søndag 13. oktober 2019

Høst, mat, hverdag 7.

Høsten er flott så lenge det er opphold! Jeg kan bli vanvittig værsyk og litt motløs når en lang mørketid står dor tur. Jeg fikk heldigvis kjøpt D-vitaminer. Gjengen var på vei «ned». Jeg kjøpte på norsk helsekost, hadde ikke tid til å vente på Iherb nå, men det bestilles der også. 5000iu. 

Å føle meg tiltaksløs er det verste jeg vet, og etter å ha vært syk noen dager så blir kombinasjonen av å ikke ha energi og å være rastløs ganske slitsom. 

Den nye hunden (skriver om henne senere) var også litt understimulert. Endelig kom jeg meg på ridetur for 3.dag på rad. I sol! Til et flott utsiktspunkt, og desverre hadde også hjortelusa fått energi og ny livsgnist. 




Til lunsj i dag ble det kalkunsalat. 
Kalkunfilet på 30% ble stekt i går og putter i salat i dag. 
Spirer, salat, tomat, agurk, sukkererter, fetaost og denne kalkunen. Nydelig. 



Jeg har trua på grønnsaker i kombinasjon med en eller flere typer kjøtt. 
Lett og god lunsj på en solskinnsdag. Mange ville sikkert hatt i litt pasta også. Jeg sparer «min» karbokvote til melkesjokoladen jeg 🤣.

Ellers gikk dagen med til å rydde og vaske osv... kommer aldri i «mål», men jo ryddigere det blir, jo bedre får jeg det inni meg. 

I går fikk jeg støvsugd og vasket gulvene i første etasje....
(Det ble dessuten middag på Melboden, vår lokale pizzarestaurant) ridd tur, brettet klær og startet på en av mange forbinger til hestene. 

Jeg hadde en bedre følelse inni meg i dag. Mere av den driven jeg er så glad i!

Ikke sjokolade på kvelden resulterer i et langt høyere kaloriinntak av alt mulig annet, en om jeg hadde spist drm sjokoladen .

Den tiden er forbi hvor ungene går i seng og man kam spise uten dem på kvelden...

Senga er skiftet på og ørten maskiner vasket. 

Nesten klar for ny uke 🐴👏🏼🍂😎🍁




Høst, mat, hverdag 6. Raclette

Det gode gamle raclette-jernet er en koselig form for sosial middag. 
Kjøtt, grønnsaker, og ost. 

Ungene elsker å steke sin egen mat, og alle plukker og spiser det de vil. 

Det er faktisk første gang jeg har dratt i gang en raclette kveld og tok litt hva jeg hadde. 
Entrecôte,pan steak, kylling filet, pølse, og kjøttkake-biter. 
Kokt ris, brokkoli, kokte poteter, hvitløksbåter i olje, og tomater. Litt potetsalat og aioli, og en glutenfri focaccia. 

Nydelig 💖👌🏼 




Det tar litt tid, men man har kanskje litt godt av å gire helt ned og sitte samlet og vente på maten. 

Sønnen min spiser masse kjøtt når han får det tilberedt på denne måten. 

Det kan virkelig anbefales og det blir ikke lenge til neste gang. 



torsdag 10. oktober 2019

Høst, mat, hverdag 5. Høne

Jeg synes det er merkelig at den «grønne» bevegelsen fremmer mindre inntak av kjøtt, når vi faktisk kaster mat i tonnevis. Nå vil de jo all dyreproduksjon til livs, men hva med å BRUKE ressursene i steden for å kaste de?
I stedet for vegetarmat på skolen burde barna serveres, kje, høne og lam. Billig og bra kjøtt som vi har i lassevis. 

På den måten får barna i seg viktige aminosyrer, blir mette og får i seg tilstrekkelig protein (kanskje) 

Økonomisk må det være en vinner. Høne er billigere en mange av grønnsakene, med ca 30 kr kiloen (finnes sikkert billigere). 

Vi testet høne her om dagen. Den litt bærekraftige og miljøvennlige delen av meg surrer jevnt i bakgrunnen. Det i kombinasjon om et ønske om å bruke mindre penger på mat. For det går mye penger... 

Vel høna ble labgtidstekt, ca 4 timer på 120 grader. Jeg hadde løk, gulrot og litt søtpotet i stekeposen. 

Jeg lagde blomkålstappe til, og ovnstekte kål, brokkoli, søtpotet og rødløk. 

Jeg prøver å få alle 5 om dagen inn til middag. For de som praktiserer periodisk faste med 1-3 måltider så må næringen i dagens beste måltid være mest mulig optimal. 

Høna smakte godt! Helt på linje med kylling, men det er sikkert å anbefale å langtidsteke den som vi gjorde. 


Skrotten ble rensket etter middag og ble til en fullverdig lunsj 👌🏼.







Her kan du lese at det kastes 3 millioner høner hvert år: