebasert omega 3 for å nyttegjøre oss av 1av de grammene. 

At vi kan overleve uten animalske klider er sikkert mulig. Narkomane ser ut til å kunne overleve på cola, røyk og heroin i åresvis. 

At man føler seg tipp topp i starten kan være at man har mere fokus på sunn mat. Man kutter gjerne sukker og ferdigmat, og inntaket av ANDRE vitaminer øker ofte. 


2åring som levde for 1,5 mill år siden døde trolig av kjøttmangel. 


Å diskutere om vi EGENTLIG er vegetarianere er litt fånyttes. Det er overveldende funn som viser at vi har spist kjøtt i 2 millioner år, og at vi endret oss fra da vi kun spiste planteføde. 


Hinduer er kjent for deres respekt for levende ting. Likevel er kun 20-30 prosent av dem vegetarianere. 


Å spise mye grønnsaker er anbefalt for alle. De inneholder vitaminer og mineraler og god føde for tarmene våre. 
Å kutte kjøtt helt, kan dog by på andre utfordringer. Depresjon og angst er ikke uvanlig. Det at det påvirker psyken i den grad, gjør det også vanskelig å akseptere at kjøtt kanskje er det som skal til for å bli bedre igjen. 


Det som er trist er hvis kosthold gjør folk syke. Når det er sagt så skyldes overvekten av livsstilsplager i dag kosthold, så et kosthold som dekker kroppens behov for næringsstoffer er viktig. 

Jeg har jo nevnt gluten og kasein før. Å kutte ut det kan være lurt for en rekke lidelser. ADHD, Asperger, Autisme med mer. Hvete tuller iallefall til psyken til flere i denne husstanden. 

Her kan vi lese om en stor undersøkelse som viser at vegetarianere var mer deprimerte og hadde mer angst en de som også spiste kjøtt. De kom til og med dårligere ut en de som spiste junk: 


Vegetarianerne svarer med bla dette: 

B-12 mangel er ikke uvanlig blant vegetarianere og det kan ta noen år før symptomene kommer. Derfor kan man få en oppprur før nedturen i form av depression, paranoia og angst dukker opp. 



I kommentarfeltet her kan man lese om mange som har gått på en smell som vegetarianere. Og noen super sunne veganere uten et eneste problem: 


Det viktigste er kvaliteten på det du spiser. Potetgull og brus, boller og kake kan spises på vegetarkost. Usunne veganere og usunne kjøttspisere. De finnes uansett. Hvis basen i kosten er bassert på grønnsaker, så kan man velge proteinkilden sin. Kjøtt eller bønner og soya. De som velger bort kjøtt bør huske på tilskudd av jern, D-vitamin, omega 3 og B12. 

Jeg tenker at lever du vegansk/vegetar og føler deg deprimert, har angst eller tenker at verden og eller folk er ute etter deg, så burde kanskje litt animalsk føde inn i kosten igjen. Velg noe som gir deg bedre samvittighet som f.eks viltkjøtt eller egg fra en god gsmmeldags hønsegård. 











tirsdag 24. januar 2017

Ukesoppdrag



Ordet kjenner vi fra reality. Første vane vi skal få,er å drikke mer vann. Ja eller te, eller lignende. 
Et glass i timen. 

Vi får prøve på det. Jeg er jo gal etter sukkerfri redbull. Jeg har ubevisst halvert inntaket mitt i dag. Kun fordi jeg har slurpet på med te og vann. 

Vi forsov oss i dag, og det ble unnskyldningen for ikke å svømme. Men aktivitet skulle det bli, så jeg tok med Snappy, den eldste hesten og gikk i bakker. 

Aktivitet dag 2. Tur i ulent terreng. 

Middag i dag ble full av grønnsaker. 
Brokkoli, blomkål, vårløk, sukkererter, søtpotet og rødbete. Ja og kylling. 


Kylling er jo ikke mitt favorittnæringsmiddel. Jeg prøver å velge litt grei kvalitet. Kylling som har spist, annet en soya, som har mere plass og som får litt lengre tid på å bli stor. 

Jeg tror uansett det er lurt med variasjon. "Sprida riskarna" sa en foreleser til meg en gang. 


Jeg var litt "gæærn" og dro på med en red curry wooksaus. 

Tirsdager bruker jeg ofte litt ekstra tid på middagen. Da er vi oppe i 3 gode grønnsaksdager i uka. Torsdager med kålstuing og brokkoli blir den 4.  Alt er bedre en ikke no! 
Målet er jo å ha mye forskjellig også. 

Søtpotet ( min favoritt)
Brokkoli (med nesten hver dag) 
Rødløk
Charlotteløk
Hvitløk
Vårløk
Sukkererter 
Blomkål 
Hodekål 
Agurk 
Minimais 
Tomat 
Isbergsalat
Rødbete 
Potet

Av frukt har jeg fått i meg: 
Banan
Bringebær 
Eple 

Dette er jeg godt fornøyd med på en uke. 

Neste utfordring blir å variere proteinkildene mer. 

Oksekjøtt er overrepresentert. 
Svin og kylling får kanskje en dag hver i uka, i tillegg til fiskepinner. 

Egg spiser jeg flere ganger i uka, and og vilt får også bidra i ny og ne. 

Å lage en liste over de forskjellige tingene man spiser kan være ganske bevisstgjørende. 


Klarer du 5 om dagen? 






En ny start?

Berit Nordstrand har skrevet boka "En ny start." Med smarte byttetriks og nye vaner skal kropp og sjel bli sunnere. Og sunnere skal jeg bli. 

Mitt eget mål er at jeg skal "trene" hver dag.5 dager i uken kanskje? 
Plan: 
Mandag: Yoga 
Tirsdag: Svømming 
Onsdag: Sprang
Torsdag: Yoga 
Fredag: Tur i bakker

 Det begrenser seg veldig med nakken, men jeg må komme i gang også. Flere måneder med treningsfri gjør noe med kroppen. Hverdagsktiviteten min er langt over snittet vil jeg tro. Så jeg er jo ikke en sofasliter. 

Vel vel, dag 1

Yoga

Herre Jesus, eller hvem man nå tilber... det er helt vanvittig tungt. 
Armene var helt "døde" etterpå, men ellers kjente det bra ut. 

Ingen store restriksjoner enda. Jeg spiser stort sett etter periodisk faste om dagen. Første måltid er mellom 12 og 14, alt etter som. 

Det ble rester av koteletter og rotmos som første måltid. Litt makaroni og kjøttdeig når ungene spiste middag, og bananlapper, eple med kanel og litt bringebær-kesam til kvelds. 

Lavkarbo? Tja, ikke helt. Men karboinntaket ligger mellom 50-80 g. Glutenfritt. 6 forskjellige frukt og grønnsaker, kjøtt og melkeproteiner. 


Bananlapper: 
1-2 bananer 
2 egg
1ss fiberhusk
0,5-1 dl rømme.