Søk i denne bloggen

mandag 28. november 2016

En sak, to sider.

Gammelt/omplassert innlegg. 
Det er mye engasjement rundt om kring for dyrene nå om dagen, og det er bra, det er mange dyr som ikke har det bra. I Kina koker de hunder og de river pelsen av kaniner. I Canda fanger de coyote med bla fotsaks, og i Australia driver de med mulesing.

Jeg har tatt mine runder ang Goose, det kan du lese om her: Hva kjennetegner en dyre venn og her:Canada Goose.

Det er veldig vanskelig for de i Norge som hverken er bonde, har ulven lurende rundt huset, eller knapt nok har sett en mus i sitt liv, å sette seg inn i dyreproduksjon. De fleste bønder, er glad i dyr, men dyrene på en bondegård er produksjonsdyr. De skal sikre intekten til bonden, og mat eller pels til oss. 

Med jevne mellomrom endres reglene til fordel for dyrene. Kuer i Norge i dag skal ha madrass å ligge på, de skal ha minimum 8 uker sommerferie, og ha så så mye plass på fjøset. Det er til bondens fordel at dyrene holder seg friske. Likevel er kanskje ikke større og mer 
moderne bedre. I gamle dagen ble hver spene
vasket for hånd. Kua ble håndmelket og fikk klapp og kos. Nå skal alle fjøs legges om til løsdrift. Alt skal effektiviseres. Bøndene ryker på millioninvesteringer hverken du eller jeg vil ta regningen på. Resultatet er at gårdsbruk legges ned, og på sikt blir vi tvunget til å kjøpe utenlandsk kjøtt, som mest sannsynlig har levd under dårligere kår en i Norge. 

I dag finnes det flere tiltak for å holde besetningen frisk. . Medisiner er en av dem. Det har nå resultert i at hver 3. kylling har resistente bakterier i seg, som kan gjøre at DU ikke blir kvitt urinveisinfeksjonen du får neste gang. Kyllingproduksjon er som det meste annet, er ren pengeindustri. Tviler på at bonden rekker å stifte bekjentskap med kyllingene, de 28 dagene de lever. Men de må holde seg friske. Det har sin pris. Når de bor trangt og skal vokse fort, er det tillatt å gi de antibiotika. Dette spiser vi. Dette har vi fått innprentet: Kylling er sunt!
Resistente kyllinger.

Kylling spiser soya, det er dårlig mat, og en trussel for regnskogen. Vi gråter over palemoljen i Nugattien, mens kyllingen vår er det få som vet er med på å utrydde regnskogen. Jeg tør å påstå at den vanlige kyllingen ikke har det bra mens den lever og ikke er den bra mat som død heller.
Kylling i Norge

Nå var det ikke kylling jeg skulle skrive om, men grunnen til at den får antbiotika er jo at den skal holde seg frisk, bli billig mat til oss forbrukere, på svært begrenset plass. Og mat, det må vi jo ha.

Tilbake til sauen. I Australia dør 3 MILLIONER sauer hvert år pga flueangrep. Det som forundrer meg når det kommer til kritikken er at folk egentlig ikke aner hvorfor denne praksisen finnes. Å bli bosatt av fluer og larver som legger egg i huden, er en langsom og smertefull død. Hadde jeg måtte velge, ville jeg heller blitt skåret i, en å bli bosatt av larver.

Målet til Australias ullforening er at de skal være ferdig med mulesing nå i utgangen av 2013. De har investert 45 millioner på helse og velvære og 26 millioner for å finne en bedre løsning en mulesing.

Det er nå vanlig å bedøve sauene under inngepet, selv om det ikke er noen tradisjon på å gi de smertestillende etterpå. Det er prøvd flere ting, og PETA mener selvfølgelig de sitter på hele svaret.
Merinoaustralia

De jobber altså på spreng for å finne bedre metoder å bekjempe flueproblematikken, og svaret er ikke så enkelt som alle dyrevernere liker å tro.

Alt har sin pris, og de som er veganere har tatt et aktivt standpunkt. De fleste av oss andre, spiser kylling og oppdrettslak med god samvittighet og aner lite eller ingenting om alle skjelletene i skapet bak den matvaren, eller klærne vi går med. Hvem har laget de, og hvor kommer materialene fra? Her synes jeg LCHF og PALEO (lavkarbo og steinalderkost) gjør en god figur. De fleste innenfor denne livsstilmåten fremmer og anbefaler kortreist og ren mat, da også med fokus på hva dyrene har spist. Kanskje det har noe for seg likevel?

Det er mange merker som tar avstand fra mulesing i Norge, bl.a : Bergans, Devold, Janus, H&M og Lindex for en mer utfyllende liste :Produsenter som tar avstand fra mulesing




Sauer under flueangrep.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar