fredag 30. desember 2016

Psyken sett fra flere vinkler.

Fant denne bloggposten og den bør dere lese. Her har vi allerede konstatert hvor krøll det blir i hodet av gluten. Eldstemann har vi også testet peptider i urinen på, og det VAR positivt utslag. 

Denne bloggposten er veldig nyttig og interessant. Det ER mange årsaker til psykisk ubalanse. I denne bloggposten setter man søkelys på flere. Riktig ernært kropp er viktig. Tenk om maten du spiser gjør deg "gal", eller ikke gir deg de næringsstoffene du trenger. 

Har du det ikke tipp topp og mener du burde hatt det, dra til en lege som graver dypere en fastlegen. 

Her i huset var en sliten og utbrent 12 åring, en jente med masse mangler. Deriblant det superviktige stoffet JOD. 

LES: 

tirsdag 27. desember 2016

Crystal Mind

ADHD og tilskudd. Omega 3 er nevnt her tidligere og ta tenkte jeg å trekke frem det tilskuddet vi bruker her i huset både liten og stor. 

De fleste i dag har fordel av å ta et tilskudd for å prøve å utjevne ubalansen mellom omega 3 og omega 6. 

Det beste om det er målet er selvfølgelig å redusere INNTAKET av omega 6 rike matvarer. 

Planteoljer som soya og solsikke er rike på omega 6 og det finnes rikelig av det i ferdigmat. Brød/korn er rik på omega 6, plantemargarin som Soft og Brelett, samt kjøtt foret på soyabassert kraftfôr som kylling og svin. 

Tilskudd har vist seg nyttig både når det gjelder ADHD og dysleksi. 


Tilbake til det vi bruker her, Crystal Mind. 






Farmateket.no selger dette og mange andre gode tilskudd til en rimelig pris.  

Jeg kan også skaffe om ønskelig. 

Om jeg tror vi trenger tilskudd? Ja! D-vitamin, omega 3, C og B, ja sink, magnesium og jod... 




mandag 19. desember 2016

Gløgg ala Berit Nordstrand



Gløgg har vi ikke så stor tradisjon for her hos oss, men etter at vi har fått barn nummer 3 i hus (gutt på 13) så har det endret seg. Nå er han veldig glad i sukker, og  " vanlig" gløgg skal han få, men kanskje ikke hver dag?

Noe godt og varmt å drikke etter å ha vært i slalåmbakken er ikke å forakte, så da prøvde jeg meg på Berit sin gløgg. Jeg prøver å gjøre meg litt kjent med oppskriftene hennes. Byttetriks og fokus på næring i maten, uten for mye tilsetningsstoffer.

Gløggen ble god den,  men den minnet kanskje mer om en blåbæretoddy?

Her er finner du oppskriften :

Gløggen som gjør deg gløgg

Når du leser innlegget til Berit så blir man inspirert, og man får lyst til å være litt sunn også!

God var den!

Godkjent av både meg og eldstemann.

Vil man erstatte honningen med sukrin, så blir det en variant med enda mindre karbohydrater. Honnig er dog undervurdert og drar med seg mange gode egenskaper. Det utgjør ikke så mange grammene totalt i 2 dl med gløgg.


fredag 16. desember 2016

Pepperkakebonansa

I år har jeg bakt 4 forskjellige pepperkaker. Her skal jeg presentere de for deg.

Den første er Berit Nordstrand sine. Her brukes grov spelt og honning i stedet for krydder. Kakene ble greie nok, men minnet minst om pepperkaker av dem alle.
Jeg kunne med fordel har kjevlet de tynnere. Jeg tror feilen min ble at jeg brukte sammalt spelt. Hadde nok blit bedre med fin spelt.....

Oppskriften på Berits smarte fristelser finner du her:

Proffenes pepperkaker

Andre jeg prøvde var funksjonell mat sine pepperkaker. Disse går forsjåvidt ned. De er sprø, men jeg kjenner sukrinen i de. Helt greie. Jeg ser nå at jeg brukte hele egg og ikke eggehviter som står i oppskriften.

Oppskrfiten finner du her:

Funksjonell mat, glutenfrie pepperkaker

Elisabeth Holm sine pepperkaker vinner med tanke på lettbakt deig. God var den også, men litt lite søt for min smak. Tror jeg jeg skal prøve med mere fibersirup neste gang. Disse fortjener en sjanse til. De er helt greie, og jeg spiser noen hver dag.

Bareholm, pepperkaker

De jeg har spist tidligere er disse. Tror de var Anna Hallen sine. Nå vil jeg nok sprite de opp med litt mere søtning.
Godt stekte er best.
Disse har jeg ikke bakt enda, men jeg tror det må et brett til.

Lavkarbopepperkaker

Den 4. jeg eller dvs Aurora har bakt er pepperkakene i kokeboka til Mikke Mus. Jeg kommer tilbake til oppskriften. De inneholder sukker og glutenfritt mel og er kjempegode, men ikke sunne i det hele tatt. De forsvinner før du får sukk for deg. Både deigen og kakene er veldig gode!



Noen vil kose seg i jula, det gjør jeg også, men mel med eller uten gluten begrenser jeg så godt jeg kan.

Nøttetopper står på lista, og jeg har laget en god lavkarbokaramell. Man trenger ikke så mange gode erstatninger, men man trenger NOEN. Karamell og bounty har vært vinnere før. OM jeg tenker sånn i desember? Jepp. fikk plutselig motivasjon så nå er karbo innholdet nede på et minimum. Jeg spiser og drikker når jeg blir invitert bort, men når det er sagt så inneholder favoritt proseccoen min 11 g sukker pr liter. En liter prosecco er nok ;-)

Kos dere med baking og andre forberedleser.


torsdag 8. desember 2016

Min lavkarbojul 8.

Noe liker vi å tygge på. Er man i ketose så kan man då en spesiell ånde også, da er det godt med noen pastiller. Disse kan stagge litt søtbehov. Se opp for luft i magen.


onsdag 7. desember 2016

Min lavkarbojul 7.

Ideelt sett skal vi spise MAT, men questbaren er ikke et dårlig alternativ når du er på farten eller du er litt fysen. Det meste kjenner du igjen på innholdsbetegnelsen, og den fungerer fint på farten. Du får de bla på helsekosten.

I perioder kan det bli en del barer, i andre ingen. Det ligger dog alltid en i veska. 



Finn løsninger så du klarer deg uten høykarboalternativer. 

tirsdag 6. desember 2016

Min lavkarbojul 6.


Dette skal være enkelt, og hva er ikke enklere enn to rugsprø med smør, egg og majones?

12 karbohydrat og veldig godt! 

Ingen ser rart på deg, og det kan spises til frokost eller lunsj, eller på hytteturer. Pynt gjerne med noe grønt, eller hva med litt tomat? 


mandag 5. desember 2016

Lavkarbopepperkaker

De trenger mulignes litt mere søtning om du ikke har levd lavkarbo lenge:


100 g smør
1/2 ts malt nellik
1/2 ts malt Kardemumme
1/2 ts kanel
1/4 ts ingerfær
2 dl mandel mel ( jeg synes egne knuste mandler ble best)
2 ss fiberhusk
2 ss honnig
1 egg.

Gi smør og krydder et raskt oppkok, ha i honning eller annen søtning om du ønsker det.

Bland alt sammen. Stekes på 200 g i ca 20 minutter. Disse mangler en smak... men både jeg og sønnen min synes de er gode, helst litt godt stekt. Sunnere en en brødskive spør du meg. Funnet på Birgitta Høglindsblogg:



Min lavkarbojul 5.

Ideelt sett holder man seg unna kunstige søtstoffer. Likevel kan det være et bedre alternativ. Hvis du skal ned i vekt eller "må" ha noe søtt, så kan sukkerfrie pastiller, brus, eller gelé være redningen. 

Noen mener at dette opprettholder et søt sug. For noen gjør det det, for andre ikke.  For meg er det en redning når jeg er premenstruell, eller vil komme i gang selv uten stål motivasjon. Jeg for min del trenger lite erstatninger etter en uke. Derfor lager jeg ikke mer mas ut av det heller. I dag ble det sukkerfri gelé, med krem fra boks. Skal du lage noe godt så lager du vaniljekrem med sukrin eller tagatesse. 

Men det var lavkarbo gjort enkelt vi var ute etter, var det ikke? 

søndag 4. desember 2016

Ny inspirasjon.






Jeg har vært så heldig å få være med på kurs med Berit Nordstrand. Spenstkjeden har inngått et samarbeid med denne supre damen. Vi skal nå holde kurs i hennes regi. En ny start. 

Personlig tror jeg alle hadde tjent på å leve etter hennes prinsipper. Om det selger og er gjennomførbart, det vet jeg ikke enda. Raffinert sukker, kunstig søtnig og hvetemel finner du ikke i hennes oppskrifter. Fullfete produkter som fløte og smør slår hun også et slag for. Kortreist gressfødde dyr er det vi burde spise. 

Honning, kokosblomstsukker og økologisk ku er dyrere, det samme er urkornene hun også benytter seg av i bøkene. Likevel har hun fokus på at dette skal være mat for alle. Spis mindre av det som koster, (brød og kjøtt) og øk inntaket av grønnsaker. 

Hun er opptatt av at tarmen og dens bakterier får det den skal, og at vitamin og mineralarbeiderne som hun kaller drm får tilstrekkelig med næring. Fermentering og kraft er viktig i et godt kosthold. 

Her er det ikke fokus på hverken kalorier eller karbohydrater, men på opptimal næring. Får kropp, tarm og hjerne det den trenger, vil helsefordelene komme. 


Jeg vet og tror at det fungerer. I dag er vi overvektige men under ernærte. 

Folk generelt vil ha en quick fix og bli slanke, det er viktigere en energi og helse. 

Berit er 50 år og 6 barns mor og ser ut som om hun er 35. Bare det er inspirasjon nok i seg selv. 

I januar skal jeg teste konseptet en ny start. Min største utfordring blir når de kunstige søtstoffene skal vekk. 
I førjulstiden nå skal jeg begynne å teste noen av hennes oppskrifter. Familien skal få dra nytte av byttetriks og smarte byggeklosser. 

Her er hennes oppskrift på gløgg: 


Når det kommer til lavkarbo så ser hun også helt klart nytten av det, så lenge ikke kjøttinntaket øker.

Nøttetopper

200g nøttekjerner
1,5 dl kokosblomstsukker (sukrin)
1 ss potetmel ( jeg brukte pofiber)
2 egg

Mal nøttene og ha alt sammen. Stekes i ca 8 minutter på 200 grader.

Avkjøl på rist.

Oppskriften er fra "Mine lekreste kaker". Jeg reduserte sukkermengden og brukte Kokosblomssukker i stedet for vanlig sukker. Du kan bruke sukrin eller tagatesse for en mer lavkarbo vennlig stil.

Minlavkarbojul 4

Ideelt sett lager vi fra bunnen, gode næringsstoffer bla bla bla. I en perfekt verden osv. Nå er det ikke hver dag jeg vil koke eggeplommer og fløte, for å få meg et måltid med karbonara. Jeg skulle egentlig ikke starte før i morgen, men fikk los i dag.

Altså. Bytt ut pasta med hodekål. Stek den i smør til den er "mør". 
Jeg brukte Toro carbonara pose. 4 dl fløte, i stedet for melk og tilsatte 1 dl vann også. 

Stekte en pakke bacon. Ungene fikk standard spagetti og kjøttdeig. Jeg stjal litt kjøttdeig fra de også. 
Det er under 10 g karbo i dette, og jeg ble mett og god. 

Rett og slett lavkarbo gjort enkelt. Er faktisk ikke så mye rart i denne pose miksen heller. Mer grønnsaker og mer fett en i "vanlig" carbonara. Kjøttmengden holdes lik. 



lørdag 3. desember 2016

Glutenfrie sjakk-kaker

200 g smør
1 dl sukker
4-5 dl glutenfritt fint mel

Smakstilsetning

2 ts vaniljesukker
2ss kakao.

Hakk sammen mel, sukker og smør til en smidig deig.
Del den i to. Bland en del med vaniljesukker, den andre med kakao.Rull 2 pølser med lys og to med mørk.
Legg lys pølse ved siden av mørk pølse og motsatt oppå hverandre. Skjær kakene i 2-3 mm tykke skiver. Da får du firkantede små sjakk kaker.

Stekes midt i ovnen på 200 g


Oppskriften er hentet fra boken " Mine lekreste kaker"


Min lavkarbojul 3



D-vitamin. Ikke akkurat rent lavkarbotips, men gjelder de fleste i befolkningen. Jeg tar opptil 5-10 dobbelt av norsk anbefaling. Og ja jeg sjekker verdiene og ligger under 100 mmol. 75-150 anses som normalverdier. Usikkert om dette også er OPTIMALverdier. Spiser du lavkarbo er sjansen kanskje større for å få i seg D-vitamin via, smør, fet fisk og egg. 

Bestill gjerne fra utenlandske nettsider, og ta gjerne solsrium 2x10-15 min i uka. 
Mange som er "slitne" og tiltaksløse/deprimerte har lave verdier. Få testet deg hos legen. Både jeg og ungene tar rikelig med tilskudd. 

fredag 2. desember 2016

Glutenfrie serinakaker

150g smør
1,5 dl sukker
Røres hvitt

4-5 dl fin Toro bakemiks
1 egg
1 ts vaniljesukker
1 ts bakepulver


Jeg rullet de, mens de var rimelig løse og klissete. Resultatet ble veldig bra. Gode og fine!

Min lavkarbojul 2

Dagens tips er en av mine favoritter. Lasagne. Den ligger på bloggen her under lavkarbolasagne og er en av mine mest viste poster.
Det ble lasagne i dag. Er mett fortsatt og lunsjen i morgen er sikret. 


torsdag 1. desember 2016

Min lavkarbojul

Nå vet jeg ikke om jeg klarer 24 lavkarbotips, men noen underveis blir det.
Tips 1, gjør det enkelt. 
Egg og bacon. Det er godt og metter. Jeg spiser gjerne et rugsprø under. Skal jeg virkelig ned i vekt og jakter på ketose, så velger jeg bort rugsprø. Agurk, tomat og paprika kan være en av dagens 5 grønnsaksporsjoner. 


Paleojulegrøt

Blomkål/julegrøt: 4 porsjoner

1/2 kålrothodet
1 stort blomkålhodet
2 ts urtesalt
kanel,, vann til koking
1 boks kokosmelk

Del opp kålrot og blomkål i biter, kålroten kan med fordel kokes 5-10 minutter før man har blomkålen oppi.
Når alt er mørt, hell av vannet og ha uretsaltet og kokosmelken oppi. Kok opp. Trekk gryten til siden og mos med stavmikser. Fordel på tallerkener og strø på rikelig med kanel.

Jeg har ikke testet ut denne selv, men det skal jeg absolutt gjøre.

Oppskriften er fra boken til Terje Sandberg

tirsdag 29. november 2016

Migrene, Histaminintoleranse




Jeg skal nå fokusere på histaminer. Jeg har ikke funnet "svaret", men mye tyder på at mye av min hodepine og migrene kan skyldes histaminintoleranse. Om sommeren har jeg ofte langt mindre vondt i hodet. Påtross av heftig gressallergi, har jeg opplevd mine beste måneder nettopp om sommeren. Er det fordi det er ferie, sol, og avslappning, vin hver dag, eller er det noe annet. En annen ting som skiller seg ut om sommeren er allergimedisinen Poleramin. Det er en av 1.generasjons allergipiller. God gammeldags antihistamin, som jeg nå må få på fritak. Disse pillene må importeres fra Spania, da de fleste sovner som en stein ved inntak av den lille pilla. Jeg derimot, får minimalt til ingen hodepine, og en gressallergi det går an å leve med.

Jeg har fortsatt med allergipillene det siste halve året. Jeg har veldig mye mindre vondt i hodet. Jeg har fortsatt de hormonelle dagene, men har i allefall flere dager UTEN hodepine. Ikke for det, spekemat, pizza, rødvin ol kan sette meg helt ut.

Det jeg vet jeg har av mattriggere er:

Hvetemel, gjerne i pizza eller vafler
Rødvin, dvs her er det litt motstridene fakta. Jeg tåler nemlig Grand Reserva dvs lagrede viner bedre en unge.
Cava, helt sjanseløst, men Prosecco går greit, her kan svaret være:

"Noen mener at Prosecco er et tryggere valg for allergikere siden den kun lages av den hvite druen Glera/Prosecco, mens Cava også kan lages av røde druer, som skal inneholde mer histaminer fra drueskallet."

Spekemat og lagrede oster, kan sette i gang noe.
Tomat...i større mengder.

Hvordan jeg reagerer kommer an på dagsform, om jeg drikker ved siden av og mengde selvfølgelig. Etter at jeg har lansert denne teorien for meg selv, så gir jeg ikke slipp på pillene, selv om de nå koster en liten formue.

Tenk om det er mange andre der ute som går rundt med migrene/hodepine som skyldes en histaminintoleranse?

Jeg kjenner ingen leger i Norge som er så opptatt/bevist på denne problemstillingen, men det er det kanskje på tide å bli?
Mange av de som har "kronisk" migrene, som jeg selv er diagnosert med, kunne kanskje fått en radika lbedring, hvis hodepinen skyltes disse histaminene.
Kanskje de bare er en allergipille unna? ( de morderne variantene som Zyrtec ol, er ikke som de gamle gode antihistaminene i den forstand)

Verdt å forske mer på?

Her kan du lese litt om histaminer og andre trøblete stoffer i vin:
Histaminer i mat:
Allergiguiden

Engelsk link :Migraine
Her finnes en ganske heftig liste over ting man bør unngå om man vil prøve en eliminasjonsdiett.
Kort fortalt kommer man langt med en paleotilnærming. Liste over mat med histaminer

link between allergies and migraine



Histamine and Migraine, a close but unknown relationship

Histamine, a molecule present in all living creatures and in food, is a vital substance for the body. It is present in all food products but in different proportions. Thus, histamine is necessary for life. However, histamine can accumulate excessively and have negative effects.



Source: DR HEALTHCARE - The disproportion between the histamine ingested or released from the cells in the human body and the capacity to metabolize this excess, leads to an accumulation of histamine in the plasma and adverse effects might appear. This is known as Histamine intolerance. One of the most prominent effects of the excess of histamine is migraine caused through vessel dilatation.

And if it is present in all food products. . . Why it hurts some people and others not?</B>

To degrade the excess of histamine the metabolism enzymes should work properly. If any of these enzymes is not functioning correctly, the histamine is not metabolized as it should be and adverse effects might come up like migraine, known for its incapacitating effects. The most prominent enzyme in the metabolism and degrading of histamine, is found in the small intestine and is called "Diamine oxidase", also known as DAO.

Main cause for the enzymatic malfunctioning

Due to genetics, some people have a low Diamine oxidase (DAO) activity which causes difficulties with the degrading of the excess of histamine. This excess can trigger migraine, among other disorders. (Until recently it was said that migraine was hereditary, when in fact the low DAO activity can be inherited.) On top of this problem there is another important factor. Migraine sufferers usually treat their migraine headache with drugs, and most anti-migraine drugs inhibit the activity of the Diamine oxidase (DAO). Whilst migraine patients are already more sensitive to the excess of histamine, the problem gets worse taking these drugs, thus creating an endless problem. Whatever you eat, if the DAO is inhibited more migraine is generated!

Adverse effects caused by the accumulation of histamine in the body (not all symptoms might appear)

• In the Central Nervous System: Migraine is the most prominent
• In the Cardiovascular System: Hypertension and arrhythmia
• In the Epithelial system: Urticaria, edema, atopic skin
• In the Respiratory System: nasal congestion, runny nose, sneezing ...
• In the Digestive System: irritable colon, diarrhea, stomach pain ...

Solutions

If you want fruit, better eat pear than citrus. Pear has a low histamine content.
In case of meat, the fresher the better, because it contains less histamine.

1. First you need to follow a diet with a low histamine content. This is not so easy because all food contains histamine and few, or too few, include the amount of histamine on the label, but in general this should be taken into account and only food with low histamine content should be consumed.

2. Try to reduce as far as possible the use of drugs that inhibit the metabolism of histamine. Most of the "anti-migraine" drugs inhibit the activity of DAO.


3. Migraine patients with a deficit of DAO due to genetics, should re-establish the level of this enzyme taking DAO as a food supplement (supplied in capsules). This is not a drug, but just a diet supplement with the enzyme DAO and vitamin B2.

Why women during pregnancy have less migraine?

Women during pregnancy tend to have less frequent and with lower intensity migraine attacks. This is usually due to two reasons:
a) During pregnancy less drugs (which can inhibit the activity of DAO) are taken.
b) During pregnancy the placenta produces a high level of DAO.
This way pregnant women have a special protection against an excess of histamine. 



mandag 28. november 2016

En sak, to sider.

Gammelt/omplassert innlegg. 
Det er mye engasjement rundt om kring for dyrene nå om dagen, og det er bra, det er mange dyr som ikke har det bra. I Kina koker de hunder og de river pelsen av kaniner. I Canda fanger de coyote med bla fotsaks, og i Australia driver de med mulesing.

Jeg har tatt mine runder ang Goose, det kan du lese om her: Hva kjennetegner en dyre venn og her:Canada Goose.

Det er veldig vanskelig for de i Norge som hverken er bonde, har ulven lurende rundt huset, eller knapt nok har sett en mus i sitt liv, å sette seg inn i dyreproduksjon. De fleste bønder, er glad i dyr, men dyrene på en bondegård er produksjonsdyr. De skal sikre intekten til bonden, og mat eller pels til oss. 

Med jevne mellomrom endres reglene til fordel for dyrene. Kuer i Norge i dag skal ha madrass å ligge på, de skal ha minimum 8 uker sommerferie, og ha så så mye plass på fjøset. Det er til bondens fordel at dyrene holder seg friske. Likevel er kanskje ikke større og mer 
moderne bedre. I gamle dagen ble hver spene
vasket for hånd. Kua ble håndmelket og fikk klapp og kos. Nå skal alle fjøs legges om til løsdrift. Alt skal effektiviseres. Bøndene ryker på millioninvesteringer hverken du eller jeg vil ta regningen på. Resultatet er at gårdsbruk legges ned, og på sikt blir vi tvunget til å kjøpe utenlandsk kjøtt, som mest sannsynlig har levd under dårligere kår en i Norge. 

I dag finnes det flere tiltak for å holde besetningen frisk. . Medisiner er en av dem. Det har nå resultert i at hver 3. kylling har resistente bakterier i seg, som kan gjøre at DU ikke blir kvitt urinveisinfeksjonen du får neste gang. Kyllingproduksjon er som det meste annet, er ren pengeindustri. Tviler på at bonden rekker å stifte bekjentskap med kyllingene, de 28 dagene de lever. Men de må holde seg friske. Det har sin pris. Når de bor trangt og skal vokse fort, er det tillatt å gi de antibiotika. Dette spiser vi. Dette har vi fått innprentet: Kylling er sunt!
Resistente kyllinger.

Kylling spiser soya, det er dårlig mat, og en trussel for regnskogen. Vi gråter over palemoljen i Nugattien, mens kyllingen vår er det få som vet er med på å utrydde regnskogen. Jeg tør å påstå at den vanlige kyllingen ikke har det bra mens den lever og ikke er den bra mat som død heller.
Kylling i Norge

Nå var det ikke kylling jeg skulle skrive om, men grunnen til at den får antbiotika er jo at den skal holde seg frisk, bli billig mat til oss forbrukere, på svært begrenset plass. Og mat, det må vi jo ha.

Tilbake til sauen. I Australia dør 3 MILLIONER sauer hvert år pga flueangrep. Det som forundrer meg når det kommer til kritikken er at folk egentlig ikke aner hvorfor denne praksisen finnes. Å bli bosatt av fluer og larver som legger egg i huden, er en langsom og smertefull død. Hadde jeg måtte velge, ville jeg heller blitt skåret i, en å bli bosatt av larver.

Målet til Australias ullforening er at de skal være ferdig med mulesing nå i utgangen av 2013. De har investert 45 millioner på helse og velvære og 26 millioner for å finne en bedre løsning en mulesing.

Det er nå vanlig å bedøve sauene under inngepet, selv om det ikke er noen tradisjon på å gi de smertestillende etterpå. Det er prøvd flere ting, og PETA mener selvfølgelig de sitter på hele svaret.
Merinoaustralia

De jobber altså på spreng for å finne bedre metoder å bekjempe flueproblematikken, og svaret er ikke så enkelt som alle dyrevernere liker å tro.

Alt har sin pris, og de som er veganere har tatt et aktivt standpunkt. De fleste av oss andre, spiser kylling og oppdrettslak med god samvittighet og aner lite eller ingenting om alle skjelletene i skapet bak den matvaren, eller klærne vi går med. Hvem har laget de, og hvor kommer materialene fra? Her synes jeg LCHF og PALEO (lavkarbo og steinalderkost) gjør en god figur. De fleste innenfor denne livsstilmåten fremmer og anbefaler kortreist og ren mat, da også med fokus på hva dyrene har spist. Kanskje det har noe for seg likevel?

Det er mange merker som tar avstand fra mulesing i Norge, bl.a : Bergans, Devold, Janus, H&M og Lindex for en mer utfyllende liste :Produsenter som tar avstand fra mulesing




Sauer under flueangrep.

fredag 25. november 2016

Lavkarbo... pepperkaker

Jeg jakter jo hele tiden på gode erstatninger. Det er er ikke mange ting som kan måle seg med sukker og hvetemel...

Det finnes selvfølgelig noen unntak, disse pepperkakene var ikke en av dem. Jeg hadde alt jeg trengte. Det var litt derfor jeg valgte å bake de, ja også var de både glutenfrie og sukkerfrie.

De går på et vis med, men veldig gode ble de ikke. Deigen derimot smakte bedre en sluttresultatet. De ble fryktelig tørre.
Funksjonellmat, pepperkaker

En blanding av søtstoffer er stort sett et must for et godt resultat. Det siste jeg har kjøpt er fibersirup. Den smaker ganske så godt, og det blir spennende å teste flere oppskrifter. For det eksisterer gode lavkarboting, og de skal jeg finne.


mandag 21. november 2016

Lillemånes høstkonferanse, Roald Strand

Roald Strand er kjent som en litt mer "alternativ" lege. Han har hjulpet mange som ikke har kommet videre hos de vanlige legene. Han er opplest på alternativer som høye doser vitaminer og andre mere alternative tilnærminger.  Her finner du han på Kilden Helse

Hjertet var også i fokus for hans foredrag.

Q10 produseres i kroppen, men produksjonen avtar etter fylte 40. Alle som går på statiner har også redusert produksjon. Statiner fører ofte til muskelsmerter som igjen skyldes mangel på Q10. Alle som går på statiner ( om man burde det i utgangspunktet er en egen diskusjon) bør ta tilskudd av Q10. Ja han viste til en forskningsrapport om Q10 og Selen, som viste betydelig redusert dødlighet.

Q10 til:

De over 40
De med hjertesykdom
De med høyt blodtrykk
De med karsykdommer
De som går på statiner.
De som har parkinson

Han anbefalte 200-400 mg om dagen. Lave verdier øker faren for demens.

Q10 er som jeg forstår det ekstremt viktig for mange prosesser i kroppen. Både hode og hjerne fungerer bedre når den har nok Q10.

Kort og greit foredrag med en mann med lang fartstid i bransjen! Tommel opp.



Her får man en liten grei oversikt om Q10:

http://www.lommelegen.no/artikkel/coenzym-q-10

Det ser ut som dette tilskuddet er lite farlig, så det kan være hensiktsmessig for flere å innlemme dette i hverdagen sin.



Rådene legen følger i dag er at Q10 ikke nødvendigvis skal anbefales ved statin bruk. Dette er det pr dagsdato for lite dokumentasjon på, mener de :

https://relis.no/Publikasjoner/Arkiv/2003/Dokumentasjon_av_Q10


Et komplimenterende tilbud ved parkinson:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27845808


Det ligger en god del forskning på pubmed for den som vil nerde seg ned i litt tyngere litteratur:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=coenzyme+q10

søndag 20. november 2016

Ulv, ulv!

Ulven er sagnomsust og mystisk. Vakker og historisk. Ulven finnes i gamle fortellinger og sagn, ja også i eventyr. 
I indianerne sin historie har ulven hatt en stor plass. Den symboliserer mot, styrke og lojalitet. 
Her kan du lese om ulven fra et helt annet perspektiv en det vi får servert i media daglig. 


Indianere lever i pakt med naturen, på en helt annen måte en det vi gjør i dag. Vi og verden rundt oss kan ikke sammenlignes med livet til indianere i telt, som tilber jord, sol og vann. De høster kun det de trenger og som behandler alt i naturen med respekt. Jeg har ikke imot ulv som dyr, men jeg har landbruksutdannelse, og er brennende opptatt av kulturlandskapet, og viktigheten av å holde det ved hevd. Det er vanskelig å kombinere mye ulv, med mye beitedyr. I Norge trenger vi flere dyr på beite, ikke færre. Norge gror igjen. Ulven er langt i fra den eneste utfordringen når det kommer til dette, men nå er det den som er i fokus. 


Ulvedebatten er igjen het. Jeg kommer til å følge den og fylle på underveis.

Det jeg stiller meg undrende til er at disse dyreverns menneskene setter ulvens liv over sauens? Er ikke deres tanker at alle dyr er like mye verdt? Hvorfor får plutselig en lystmorder et fortrinn? En ulv dreper ikke bare for å spise. I motsetning til jerven som ikke lar det ligge igjen en lodott, så kan ulven la sauer ligge levende igjen uten jur. Tortur på sitt beste.

Hvorfor er ulven viktig? For å holde elg og rådyrbestanden nede mener mange. Ulve velger sau fremfor rådyr når den kan. Sau er lett å fange. Vi får i så måte øke kvotejakten på de dyrene som trenger det.

Flått dreper flere sauer en ulv, sies det. Nope, det er tydelig forskjell i områder med mye rovdyr og mye flått på tapet. Det som ER utslagsgivende er at flåttbårne sykdommer rammer økonomien, og veksten på sauene de også.

Flått liker kratt, sau liker kratt. Mer sau = mindre kratt, og igjen mindre flått.

Det er begrenset med innmarksbeiter, det er ikke nok til å fø nok sau. Da må man ty til kraftfor importert fra brasil, som har utallige dyrearter på samvittigheten, sammen med enorme områder med regnskog som har måttet vike. Er ulven i norge viktigere en regnskog, arter i regnskogen og kulturlandskap?

Jeg har så lyst til å slippe ulven løs på Grunerløkka, og når den første chihuahuaen er fortært skal jeg bare riste på hodet og heve skuldrene og si til den hysteriske eiern, at " du passet ikke godt nok på hunden din, sånn er livet".

Det er veldig lett å ønske ulv andre steder en uten for sine egen stuedør. Bønder slutter med sau fordi de ikke orker den psykiske påkjenningen av å finne dyrene sine revet ihjel.
Bønder ER glade i dyra sine, og vil beskytte dem. Det er ikke øknomisk mulig å ha tredelt gjeterskift for å passe på de. Ingen normale mennekser i dette landet ville hatt råd til den kiloprisen i allefall.




Dette er klippet fra et innlegg på face. Veldig bra formulert: 

Det som forpester hele denne debatten er alle løgnene. Jeg tenker da på løgner som; "norsk ulv", "utrydningstruet" osv. 

Norsk ulv ER utryddet. For over 100 år siden. Den ulvetypen som eksisterer i Norge og Sverige i dag har ingenting med denne å gjøre, det er vanlig gråulv og brunulv som det vel finnes over 1 million av og som overhodet ikke er utrydningstruet. 

En bør da argumentere for og mot ideen om å sette ut ulv i norsk natur i moderne tid. 

Personlig skiller jeg sterkt mellom jerv, gaupe, bjørn og ørn - og denne kunstig tilførte ulven. Førstnevnte har alltid vært der og kan dermed sies å ha en kulturell og naturlig tilhørighet. Sistnevnte ikke. 

Mye ellers skyldes jo manglende respekt for eiendomsrett. 

Utfordringen i Norge, kontra store deler av øst-russland, canada osv (hvor slik ulv normalt sett befinner seg) er at vi her har blitt oppfordret av politikere til å bosette oss OVERALT. Det er ingen områder store nok til å ha naturlige ulveflokker da de er vandrere i en helt annen grad enn gaupe og bjørn blant annet.

Det at mindre bygder og tettsteder kolliderer med ulvepopulasjon er heller ingenting nytt. Helt fra 700-tallet organiserte myndigheter og lokale seg i egne korps for å bekjempe det som var en reell trussel i form av at både vilt i skogene ble kraftig redusert, og angrep på husdyr eskalerte med sult og økonomisk nedgang som resultat. 

På mange måter er eksistensen av ulv i områder med spredt befolkning inkompatibelt. Det er mange som argumenterer med at bønder må begynne å gjete dyrene sine, men dette er praktisk umulig. Da måtte mange tusen mennesker bo og følge flokkene konstant, og antallet dyr måtte blitt redusert betraktelig. 

Eksempelvis er det anslått også at utryddelsen av elg og reinsdyr i store deler av Sverige på 15-1600t allet skyldtes i stor grad ulveangrep - som da også resulterte i at utryddelsen av ulv ble prioritert.  

Samer har også i flere hundre år forsøkt å fjerne ulv fra de områder hvor de bodde, reiste, jaktet og hadde dyr. 

I praksis handler det om man liker tanken på at det skal være ulv i norsk skog eller ikke, målt opp mot de negative sidene dette inkluderer. 

Det tilfører i dag ikke noe viktig hva gjelder økosystem. Dyrene finnes i overflod i mange andre deler av verden hvor det ikke bor mennesker, det kan ikke begrunnes med dyrevelferd da tilførselen av ulv resulterer i tortur og drap på mange andre dyr (jeg antar man ikke kan si at et pattedyr er mer verdt enn et annet samtidig som man hevder å være opptatt av dyrevern og dyrs levevilkår?). 

Ulv er flotte dyr, men å ha de i naturlig form krever gigantiske områder tømt for menneskelig aktivitet , på størrelse med halve landet. 

Alternativet blir da løsninger hvor man kjøper opp enorme områder, gjerder inn disse og etablerer safe-zones i samarbeid med de som eier naboområdene.



Liker disse tankene og konklusjonene. 

☝☝☝☝☝☝☝☝☝☝☝☝☝


Miljøpartiet det grønne har kommet med mye rart, men avdeling Hedemark har skjønt et og annet: 




Dagbladet: 



Uvanlig høy tilvekst av ulv. Nationen: 



Ingen grunn til panikk: 



Hva er problemet? 


Hvor kommer ulven fra?: 


Rovdyr som dreper: 

Høstkonferansen til Lillemåne. Hjertehelse med Wasim Zahid

Jeg prøver jevnlig å oppdatere meg på det som skjer. Innen kosthold, landbruk, trening, helse med mer. nå lever vi i en veldig digital verden, så mye kan gjøres fra sofaen hjemme, men det er noe med det å komme seg ut.

Stedet var Thon hotell i Sandvika, så det var ingen dørstokkmil og snakke om. Da jeg har et rimelig fullt liv her hjemme, følte jeg ikke for fulle dager. Hodet vil egentlig heller ikke være i sånne lokaler, og ryggen er ikke sååå glad i å sitte, så jeg planla halve dager.

Dette året var det hjertet som var i fokus. "Twitterlegen" Washim Zahid holdt et fint foredrag. Dyktig og veltalende var han. Han kunne skryte av de norske legene, og hvor langt fremme vi er i Norge når det kommer til hjerte og behandling av dette. Godt å vite.
Han kunne også fortelle oss at 2/3 av de som kommer inn med hjertesvikt ( eller hjertetrøbbel?) har diabetes. De har dobbelt så stor risiko for å dø. Røyking er overrepresentert hos hjertepasienter. Nesten alle som kommer inn med hjerteporblemer sier ja, når de blir spurt om de røyker.

Spørsmål fra salen om kosthold blir likevel besvart med, " nei vi anbefaler variert og sunt kosthold". "Det er viktig å spise sunt og trene."

Et påfølgende spørsmål fra salen var om det ikke kunne være hensiktsmessig å anbefale et kosthold som ikke påvirker blodsukkeret. Helt logisk for alle oss som satt der. Overvekt og diabetes er et stort problem. Spiser du mat som ikke påvirker blodsukkeret, vil du kunne spise deg "frisk" fra diabetesen din. Svaret var vel som vi har hørt før. Det er ikke forsket nok på det til å anbefale det.

Jeg sitter bare og tenker, MÅ det forskes på? Er det ikke ren logikk? Hva er faren med å anbefale rene produkter av kjøtt, fugl, fisk, grønnsaker, egg, nøtter og bær, ja og det litt mer kontroversielle, fullfete produkter?

Han kunne bekrefte at den nyeste forskningen kunne bekrefte at mettet fett ikke var så farlig som de først hadde trodd, men fra det til å si det var sunt og anbefale det, der var de ikke.

Han kunne fortelle at høyintensiv trening som 4x4 er supert for hjertet, men at det ikke passet for alle. Det viktigste er å røre på seg.

Stress er ikke bra for hjertet kunne han også fortelle, uten at de helt hadde kartlagt mekanismene bak dette. Dette gjaldt langvarig stress over flere år. Nok søvn henger jo sammen med en sunn kropp.

Han var innom blodprøver og hvilke tester man burde ta. En test er til for å bekrefte eller avkrefte en hypotese.

Lipider, HDL, fastende triglyserider, høysensitiv CRP, og ratioen mellom APO-b og a, som var viktigere en kolesterolet. Fastende langtids blodsukker er lurt da som nevnt tidligere at diabetes og hjertesykdom går tett sammen.



Man sitter jo og hører det man vil høre når man har en eller annen form for oppfatning, men normalt blodsukker, søvn, trening, og stressmestring er viktig for god hjertehelse.


Lillemåne legger ut foredragene på youtube. Da jeg skrev dette var ikke årets foredrag lagt ut enda:

https://www.youtube.com/user/lillemaane


torsdag 10. november 2016

Thailand, vinter, snø og soldrømmer.

http://vg.no/annonsorinnhold/ving/artikler/thailand/

Kulda har kommet, og snøen har lagt seg.  Da jeg var hos hudpleieren tidligere i dag, spurte hun om mitt favoritt sted. Jeg ble litt svar skyldig. Jeg har vært så mange fine steder at jeg har ikke EN favoritt. Et sted vi dog har vært mange ganger er Thailand. Der har jeg nå vært 6 eller 7 ganger. Det eneste jeg bekymrer meg over der er box jelly fish. Når sant skal sies så hører vi ikke ofte om den. 

Thailand er varmt, billig, trygt og vakkert. Det ER en av favorittene. Nå finnes det helt klart finere steder en Thailand, og har du tid og mulighet så finnes det mer spennende steder, men for oss som ofte bare har en uke til disposisjon, så er det nesten perfekt. 

Det koster 10-20 kr for en matrett, 50-80 kr for en times massasje, solen skinner, folk er høffelige og muligheten mange. 


Linken over synes jeg var fin og informativ. 

Hvor går din neste reise? 

lørdag 22. oktober 2016

Migrene.

Etter å ha ligget rett ut med migrene og oppkast, følte jeg igjen for å skrive om denne lidelsen. 


Hva migrene er kan du lese litt om her: 
Norsk: 



Engelsk: 

Jeg har forskjellige typer. Jeg kan få aura, og ligge et par timer, ja til og med gjøre no i gå sakte aksjon, sterkt medisinert. Den varianten jeg hadde sist er sterkt invalidiserende. Jeg har 10 i smerte, kaster opp, gråter, og orker absolutt ingen ting annet en å prøve å overleve. 



http://tidsskriftet.no/2011/08/personlige-opplevelser/migrene-og-vanlig-kostholdsradgivning


I denne fra God Morgen Norge dukker hvetemel opp som en av synderen. Merkelig at når man selv tror blodsukkeret kan være en årsak, at man ikke gir råd som i linken over. Fet mat, med protein holder blodsukkeret fint lenge. Du slipper svingninger. Du slipper å spise 5 ganger om dagen. 


Migrene er komplekst. I bestefall kan man redusere anfallene, men sliter du med hormonellmigrene er det som regel lite å gjøre så lenge man er fruktbar. Da jeg var gravid ned Aurora hadde jeg mye hodepine og migrene. Spesielt i starten og på slutten. Med Dennis hadde jeg merkbart mindre vondt i hodet. 
For meg er progesteron, eller den syntetiske varianten man finner i minipiller og hormonspiral en god hjelp. De fleste jeg kjenner blir merkbart dårligere av "vanlige" P-piller. 

Blinkende lys, lavtrykk, stress, og enkelte matvarer er triggere. 
For min del er de fleste rødviner no-go. 
De jeg tåler best er de gamle gode grand reserva vinene fra Rioja. Prosecco går greit, men her er det også forskjell. 
Mye tomat, salt mat og pizza med hvetemel kan trigge. Ja vafler også laget med hvetemel har trigget et migrene anfall mer en en gang. 

Tilskudd har også positiv effekt. Både magnesium og B-vitamin har vist ser å ha positiv virkning. Langt i fra løsningen eller quickfix. Det er sjelden (eller aldri) svaret ligger i litt lave magnesiumnivåer. At det kan hjelpe? Mulig, verdt et forsøk. 

Her kan du lese om B2 og migrene. Har ikke prøvd dette selv, men skal nå kjøpe meg dette og spise 400 mg om dagen. 


Magnesium er en kjent klassiker, skal også testes i doser på 400 mg 


Jeg har diagnosen kronisk migrene, dvs at du har hodepine/migrene 15 av 30 dager. Etter at jeg har operert ryggen har jeg blitt mye bedre. Ved å unngå triggere, som hvetemel, planteoljer og "dårlige" rødviner er antall anfall, kraftig redusert. Så ille som jeg hadde nå skjer maks 3-4 ganger i året, men sengeliggende med hodepine er jeg et varierende antal dager hver måned. Dog ikke hele dager, så det synes ikke så godt for omverdenen. Jeg reagerer veldig på lysstoffrør, og har uten unntak hatt hodepine etter 6-7 timer på jobb. Mandager har jeg sjelden hodepine, spiser minimalt på mandager, er ute hele dagen før jeg jobber kveld. Kropp og hode på topp. 

Dette ble langt om migrene, men det er hjelp å få. Både forebyggende medisiner, livsstilsendring, og tilskudd kan hjelpe. Både botox, og morfinpreparater kan brukes i de verste tilfellene. 

Det viktigste er å finne eventuelle triggere, og finne mat og strategier som gjør hverdagen bedre. 

Kort fortalt:

# Spis mindre raske karbohydrater, evt utelukk mel i sin helhet. 
# styr unna alkohol som trigger. 
# ta tilskudd av magnesium og B2
# få kontroll på hormonene. Ved hjelp av mat og evt hormoner som passer for deg 
# få riktige medisiner, få hjelp, paracet og ibux hjelper ikke mot migrene. 

Jeg er godt på vei med erfaring,  på hva som hjelper. Etter å ha hatt migrene i 20 år, så har man lært noe. 


Pus kom og la seg på brystet mitt da jeg var dårlig. ❤️🙏🐱



tirsdag 4. oktober 2016

Hjerte og kar og forskning.

Alle som blir satt på lavkarbo blir advart mot fettet, om kolesterolet og alt det andre som kan bli en konsekvens. Merkelig at vår brød, potet og melangespisende landet i det hele tatt har hatt hjerteinfarkter. For de fleste livsstilsykdommer som bla kreft ( finnes selvfølgelig mange genetiske varianter også), høyt blodtrykk og kolesterol, så er normal vekt forebyggende. Så hvis det å kutte ned på karbohydrater, spise mindre raffinert mat, og ikke frykte fullfete produkter, kan få deg ned, eller opprettholde vekt, hva er så galt ned det? 

Kjøttintaket øker ikke på lavkarbo, du kan være vegeterianer og leve lavkarbo, egg spiser kanskje folk mer av, men faktum er at folk ville spist mindre. De kutter ut alle ferdige frokostblandinger, pommes frites, butikk-kjøpt brød og sukkerholdig drikke. Folk vil ikke spise MER, men mindre. 

Det kommer mer og mer og mer forskning som bekrefter at det var ikke fettet. Folk spiste mindre kalorier og ble feitere en noen gang. 

Er du fortsatt usikker? Les på kostdoktorn.se. 

Her er en fin forskningsrapport. De som spiste frokostblandinger, drakk mest alkohol og mye stivelsesrik mat hadde større risiko en de som spiste mest fett og protein... 


lørdag 1. oktober 2016

Goose, kylling og vegetrianere

Gammelt/omplassert innlegg:


Gradestokken kryper nedover og da begynner aktivistene mot pels og for dyrevelferd sin årlige kamp mot pels og for dyrevelferd. Jeg har skrevet flere innlegg om dette før det kan du lese om her:

http://stjernebloggen.blogspot.no/2013/10/canada-goose.html

http://stjernebloggen.blogspot.no/2013/10/hva-kjennetegner-en-dyrevenn.html

Vegeterianerne kjemper også om dagen, om hvor ille dyrene har det, at vi ikke trenger melk eller kjøtt. De har mange argumenter og vi kan kaste argumenter i alle retninger.

Dyrevelferden er et av dem, ok hvis man spiser vilt er det ok da? Nei dyr vil ikke dø, kommer det da... ok jakte MÅ vi for å kontrollere bestanden forhindre sykdommer ol.

Sunt, ja ingen er vel uenige i at grønnsaker er sunt, de kommer gjerne flaksende med kreftforekomster hos kjøttetere. Her tror jeg jeg at folk som spiser kjøtt spiser mere pomes frites, drikker mer brus o. Eskimoer og masaier har levd kreftfrie på kjøttrikedietter.

Miljø, jo her er det helt klart mye å hente, nøkkelen er kortreist mat, og det er egentlig tull at vi bruker kraftfor med soya når vi dyrker vårt egent korn her i landet. Når det er sagt så er veganere stort sett avhenign av ting som ikke finnes naturlig i dette landet, som soya avokado, mandler med mer. Så hvis man tenker miljø, spis kortreist.

Fysiologi er også et argument, men da har du ikke sett nok dyr. Vi er blandingsspisere, vi har egenskaper både fra kjøttetere og planteetere.

Å respektere de som kun spiser vegansk er helt ok. Jeg kunne aldri blitt det. Jeg elsker kjøtt! Og kroppen min elsker det. Jeg trenger litt "tung" mat for å ha energi og holde meg mett. I Tyrkia har de masse vegetarmat, og den er god den, men jeg blir såååå sulten og fysen om jeg bare spiser det der nede.

Når det kommer til kylling og laks så har jeg vel nevnt før at jeg synes det er en katastrofe. Her er det lite med kylling for å si det sånn. Når du må ha verneutstyr for å lage middag så takker jeg for meg . Nei, ku,elg og lam, er vel det beste vi har tilgjengelig nå.

Her er noen linker om syngende gråtende mus, og vår utvikling som mennesker:

Evolisjon, hjernen

Blood on your hands...

Jeg kan i allefall konkludere med at L´ANZA som er merket frisøren min bruker :

We are proud to be on PETA list of approved beauty products!

Så jeg tenker på dyrene, selv om jeg spiser biff :-)

Grunnen til at det er fint lite kylling til middag i dette huset kan du lese om her :


Kylling og DNA

Resistente bakterier

Når jeg må ha beskyttelsesutstyr for å lage mat:
Riskikomerking

lørdag 24. september 2016

Gentesten

Jeg tok jo for noen uker siden en gentest sim skulle fortelle meg om mine gener med tanke på mat og trening. Ernæringsfysiologen ringte ( jeg ble tilbudt å møte henne i Oslo, men har ikke tid) for å gå igjennom testen. Og ja jeg synes det var verdt det. 

For alle de som sliter med vekten, eller manglende fremgang på trening så kan dette være et godt verktøy på veien. 

Hun så faktisk en trend med at de sim jobbet med trening og ernæring ofte hadde færre fedmegener en kundene sine. Det som er litt i vinden nå er at man kan "slå av og på" gen egenskaper. At du er bærer betyr ikke at de gjør utslag. Har du ikke gener for ting så skjer det ikke uansett. 

Jeg har en gentype som gjør at jeg lett legger på meg i ferier og ved inaktivitet. (Don't we all?)  men de siste årene har jeg stort sett klart å holde vekten selv å ferier. Hvordan? Jeg prøver fortsatt å begrense karbohydratene. I følge genene mine burde jeg spise 50% fett, 30% karbohydrat og 20% protein. 
Jeg har maraton gen, dobbelt opp, og er derfor lite eksplosiv. Jeg har aldri vært noen racer på 60 meter, men jeg kan være veldig seig, så dette bekrefter egen oppfatning.  At jeg også var følsom for store mengder karbohydrater, og at det da ville legge seg rundt midja er også fakta. Spiser jeg mindre karbo får jeg smalere midje. Og det er faktisk det første som går. 

Jeg skal prøve å legge inn på lifezum en periode nå og se om jeg klarer denne energifordelingen. Se om jeg klarer å øke noe på umettet fett også. Her tenker jeg hovedsakelig på omega 3. Da i form av tilskudd for min del. 

Trening. Hard trening har LITEN effekt på min vekt. Trener jeg for hardt kan det faktisk virke mot sin hensikt. Ja, de gir meg i allefall ikke de resultatene jeg ønsker. Å trene hardt for å øke oksygenopptak ol kan man fortsatt gjøre. 

Dette har jeg også funnet ut selv. Jeg trener ikke spesielt mye, men jeg sitter lite i ro. Landeveissykling, gåturer yoga og svømming er bra for meg og min kropp. 

For 1999 kr synes jeg egentlig man dår svar på ganske mye, og for mange er dette veldig interessant. Jeg har jo ikke så mange kilo som skal/bør av, men jeg kan i allefall fortsette som før med viten om at jeg ikke trenger å jogge livet av meg for å oppnå det jeg ønsker. 

Det er mange positive tilbakemeldinger fra andre sentere, så de fleste virker fornøyde og mange får seg noen aha opplevelser underveis. Absolutt å anbefale for de som "sliter" med trening eller kosthold. 

Ta kontakt med Spenst Lommedalen om du vil sende inn din DNA 😉

mandag 12. september 2016

Pels,kylling og sminke

Gammelt/omplassert innlegg:


Det lever mennesker i denne verden som kun spiser økologiske grønnsaker, drikker fairtrade te, og bruker ikke klær fra barnearbeid, skinn fra dyr, eller sminke testet på dyr. Fra ende til annen, har de tatt et standpunkt som det forsåvidt står respekt av. Hvis noen av DISSE menneskene kommer opp til meg og kritiserer min bruk av pels så er det helt greit!

Så er det alle de andre, alle som poster grusomme bilder av skremte og skadede dyr på facebook. Får det til nyhetene, skriker og bærer som om dyrevelferd. Det er vanskelig å skrive om dette uten å bli missforstått, men la meg presisere, jeg er for dyrevelferd, jeg vil at dyr (og mennesker) skal ha det bra.

Så tilbake til alle de andre...
Pels er jo noe av det verste man kan bruke i manges øyne. "Stakkars dyr, har sittet i bur hele livet bare får at du skal se fin ut. Du kan jo bare bruke fuskepels."
La meg komme med et par tanker:
Sittet i bur hele livet har nok det dyret gjort, før den blir pels. Hvis vi går for kaninpels så kan vi jo si at kjøttet også brukes. Skinnet bør jo da ikke kastes? Rev og mink derimot spiser vi ikke. Skinnet blir ofte brukt i jakker og kåper. Hva tenker du er levetiden på en slik jakke? De går i arv. Pels holder i årevis. Argumentet om fuskepels ISTEDET er bare tøys, det er INGENTING som holder deg like varm som en god pels. Om man må ha pels for å overleve? Ikke i dagens samfunn. men jeg bor såpass kaldt til at jeg priser meg LYKKELIG over mine skinnprodukter. Det være seg pelsvesten, eller en av Goose jakkene mine. Jeg har både kaninskjerf og kaninvanter . Bare elsker det.



Kylling. Det er greit? De fleste jeg kjenner spiser kylling. Jeg derimot spiser minimalt. Kyllinger skal bli store på veldig kort tid. Etter de siste dagenes nyheter kan vi spørre oss hvor bra kylling har det. Men kylling må vi ha eller? Så er det da forskjell på verdien på en mink og en kylling, er det det, det dreiser seg om? For den kyllingen har nemlig også sittet i bur hele livet. Kun for at du skal spise den. 24 timer senere flyter den rundt i kloakken. Kortvarig nytte for et helt liv i bur....

Sminke... det bruker de fleste. Hvor mange VET at de ikke bruker sminke testet på dyr? De fleste jeg kjenner bruker merker testet på dyr.  Jeg skal her ramse opp noen merker :

Aquafresh, Axe, Biotherm, Bjørn Borg, Clerasil, Dermalogica, Dior, Dove, Eucanuba, Garnier, Gillette, Guci, Ikea, Lacoste, Libresse, Mary Kay, Maybeline, Piz Buin, Vichy og mange mange flere.
Merker som tester på dyr

Tilbake til poenget. Dyr bør ha det bra. Kuene har fått det bedre, de har krav på madrass, og er pålagt 8 uker sommerferie hvert år.

Jeg vil at dyr skal ha det bra. Vi har alle godt av å være litt mer beviste de produktene vi velger å bruke. Hvis vi skal se litt på det. Det er en liten fille av en Coyote som henger i hetta på jakka mi, det er et par kaniner i vesten min. De henger like fint på kroppen min om 10-15 år.

Hvor mange kyllinger har død for matens skyld på 10-15 år?  Hvor mange marsvin har lidd for at du skal få en god shampoo eller hudkrem? Hvis vi setter DETTE i perspektiv, er pelsdyrnæringen av det verste da?

De fleste bør nok gå en runde med seg selv, iallefall før de skriker ut om pelsbruk og poster grusomme bilder på face... titt i badskapet og i fryseren først...( det finnes helt sikkert dyr som har det bra under omstendighetene også...hvor er de?) Og husk, ikke ALT du leser er sant...

Tilbake til meg og mitt bruk. Ja jeg har Goose jakke, Gooose kåpe, vaskebjørnvest, kaninvest, kaninvanter og kaninskjerf. Det står jeg for. Jeg spiser som nevnt minst mulig kylling, minst  mulig svin også faktisk, shampooen min er KMS, de tester ikke på dyr, jeg bruker fuktighetskrem fra Body Shop, og sminke fra Bare Minerals, begge produsenter som ikke tester på dyr.





Canada Goose og deres tanker om pels

Wikipedia om Canada Goose

Blogg imot Goose

Pelsforklaring Goose

Meninger om pelsdyr

Ord fra pelsdyrnæringen, fra næringens side



Ogsånn på tampen fant jeg denne om klesproduksjon...du har vel handlet på H&M?
Nyheter om arbeidsforhold på H&M

søndag 11. september 2016

Henriette's slankesuppe

Tidenens mest leste innlegg. Gammelt og omplassert:


Supperkuren, også kjent som rikshospitalets suppekur. Googler du den, får man opp flere oppskrifter. Jeg tok denne kuren for mange år siden og måtte love samboeren min at jeg aldri skulle gjøre det igjen. Jeg var trøtt sliten og sur og gikk ikke ned et gram...

Nå er pipa en annen. Jeg velger det helt selv, mannen er borte, og jeg ser først og fremst på kuren som en detox.  Jeg har spist bra lenge. Jeg tror ikke nødvendigvis det er bra å kutte så drastisk på inntaket om man lever lav -kcal fra før. Kroppen bremser opp forbrenningen om den går på underskudd over lengre perioder, men faster opp til 3 uker har ikke vist seg å ha noen særlig negativ effekt på stoffskiftet i så måte.  En annen viktig faktor tror jeg er at kroppen min vet hva det vil si og gå i ketose, denne gangen peilet den inn på fettforbrenning på et blunk!
 Datoen på vekta stemmer ikke men dette er forrige onsdag!
 Mye vann i bena dagen før jeg startet

Te med kokos fett

Jeg spiste ca 100 g med kokosfett i løpet av uken og tok omega 3 og D-vitamin i tillegg. Klarte å holde meg helt unna drikke med kullsyre, og har bare drukket vann og te. Jeg tok en koffein pille hver morgen.

Suppeopskrifter finnes det mange av. Jeg har modifisert og blandet litt av de 6 forskjellige jeg fant. Jeg tror ikke det har så stor betydning.

Min er som følger:

2 liter vann

lørdag 10. september 2016

Vegetar/kjøtt

Gammelt/omplassert innlegg:
Diskusjon kjøtt VS grønt:


 Alle må få spise det de vil. Liker man ikke kjøtt hvorfor skal man spise det da? Jeg liker ikke fisk, og holder meg unna. Det er mange grunner til at folk blir vegetarianere.  Det være seg politiske, med tanke på jordens befolkning, dyrevernsmessige, eller at man rett og slett ikke liker å spise døde dyr.
Vegeterianere mener vi er evolisjonsmessig tilpasset å spise grønt. Jeg er ikke enig. Vi er Omnivorer, blandingsspisere.

 På vegetarianer ider kommer det argumenter som at magsyren vår har en pH 4-5, dette stemmer jo ikke. Den ligger på mellom 1 og 3. De skriver også at tynntarmen er 10-12 ganger så lang som kroppen, den er 6-7 meter altså 3-4 ganger så lang. Magesekken er også ganske så liten i forhold til rene planteetere. Vi er ikke rene kjøttetere heller. Vi har amylase i munnhulen et enzym som bryter ned karbohydrater, kjevene våre kan beveges sidelengs som også er vanlig for planteetere.

En ting er sikkert, vi hadde ikke overlevd her oppe i nord uten animalsk protein. Vinterhalvåret krever mye mat. Det kan tenkes at mennesker nærmere ekvator er mer tilpasset ren plantediett en oss.
Antibeitestoffer og fytinsyre blir ikke nevnt bland vegetarianerene.

En annen ting er at de kommer med forventet levealder til masaiene er lav. Jo da, dette er snittalder, de dør av infeksjoner og i barsel. Damene går nesten konstant gravide. Snittalder sier ingenting. De lever på kjøtt og melk, mye fett og er ansett som rimelig friske. Eskimoene er kjent for sitt fravær av hjerteinfarkt, og kreft, alt frem til den vestlige livsstilen inntok hverdagen deres. Men det er ikke bare kjøtt-etere som er sunne rundt om i verden. Mange super friske vegetarianere, og folkegrupper som lever med hovedvekt på vegetarisk mat. Det viktigste er faktisk å spise ren og naturlig mat. Kjøtt kan jo ikke være usunt i den grad det fortsatt finne eskimoer. De raportene der kjøtt kommer dårlig ut, tror JEG skyldes, dårlig fett, som plantemargarin og melange, og tilbehør i form av sauser med hvetemel, pommes frites ol. Tilbereding har også en del å si.

Bare så det er sagt, jeg tror grønnsaker er sunt ( om vi ser bort fra alle sprøytemidlene vi ikke vet hva gjør med kroppen vår) Jeg spiser på helt RÅ i Sandvika innimellom og blir mett og full av energi. Jeg elsker også kjøtt. Er det derfor jeg tror vi er kjøttetere? Jeg tenker på hvordan vi er skapt, og hva som virker logisk. Det å skaffe seg nok næring fra grønnsaksverden krever mer en det gir. Da må det være veldig lett tilgjengelig, det er det ikke her oppe.

Jeg vet også hvor mye vi får i oss fra kjøtt, fisk og egg. Det er ikke grønnsakene som står får det meste av vitaminene. Iallfall ikke de fettløselige. Det faktum at vi kun klarer å gjøre om 11-15% av av omega 3 fettsyren fra plante rike til EPA, er også noe å tenke på. Når hjernen består av 60% fett. Omega 3 finnes i fisk og gressbeitende dyr.  Soya er jo en av de viktigste proteinkildene til en vegetarianer, men hva med antibeitestoffene og lektinene? Hvis jeg skal mene noe om hva som er det optimale kostholdet så må jeg nok si Paleo også kalt steinalder kost. Den inkluderer frukt, men ekskluderer melkeprodukter. Korn og sukker er borte. Ideelt, men hva er det, hvor mange klarer å leve sånn... Det er faktisk mange. De aller fleste vil få en helsegevinst ved å legge om kostholdet til et mere naturlig kosthold, og både Paleo og LCHF kan kombineres med å være vegetarianer.

Men hvor mange er villig til å legge om? Jeg streber mot et mere natrulig kosthold det er sikkert, jeg inkluderer stort sett frukt OG melkeprodukter.

Linker:
http://www.rense.com/general20/meant.htm

http://www.dagbladet.no/2009/07/03/nyheter/vegetarkost/gronnsaker/helse/innenriks/7035246/

http://michaelbluejay.com/veg/natural.html

http://www.forskning.no/artikler/2012/april/319095

http://healwithfood.org/diet/kitavan-diet-foods.php