onsdag 30. august 2017

Kreft og livsstil.



Ordet kreft er vondt å si høyt. Det assosieres med død, og vi alle håper å unngå det selv og at våre nærmeste skal bli spart for denne skremmende sykdommen. 

Kontroversielle kostråd og behandlinger blir kritisert eller prøvd ut. Hvem skal man stole på? At behandling kan føre til spredning, at medikamenter ikke virker og at det er legemiddelbransjen som er korrupt? 

Får vi best tenkelige behandling i Norge, eller det politikerene mener vi har råd til?

De fleste leger og lekmen mener på den ene siden at du ikke skal føle skyld om du får kreft, på den annen side fores vi med råd som forebygger kreft 

Er vi altså medansvarlig for denne grufulle sykdommen?

Kostråd med lite karbohydrater blir applaudert fra et hold, kritisert fra et annet. 

Noen mener kreftceller vokser saktere når tilgangen på glukose blir mindre. Andre mener at det viktigste er å spise, da  det å få i seg nok mat kan være en prøvelse. 
Da skal man ikke få dårlig samvittighet om man tar seg en bolle, om det er det du vil ha. 


Men hva hvis, det å spise lite karbohydrater kan gjøre at du tåler behandlingen bedre, at svulster vokser saktere, at man føler seg bedre? 

Hva da? Skal man ikke en gang opplyse om at det er mulig å gjøre bedre valg?

At livsstilen din, nå, før og i fremtiden påvirker helsa di er ingen hemmelighet. 

Likevel er det mye som tyder på at en del kreftformer skyldes uheldig genetikk... hva da? Vitenskap og fornuft tar et skråblikk på dette med sannsynlighet og arvelighet. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar