Søk i denne bloggen

torsdag 11. oktober 2018

Verdens dag for psykisk helse

Som de så fint sier, det er noe vi alle har. Psykisk helse, om den er god eller ei er vel spørsmålet.

Kommer du til legen med mistanke om depresjon eller angst er lykkepiller et vanlig tiltak.

Jeg tror begge disse tilstandene bygger på ubalanser i kjemien i kroppen. Klart at traumatiske opplevelser ol kan trigge dette, men jeg tror at årsaken kan være like sansynlig fysisk som rent psykisk.


Hvor trist er det ikke om man ligger deprimert på sofaen grunnet lave D- vitamin-nivåer, lavt stoffskifte eller lite testosteron?

Kanskje angsten din skyldes høyt stoffskifte?

Nå har legene blir flinkere til å teste stoffskiftet og vitaminstatusen til folk, men hva om du er innenfor "normalen" Jeg leser meg alltid opp på amrikanske mål. De er mere opptatt av OPTIMALE verdier, ikke bare verdier som er der at du unngår alvorlig sykdom.

Dessuten kan et nivå innen for "normalen" ikke være godt nok for deg og din kropp.

Mange trenger et vist nivå av B12 eller D- vitamin for å føle seg friske, og det nivået kan være langt over minimumet legene går ut i fra.


Hvis du plutselig blir depressiv eller angstfull og ikke riktig kan henge det på noe som har skjedd (traumer eller lignende) ville jeg undersøkt det nærmere. Ikke for det, har du opplevd traumer ol så er en kropp i balanse lettere å ha på lag om man har angst eller depresjon latent.


Lykkepiller kan sikkert være helt nødvendig og livreddende for mange, mens andre utvikler selvmordstanker og blir enda dårligere. Hvordan skal man skille mellom disse?

Jeg tror absolutt alle har godt av timer hos en god terapeut eller psykolog, men det hjelper ikke å puste seg igjennom hverken angst eller depresjoner om hjernen ikke har nok Omega 3, vitamin D eller du har stoffskifte problemer.


Så hvor starter man ?

Jeg ville enten startet hos fastlegen, men kanskje aller helst en funksjonell lege. En som ser litt større på ting, sammenhengen mellom østrogen og stoffskifte f.eks.

Det meste henger sammen, og at verdier som er innenfor "normalen" nødvendigvis ikke er gode nok for at du skal føle deg fin.


Test:
Det meste staten betaler for. Både B12 og B9, test alle varianter av stoffskifte. Viste du forresten at høyt stoffkskifte kan gi deg både lavt kolsesterol og lave trigryselider? At disse "sunne" lave verdiene kan skyldes sykkdom? At for høye jernlagre kan komme av høyt stoffskiftet? Sammen med det tynne håret ditt, de ekstra hjerteslagene og østrogendominansen din kan alt henge sammen.


For høye eller for lave kortisolnivåer kan også gi både angst og depressive symptomer.

Alt dette finner jeg så interessant! Ja for ikke å snakke om gluten og kasein.

To proteiner som kan fucke opp en hver stabil psyke om man er diponert.

Flere av disse sammenhengene vil jeg nå fordype meg i.

Over 300.000 nordmenn går på lykkepiller. Hvorfor er så mange deprimerte og sliter med forskjellige psykiske lidelser? Og hvorfor er det "verre" å ha en psykisklidelse en en annen sykdom?

Er det fordi de fleste fortsatt tror og mener at psyken kan man i større grad styre selv?

Sannheten er at psyken kan blir like syk som resten av kroppen, men den kan også fikses. Da kanskje ikke med lykkepiller, med mindre du lider av mangel på lykkepiller, men ved å finne den fysiske årsaken om det er det det er og prøve å rette opp den...


Vanvittig spennende tema.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar