torsdag 5. april 2018

Skole og mistrivsel.

I Norge dropper vist 30% ut av videregående, 20% kan ikke lese tilfredsstillende på ungdomsskolen. 

Hvorfor? 
En følelse av avmakt tror jeg det er mange som har når det kommer til den norske statlige skolen. Alle skal igjennom et teoretisk opplegg, de skal testes, vurderes og bli smartere. 

Et opplegg mange barn «hater». Hat er et sterkt ord, og mange drar nok på litt, men det er også et utrykk for mistrivsel og mismot. 

Et år ble lagt til, noe som resulterte i et år mindre med lek og ikke det spor flinkere elever. I Finland har de 3-4 timer om dagen, og ingen lekser. De briljerer på skoletoppen i verden. 

Mine første år på skole var omtrent sånn. Vi hadde 3 og 4 timer om dagen, og en skoletime var 45 minutter. 

Vi var 16 i klassen. Hadde friminutt og praktisk arbeid. 
Vi rakk vel knapt å bli lei, før skoledagen var over. 

Lærerne hadde kortere dager, men stensiler og overhead-ark måtte forberedes. De tok med store stilbunker på hytta, da de kjørte avsted tidlig fredag. Alle var glade. 

I dag skal det kontrolleres, de skal være på skolen fulle dager, barna nesten like lenge. 

Skoledagenes lengde er mye lengre en det vi hadde på 80 og 90- tallet. 

Vi sluttet 14.10 i 9. klasse. Det samme gjør en 2. klassing i dag. 

Hvis er barn i dag har alvorlig skolevegring så settes det i gang tiltak. Tiltak er bra, men hva er årsaken?





Hva er «ugyldig» på barneskolen? Hodepine, magevondt, influensa? Hvem har bestemt at har du hodepine mer en 10 dager et halvår så kommer det av mistrivsel? 

Mobbing har eksistert siden tidenes morgning. Det skal og bør slås hardt ned på, men hva med generell mistrivsel. De leter etter angst, sosialeforhold i hjemmet og andre problemer. Ppt, Bup, helsesøster og skoleledelse trår til. Hva om det er skolen som konsept i seg selv som skaper denne misstrivselen. 

Hva om de som ytrer mistrivsel i form av fysiske og psykiske plager rett og slett ikke passer inn i konseptet som skal være likt for alle? 

Så skal de altså meisles inn i denne formen? 

Hva med å endre formen? 
Kortere dager, mer lek, mere praktisk læring. 

Skal vi teste skolen i 1989 igjen. Hva er det vi som gikk på skole da ikke lærte?  (IT må selvfølgelig inn) 


Hva med å se på selve konseptet? Når 30% dropper ut og 20% ikke har tilfredsstillende kunnskaper så er det på tide å revurdere.

Hvilket som helst annet «produkt» ville blitt kastet for lenge siden med så nedslående resultater. 


Om ikke annet så burde andre alternativer snart sprette opp som paddehatter. Dette er ikke holdbart. Det er barna våre det er snakk om. Tusenvis av barn som gruer seg HVER dag til å gå på skolen. Hadde det vært en voksen venn som hadde mistrivdes i jobben hadde du anbefalt vedkommende å bytte. Barna våre har få eller ingen valg. De må pent finne seg i å gå dag ut og dag inn i en institusjon mange av dem «hater». 





Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar