lørdag 24. september 2016

Gentesten

Jeg tok jo for noen uker siden en gentest sim skulle fortelle meg om mine gener med tanke på mat og trening. Ernæringsfysiologen ringte ( jeg ble tilbudt å møte henne i Oslo, men har ikke tid) for å gå igjennom testen. Og ja jeg synes det var verdt det. 

For alle de som sliter med vekten, eller manglende fremgang på trening så kan dette være et godt verktøy på veien. 

Hun så faktisk en trend med at de sim jobbet med trening og ernæring ofte hadde færre fedmegener en kundene sine. Det som er litt i vinden nå er at man kan "slå av og på" gen egenskaper. At du er bærer betyr ikke at de gjør utslag. Har du ikke gener for ting så skjer det ikke uansett. 

Jeg har en gentype som gjør at jeg lett legger på meg i ferier og ved inaktivitet. (Don't we all?)  men de siste årene har jeg stort sett klart å holde vekten selv å ferier. Hvordan? Jeg prøver fortsatt å begrense karbohydratene. I følge genene mine burde jeg spise 50% fett, 30% karbohydrat og 20% protein. 
Jeg har maraton gen, dobbelt opp, og er derfor lite eksplosiv. Jeg har aldri vært noen racer på 60 meter, men jeg kan være veldig seig, så dette bekrefter egen oppfatning.  At jeg også var følsom for store mengder karbohydrater, og at det da ville legge seg rundt midja er også fakta. Spiser jeg mindre karbo får jeg smalere midje. Og det er faktisk det første som går. 

Jeg skal prøve å legge inn på lifezum en periode nå og se om jeg klarer denne energifordelingen. Se om jeg klarer å øke noe på umettet fett også. Her tenker jeg hovedsakelig på omega 3. Da i form av tilskudd for min del. 

Trening. Hard trening har LITEN effekt på min vekt. Trener jeg for hardt kan det faktisk virke mot sin hensikt. Ja, de gir meg i allefall ikke de resultatene jeg ønsker. Å trene hardt for å øke oksygenopptak ol kan man fortsatt gjøre. 

Dette har jeg også funnet ut selv. Jeg trener ikke spesielt mye, men jeg sitter lite i ro. Landeveissykling, gåturer yoga og svømming er bra for meg og min kropp. 

For 1999 kr synes jeg egentlig man dår svar på ganske mye, og for mange er dette veldig interessant. Jeg har jo ikke så mange kilo som skal/bør av, men jeg kan i allefall fortsette som før med viten om at jeg ikke trenger å jogge livet av meg for å oppnå det jeg ønsker. 

Det er mange positive tilbakemeldinger fra andre sentere, så de fleste virker fornøyde og mange får seg noen aha opplevelser underveis. Absolutt å anbefale for de som "sliter" med trening eller kosthold. 

Ta kontakt med Spenst Lommedalen om du vil sende inn din DNA 😉

mandag 12. september 2016

Pels,kylling og sminke

Gammelt/omplassert innlegg:


Det lever mennesker i denne verden som kun spiser økologiske grønnsaker, drikker fairtrade te, og bruker ikke klær fra barnearbeid, skinn fra dyr, eller sminke testet på dyr. Fra ende til annen, har de tatt et standpunkt som det forsåvidt står respekt av. Hvis noen av DISSE menneskene kommer opp til meg og kritiserer min bruk av pels så er det helt greit!

Så er det alle de andre, alle som poster grusomme bilder av skremte og skadede dyr på facebook. Får det til nyhetene, skriker og bærer som om dyrevelferd. Det er vanskelig å skrive om dette uten å bli missforstått, men la meg presisere, jeg er for dyrevelferd, jeg vil at dyr (og mennesker) skal ha det bra.

Så tilbake til alle de andre...
Pels er jo noe av det verste man kan bruke i manges øyne. "Stakkars dyr, har sittet i bur hele livet bare får at du skal se fin ut. Du kan jo bare bruke fuskepels."
La meg komme med et par tanker:
Sittet i bur hele livet har nok det dyret gjort, før den blir pels. Hvis vi går for kaninpels så kan vi jo si at kjøttet også brukes. Skinnet bør jo da ikke kastes? Rev og mink derimot spiser vi ikke. Skinnet blir ofte brukt i jakker og kåper. Hva tenker du er levetiden på en slik jakke? De går i arv. Pels holder i årevis. Argumentet om fuskepels ISTEDET er bare tøys, det er INGENTING som holder deg like varm som en god pels. Om man må ha pels for å overleve? Ikke i dagens samfunn. men jeg bor såpass kaldt til at jeg priser meg LYKKELIG over mine skinnprodukter. Det være seg pelsvesten, eller en av Goose jakkene mine. Jeg har både kaninskjerf og kaninvanter . Bare elsker det.



Kylling. Det er greit? De fleste jeg kjenner spiser kylling. Jeg derimot spiser minimalt. Kyllinger skal bli store på veldig kort tid. Etter de siste dagenes nyheter kan vi spørre oss hvor bra kylling har det. Men kylling må vi ha eller? Så er det da forskjell på verdien på en mink og en kylling, er det det, det dreiser seg om? For den kyllingen har nemlig også sittet i bur hele livet. Kun for at du skal spise den. 24 timer senere flyter den rundt i kloakken. Kortvarig nytte for et helt liv i bur....

Sminke... det bruker de fleste. Hvor mange VET at de ikke bruker sminke testet på dyr? De fleste jeg kjenner bruker merker testet på dyr.  Jeg skal her ramse opp noen merker :

Aquafresh, Axe, Biotherm, Bjørn Borg, Clerasil, Dermalogica, Dior, Dove, Eucanuba, Garnier, Gillette, Guci, Ikea, Lacoste, Libresse, Mary Kay, Maybeline, Piz Buin, Vichy og mange mange flere.
Merker som tester på dyr

Tilbake til poenget. Dyr bør ha det bra. Kuene har fått det bedre, de har krav på madrass, og er pålagt 8 uker sommerferie hvert år.

Jeg vil at dyr skal ha det bra. Vi har alle godt av å være litt mer beviste de produktene vi velger å bruke. Hvis vi skal se litt på det. Det er en liten fille av en Coyote som henger i hetta på jakka mi, det er et par kaniner i vesten min. De henger like fint på kroppen min om 10-15 år.

Hvor mange kyllinger har død for matens skyld på 10-15 år?  Hvor mange marsvin har lidd for at du skal få en god shampoo eller hudkrem? Hvis vi setter DETTE i perspektiv, er pelsdyrnæringen av det verste da?

De fleste bør nok gå en runde med seg selv, iallefall før de skriker ut om pelsbruk og poster grusomme bilder på face... titt i badskapet og i fryseren først...( det finnes helt sikkert dyr som har det bra under omstendighetene også...hvor er de?) Og husk, ikke ALT du leser er sant...

Tilbake til meg og mitt bruk. Ja jeg har Goose jakke, Gooose kåpe, vaskebjørnvest, kaninvest, kaninvanter og kaninskjerf. Det står jeg for. Jeg spiser som nevnt minst mulig kylling, minst  mulig svin også faktisk, shampooen min er KMS, de tester ikke på dyr, jeg bruker fuktighetskrem fra Body Shop, og sminke fra Bare Minerals, begge produsenter som ikke tester på dyr.





Canada Goose og deres tanker om pels

Wikipedia om Canada Goose

Blogg imot Goose

Pelsforklaring Goose

Meninger om pelsdyr

Ord fra pelsdyrnæringen, fra næringens side



Ogsånn på tampen fant jeg denne om klesproduksjon...du har vel handlet på H&M?
Nyheter om arbeidsforhold på H&M

søndag 11. september 2016

Henriette's slankesuppe

Tidenens mest leste innlegg. Gammelt og omplassert:


Supperkuren, også kjent som rikshospitalets suppekur. Googler du den, får man opp flere oppskrifter. Jeg tok denne kuren for mange år siden og måtte love samboeren min at jeg aldri skulle gjøre det igjen. Jeg var trøtt sliten og sur og gikk ikke ned et gram...

Nå er pipa en annen. Jeg velger det helt selv, mannen er borte, og jeg ser først og fremst på kuren som en detox.  Jeg har spist bra lenge. Jeg tror ikke nødvendigvis det er bra å kutte så drastisk på inntaket om man lever lav -kcal fra før. Kroppen bremser opp forbrenningen om den går på underskudd over lengre perioder, men faster opp til 3 uker har ikke vist seg å ha noen særlig negativ effekt på stoffskiftet i så måte.  En annen viktig faktor tror jeg er at kroppen min vet hva det vil si og gå i ketose, denne gangen peilet den inn på fettforbrenning på et blunk!
 Datoen på vekta stemmer ikke men dette er forrige onsdag!
 Mye vann i bena dagen før jeg startet

Te med kokos fett

Jeg spiste ca 100 g med kokosfett i løpet av uken og tok omega 3 og D-vitamin i tillegg. Klarte å holde meg helt unna drikke med kullsyre, og har bare drukket vann og te. Jeg tok en koffein pille hver morgen.

Suppeopskrifter finnes det mange av. Jeg har modifisert og blandet litt av de 6 forskjellige jeg fant. Jeg tror ikke det har så stor betydning.

Min er som følger:

2 liter vann

lørdag 10. september 2016

Vegetar/kjøtt

Gammelt/omplassert innlegg:
Diskusjon kjøtt VS grønt:


 Alle må få spise det de vil. Liker man ikke kjøtt hvorfor skal man spise det da? Jeg liker ikke fisk, og holder meg unna. Det er mange grunner til at folk blir vegetarianere.  Det være seg politiske, med tanke på jordens befolkning, dyrevernsmessige, eller at man rett og slett ikke liker å spise døde dyr.
Vegeterianere mener vi er evolisjonsmessig tilpasset å spise grønt. Jeg er ikke enig. Vi er Omnivorer, blandingsspisere.

 På vegetarianer ider kommer det argumenter som at magsyren vår har en pH 4-5, dette stemmer jo ikke. Den ligger på mellom 1 og 3. De skriver også at tynntarmen er 10-12 ganger så lang som kroppen, den er 6-7 meter altså 3-4 ganger så lang. Magesekken er også ganske så liten i forhold til rene planteetere. Vi er ikke rene kjøttetere heller. Vi har amylase i munnhulen et enzym som bryter ned karbohydrater, kjevene våre kan beveges sidelengs som også er vanlig for planteetere.

En ting er sikkert, vi hadde ikke overlevd her oppe i nord uten animalsk protein. Vinterhalvåret krever mye mat. Det kan tenkes at mennesker nærmere ekvator er mer tilpasset ren plantediett en oss.
Antibeitestoffer og fytinsyre blir ikke nevnt bland vegetarianerene.

En annen ting er at de kommer med forventet levealder til masaiene er lav. Jo da, dette er snittalder, de dør av infeksjoner og i barsel. Damene går nesten konstant gravide. Snittalder sier ingenting. De lever på kjøtt og melk, mye fett og er ansett som rimelig friske. Eskimoene er kjent for sitt fravær av hjerteinfarkt, og kreft, alt frem til den vestlige livsstilen inntok hverdagen deres. Men det er ikke bare kjøtt-etere som er sunne rundt om i verden. Mange super friske vegetarianere, og folkegrupper som lever med hovedvekt på vegetarisk mat. Det viktigste er faktisk å spise ren og naturlig mat. Kjøtt kan jo ikke være usunt i den grad det fortsatt finne eskimoer. De raportene der kjøtt kommer dårlig ut, tror JEG skyldes, dårlig fett, som plantemargarin og melange, og tilbehør i form av sauser med hvetemel, pommes frites ol. Tilbereding har også en del å si.

Bare så det er sagt, jeg tror grønnsaker er sunt ( om vi ser bort fra alle sprøytemidlene vi ikke vet hva gjør med kroppen vår) Jeg spiser på helt RÅ i Sandvika innimellom og blir mett og full av energi. Jeg elsker også kjøtt. Er det derfor jeg tror vi er kjøttetere? Jeg tenker på hvordan vi er skapt, og hva som virker logisk. Det å skaffe seg nok næring fra grønnsaksverden krever mer en det gir. Da må det være veldig lett tilgjengelig, det er det ikke her oppe.

Jeg vet også hvor mye vi får i oss fra kjøtt, fisk og egg. Det er ikke grønnsakene som står får det meste av vitaminene. Iallfall ikke de fettløselige. Det faktum at vi kun klarer å gjøre om 11-15% av av omega 3 fettsyren fra plante rike til EPA, er også noe å tenke på. Når hjernen består av 60% fett. Omega 3 finnes i fisk og gressbeitende dyr.  Soya er jo en av de viktigste proteinkildene til en vegetarianer, men hva med antibeitestoffene og lektinene? Hvis jeg skal mene noe om hva som er det optimale kostholdet så må jeg nok si Paleo også kalt steinalder kost. Den inkluderer frukt, men ekskluderer melkeprodukter. Korn og sukker er borte. Ideelt, men hva er det, hvor mange klarer å leve sånn... Det er faktisk mange. De aller fleste vil få en helsegevinst ved å legge om kostholdet til et mere naturlig kosthold, og både Paleo og LCHF kan kombineres med å være vegetarianer.

Men hvor mange er villig til å legge om? Jeg streber mot et mere natrulig kosthold det er sikkert, jeg inkluderer stort sett frukt OG melkeprodukter.

Linker:
http://www.rense.com/general20/meant.htm

http://www.dagbladet.no/2009/07/03/nyheter/vegetarkost/gronnsaker/helse/innenriks/7035246/

http://michaelbluejay.com/veg/natural.html

http://www.forskning.no/artikler/2012/april/319095

http://healwithfood.org/diet/kitavan-diet-foods.php

torsdag 8. september 2016

Historien om Lindberg og Kitava

Gammelt/omplassert innlegg:


Pål Jåbekk: Historien om Lindeberg og Kitava, og hva vi kan læ...: Når en dyrepasser skal sørge for god helse hos sine dyr er det én grunnleggende regel å følge; dyrene må få den maten de ville spist i natur...

tirsdag 6. september 2016

Tarm og helse

GAmmelt/omplassert innlegg:


Forskning.mo publiserer følgende artikkel :Forgiftet innenifra

Forskerne mener det kan være en sammenheng mellom forholdene i tarmen og en rekker sykdommer. Her nevnes fibromyalgi kronisk, ME, IBS, med mere.
Tenk om dette er tilfelle? Det er vel ikke tilfeldig at barn med autisme, ADHD, og dysleksi KAN blir markant bedre ved å kutte ut gluten og melk. Hvorfor har "alternative behandlere" fått strålende resultater når pasientene har kuttet ut mel og melk?

Er det noe i maten som gjør oss syke? Korn og melk kan det selvfølgelig ikke være, det spiser vi jo alle sammen og vi lever jo lengre enn før. Men du, hvor friske er vi?

I akupunkturen lærer vi at alt henger sammen, har man en ubalanse ett sted påvirker det alle de andre systemene. 80% av imunforsvaret ligger i tarmen. Men vi er da alle bra i magen? Eller er vi det? Alle TROR de er bra i magen. Men hvor mange går regelmessig på du, uten besvær, og slik at man i teorien ikke trenger å tørke seg. Jeg tror ikke det er så mange jeg.

I LCHF er det flere teorier om at gluten kan skape mye problemer. Enkelte andre plante lektiner også, som f.eks fra soya. Vi spiser utypisk for kroppen vår, og spiser vi matvarer som er plukket ut av naturen er  de likevel ikke i sin opprinnelige form. Vilt kjøtt og fisk er vel det nærmeste vi kommer i dag om vi ser bort i fra forurensning. Frukt og grønt plukket i egen hage er vel også å anbefale. For hvis vi tenker på det, så er det spor av vaksemiddel etter oppvaskmaskinen, i sengetøyet, det er tilsetningstoffer i sjampo og kremer, vi pusser tennene med ting vi ikke aner hva er, vi drikker vann/ brus fra plastflasker med hormonlignende stoffer. Så er det jo kemikaliene klærne våre er behandlet med, plasten i stekespaden, teflonen i stekpannen, stekeskorpen på kjøttet, og de kreftfremkallende stoffene i den ristede brødskiven.

Så er det alle tilsetningstoffene i maten, for holdbarhet farge og konsistens, i tillegg kommer unaturlig stress, medisiner, og stråling. Stråling fra PC, nettverk, mobiler og master. For ikke å glemme naturlig stråling fra radon eller vann...

Når vi så blir syke får vi antibiotika som slår ut hele tarmen vår.

Likevel lever vi lengre en noen gang. Så er det egentlig så farlig?

Folk er syke! Hvorfor. Det er nesten umulig å vite hvorfor. Svenskene får i seg nærmere 6 kg tilsetningstoffer årlig.  Alt påvirker hverandre. Kan godt tenkes vi tåler både melk og mel om alt annet ikke ødelegger. At tarmen ikke virker som den skal etter en antibiotika kur, har kanskje mere å si på helsen en først antatt... så hva gjør vi... vi får basere oss på det vi vet.

Vi VET at vi har for mye omega 6 i systemet, vi VET at de fleste har en dårlig tarmflora, vi VET at tilsetningstoffer som f.eks glutamat kan ha negative helseeffekter, at bearbeidet mat ikke nødvendigvis er helsebringenede.

Så i dagens forvirrende samfunn der noe nytt er farlig annenhver dag, så gjør vi det enkelt.

Spis sunne tarmbakterier, fåes kjøpt på helsekosten
Spis omega 3, om ikke annet så balanserer det den overvekten av omega 6 du har i kroppen, og virker betennelsesdempende OG er bra for hjernen
Spis D-vitamin om du føler at vinteren er tung
Lag mest mulig mat fra bunnen
Kutt NED på korn, gjær og sukker.

Gjør du dette i en 6 mnd tid, så vil jeg tørre å påstå at du vil føle deg bedre, forutsatt at du ikke har det opptimalt nå da :-)

Problemet er at legemiddel industrien er så sterk. Det skulle ikke vært lov å få diabetes medisin før du la om kostholdet og begynte å trene. MAT burde jo være den første medisinen man prøver.


Når det er sagt så er jeg langt i fra mål selv, jeg drikker lightbrus, og spiser sjokolade, steker fiskepinner, og kjøper vanlig pålegg på butikken. Men jeg tror ALT hjelper og jeg er på vei... vei til en mere natrulig livstil.....mandag sa du?

GENTESTEN:

Jeg har fått gentesten tilbake. Ikke så overraskende egentlig. Kort fortalt har jeg maratongener, og responderer bedre på middels intesitiet. Hard og høyintensiv trening hjelper ikke på vektnedgangen. Dette har jeg erfart flere ganger. Jeg har i perioder trent hardt og mye uten at kroppen slipper vekten. I roligere perioder "slipper" det lettere. Anbefalt trening er dansing, toppturer, langrenn, landeveissykling, yoga, ol.

Jeg har flere gener som er gode hva gjelder sult/fettlagring ol.

En av mine gentyper gjør at jeg:

* tåler melkeprodukter bedre
*kan ha et høyere energinivå
*ha overskudd til fysiskaktivitet
*ha mindre søtsug
*ha en bedre regulert sult og metthetsfølelse

Jeg er ikke forskånet for gener som kan bidra til vektøkning, men disse håndteres best med moderat trening og reduksjon av inntaket av karbohydrater.

Når jeg lever uten å tenke over hva jeg har spist, og kjenner hva jeg trives med er det ikke uvanlig at jeg ligger på 20-30% karbohydrater. Da i form av frukt, litt ris og potet vel og merke. Skal jeg ned trives jeg og responderer godt på en ytterligere reduskjon av karbohydrater.

De anbefaler å begrense mettet fett som er vanlig rundt om ellers. Jeg har send mail til levrandøren med spørsmål rundt dette. Nå må vi også huske på at kjøtt inneholder en balnding av mettet, umettet og flerumettet, så vi må ikke bare tro at det er synonymt med kun mettet fett.

Jeg fikk forsjåvidt ikke vite noe nytt og revolusjonerende om kroppen min, men fikk bekreftet en del ting. Det kan gi trygghet om kosthold og videre trening.

Det kan absolutt være av interesse, spesielt for de som sliter med overvekt. Man kan til en viss grad påvirke genene. Kosthold og trening kan forsterke i begge retninger.

Vil du se hvordan svaret på testen så ut, er det bare å sende meg en mail på kiilfrua@gmail.com

Testen koster 1999 kr og DNA-kit kan kjøpes på Spenst i Lommedalen


Psyke tanker

Gammlet/omplassert innlegg:




Hva har skjedd med psykiatrien? Hvorfor er det en ekstrem økning av bruken antidepressiva. Har det noe med det som taes opp i denne artikkelen? At det diagnoseres over en lav sko? 
At tid, tilhørighet, og familie er kanskje det viktigste når man har det tøft. 

Jeg personlig tviler ikke på at medisiner har sin plass, men lykkepiller gjør jo ikke stort annet en å gjøre deg mere stabil i humøret. Du slipper både topp og bunn i humøret. 
Jeg har prøvd "lykkepiller" i forbindelse med smerter, og da er dosen langt lavere en ved bruk for psykiskelidelser. Jeg sluttet like vel å le. Følte meg rolig og fin i kroppen og sov som en stein, men latteren som sitter så løst var borte. Etterhvert fikk jeg muskelspasmer fordi kroppen ikke klarte å bryte ned serrotoninet. Min teori, jeg var rett og slett for glad for de pillene. 

Barn og psykiskelidelser. 


I følge NAVs tall har antall sykemeldte eksplodert de siste årene. Har terskelen for å være hjemme blitt lavere eller har vi blitt psykere? 





Det er jo flere grunner til at man sliter. Traumer er vel den mest "reale" av dem. Da har det en åpenbar forklaring på nedstemthet og angst. 
Her tror jeg absolutt terapi har sin plass. Og jeg tror personlig ikke det hjelper og surre for mye i fortiden. Løft blikket, og lær deg teknikker for å hanskes med fortidens spøkelser. Det kan forklare mye, men mange bruker det også som en unnskyldning til ikke å komme seg videre.


Så er det flinkpikesyndromet. Man skal være super i alt. Hus, kropp og jobb skal prioriteres. Samtidig skal du være venninne, mamma, kone og glad. 

Her er følelsen av å aldri være bra nok ganske påtrengende og ødeleggende. 
Er det derfor antal jenter på ungdomsskolen med problemet har økt. Presset om gode karakterer, de riktige klærne, venner, passe inn, puberteten, et enormt press om at alle må bli noe. Og at man ikke bør være fornøyd før man har blitt noe "stort". Med hånden på hjertet, ungene mine kan bli hva de vil. Jeg vil at de skal fullføre videregående, men gjerne på en linje som er interessant. Jeg vil at de skal bli lykkelige av å ha det bra, og det er ikke nødvendigvis synononymt med mye penger og høy utdannelse. 
Tilhørighet! 

Legg ned lista. Finn små billige måter å bli glad på. Det er mulig. Er du ikke fornøyd med tingenes tilstand gjør noe med det. Er du i et dårlig forhold, gjør slutt på det, eller ta tak, er du feit, slank deg, savner du sosialt samvær oppsøk folk. 



Næringsstoffer og helse. 
Her er det mye uoppdaget, men jeg har hatt venninner liggende på sofaen uten det minste lyst til å gjøre noe som hadde D-vitamin nivåer under 30.  Mangel på vitamin B er også knyttet til depressjon og stressreaksjoner. Stoffskifte og trette binyrer gir deg ikke en energisk og glad følelse. Hvor trist er det ikke om du et deppa fordi du manglet noe du kan trygt og enkelt få i deg? 

Trening, virker like bra som lykkepiller på lett til moderat depresjon. 
Så hva kan vi gjøre? Kom deg ut i frisk luft. Gå tur. 


Mer om trening og psykiskhelse: 



Nå er det veldig enkelt å sitte her og si, tren litt, sov nok, spis sunt, og ta tilskudd så går dette så fint så. Det er ikke så enkelt. Det er likevel sant at du vil få det bedre om kroppen får det den trenger, at du kommer deg ut, og sover normalt. 
Da kan symptomene dempes uansett om det er traumer eller andre ting som gjør at du ikke fungerer optimalt i hverdagen. 


http://www.fhi.no/eway/default.aspx?pid=239&trg=Content_6464&Main_6157=6263:0:25,6336&MainContent_6263=6464:0:25,6337&List_6212=6218:0:25,7198:1:0:0:::0:0&Content_6464=6430:84063::1:6182:1:::0:0


Hunter garhering 



Husk at det er lov å ha det kjipt. Det er lov å ha lyst til å dra dyna over hodet. 
Det er vanskelig å ta tak både i kosthold og trening når livet virker mørkt. 
Sett deg små mål. 
En liten runde du skal gå hver dag, en time du skal være med på på ditt lokale treningssenter, en bakke du skal gå hver uke. 

Regler som at jeg ikke skal spise bakverk i uka, drikke brus, ol. 

Begynn med ting du VET du kan klare. Alt hjelper. 

Jeg har jo ikke nevnt gluten i denne sammenheng heller, men er du opp for en skikkelig utfordring? 

Kutt ut gluten i en måned ( i allefall hvetemel, da kan du spise rugsprø original) 
Tren: 30 min tur 3 ganger pr uke. Gjerne mer/ hardere om formen tilsier det. 

D-vitamin, ta 4xdosen du får kjøpt i Norge, minst. 

Ta gjerne sol, du får koblet av,du får farge så du føler deg bedre og du får booster D-vitamin opptaket enda litt til. 

Få i deg protein ( ting med ansikt, eller egg) minst 200 g om dagen. 

Omega 3, super viktig for hodet. 

B-vitamin kompleks. Viktig for det meste

Dropp drikke med sukker. Det gjelder både brus og juice! Drikk mest vann og te. 

Kom deg ut og møt mennesker. Prat, tål å få tilbakemeldinger selv om ikke alt er positivt. Flott å være seg selv , men kanskje enkelte egenskaper/ vaner bør dempes? 

Det er også lov å si at jeg har en dårlig dag. Fortell at du ikke fikk sove i går fordi fortiden hjemsøker deg, eller fortell om de barnslige tingene du har angst for. Ja det er mulig folk vil le, men det er jo fordi det er nettop det. Angst. Urasjonell frykt. 

Og kjipe hendelse fra fortiden, har gjort deg til det mennesket du er i dag. Det kan tenkes at det kan være godt å dele på noe av det. Få luftet det for folk helt utenfra. 

Jeg deler mye, så har jeg venner som ikke deler en dritt. En ting er sikkert. Det er ikke lurt å gå å bære på det selv. 

Jeg har en fantastisk venninne som skjønner "frustrasjon i øyeblikket" konseptet. 

La meg ta et helt konkret eksempel. Si at jeg var mektig irritert for at mannen aldri ryddet hjemme, så en dag var jeg drit lei og forbanna over å gå å plukke opp etter andre. 

Her har jeg forskjellige venninner. Min beste her hører EGENTLIG ikke helt etter fordi det er ikke detaljene som er viktig.  Jeg er forbannet her og nå, og kan pepre hissig på vei opp Kampebakkene. Når vi når toppen er problemet "løst". Frustrasjonen er ute, jeg var ikke ute etter en løsning, noe som jeg derimot kan få av andre venner i typ form: hvorfor gjør du det ikke slutt? 

Tja, altså sokker på gulv og annet rot, vi er jo ikke der... Og det er sånne venninner man ikke trenger. Vi jenter vil sjelden ha noen "løsning" med mindre vi ber om det. Vi må tømmes, slarve, og glemme. Det vi ( jeg i allefall) var frustrert over i går må ikke brukes mot meg i dag. 


Nå er jeg langt på avveie fra ordinært tema, men poenget er at det å snakke om ting, om det er hverdagsirritasjon eller alvorligere problemer så kan det være godt å få det ut. Om man vil ha en mening om temaet eller ei. 

Dette kan forsjåvidt spare deg for uttallige tusen i terapi også. 
Ikke undervurder hva voksne kan få til om du er ung og sliter. Jeg som mamma er villig til å gå rimelig langt når det kommer til egne barns trivsel, eller mangel på det. 

Det finnes hjelp, uansett! I en eller annen form. 







mandag 5. september 2016

Gammelt/omplassert innelgg


Søtstoffer en gjenstand for utallige diskusjoner. Jeg gjør meg opp noen tanker. 

Aspartam, det består faktisk av 2 aminosyrer, og brytes ned som det i kroppen. Den ene er fenylanalin, den andre metanol. Metanol er som kjent "tresprit". Tresprit gjør deg blind. Når det er sagt, så drikkes det litervis av diet coke i Usa, og det har de gjort i 30 år, ingen har blitt blinde enda. Mengden av tresprit i en pepsi max er 7 ganger mindre enn i et glass appelsinjuice....Ryktene sier at aspartam virker som maurgift. Ok, er du en maur? Mørk sjokolade er gift for hunder, er du en hund?

Det at det står opplyst at produkter med aspartam inneholder en fenylaninin kilde har med "føllingsyndrom" å gjøre. Det alle babyer blir testet for når de blir født. Noen kan ikke nyttegjøre seg av denne essensielle aminosyren, og de tåler den overhodet ikke. Aminosyrer er jo byggestoffene i proteinene. Hvis det da finnes fenylalaninkilde i noe man ikke antar er proteiner, skal det merkes.

Om aspartam er farlig? Det vet vi jo ikke. Men når man vet at det er bygget opp sånn det er så er kanskje ikke så skummelt. Om det er naturlig? Det er det jo ikke, selv om inngrediensene finnes naturlig. Det finnes mange tilbakemeldinger på folk som får problemer med aspartam. Her igjen, det kommer nok litt ann på mengden, og på cocktaileffekten. En annen ting er at aspartam og glutamat øker effekten til hverandre. Mere om glutamat senere, men det er en smaksforsterkning som IKKE er bra. Finnes i mye ferdig mat.

Sukrin... naturlig sier du. Finner du sukrin naturlig i naturen? Jeg spør meg hvordan de har fått skilt ut dette sukkeralkoholet? Må det kjemikalier til? Uansett om erythritol finnes naturlig i pærer, så er det tatt ut av sin naturlige sammenheng og puttet i en pose. 


Sucralose brytes ikke ned i kroppen, det er et kloret sukkeratom. Klor? I kroppen? Sunt? Uansett, OM det ikke skulle påvirke kroppen vår, så tisses det da ut og søter vann og vassdrag.

Stevia: finnes iallefall i sin form i naturen, men i pulver form i en boks? Hva har skjedd på veien? Uansett det er et søtstoff som har vært brukt i årtusner. Man trenger en veldig liten mengde. Den skal dessuten har flere positive effekter på kroppen. Det skal vistnok ha vært brukt i Japan i mange år, og skal være trygt.  

Fruktose: finnes jo i teorien naturlig i naturen. I frukt. Når den intas med frukt får du med fiber og antioksidanter på kjøpet. Som pulver i en boks? Er det da naturlig? GI på fruktose er 27. Dvs at den har en lav glykemisk indeks. Når man måler GI på ting så måles påvirkningen av blodsukkeret 2 timer etter inntak på fastende mage. 

Fruktose må via leveren for å omdannes til glukose. Dette tar tid. Undersøkelsene sier ikke hva som skjer med blosukkeret ETTER 120 minutter. En annen ting er at fruktose øker fettinnlagringen. Hva er det bjørnen spiser seg fet på om høsten? Fruktose hemmer også metthetshormoner slik at du vil fortsette å spise. Evolusjonsmessig veldig fiffig for å få oss til å spise godt om høsten og at fettlagringen skulle være opptimal.

Fruktosenivået i frukt varierer fra frukt til frukt. Jeg liker frukt, og spiser frukt, men fruktosen Fedon har solgt seg rik på er kanskje ikke så gjev likevel?

Kokosblomstsukker: GI 35, ganske lavt, men tenker det er fordi den inneholder en del fruktose. Det er uraffinert og økologisk og inneholder 7x flere antioksidanter enn uforedlet rørsukker eller lønnesukker.
Jeg liker smaken utrolig godt, og jeg mener skal man spise søtt skal det smake godt, en av mine favoritter!

Sukker: naturlig? Jo da, men den er jo også plukket ut av sukkerroene. Sukker er gift kort og godt, og ingen av alternativene nevnt her trenger vi. Noen velger sukker fremfor kunstige alternativer, andre ville heller spise kunstig.

Det beste alternativet?

Vel det beste er vel å droppe det som er søtt. Likevel det virker trist for mange og ikke spise sukker. Men om lysten ikke er der, er det trist da? Hvorfor velger vi å holde sukkerbehovet vedlike enten det er med "naturlig" eller "kunstig" sukker?

Fordelene med de kunstige variantene er at de ikke påvirker blodsukkeret, hos de fleste. Det er allikevel individuelle forskjeller, noen får lavt blodsukker andre høyt.  Blir DU sulten av å drikke pepsi max?

Når det gjelder vektnedgang så er det mange som får en bedre effekt ved å kutte ut kusntige søtstoffer helt. Det beste er jo VANN: en annen ting: Kunstige søtstoffer er ikke anbefalt til gravide og barn under 3 år....

Ok vinneren , om man vil ha noe søtt i hverdagen, er :

HONNING, honning er naturlig, helt naturlig faktisk. Den inneholder like mye energi som vanlig sukker, men en hel del andre nyttige sporstoffer. Honning skal likevel ikke gis til barn under 1 år pga faren for botulisme.

Vil man ha et alternativ som ikke påvirker blodsukkeret vil jeg si at Stevia er det beste. 

Men før du lager det noe med noe søtt. Hvorfor gjør du det? Trenger du det? Vil det søte du snart putter i munnen få deg til å få lyst på mere, eller er det bare en liten del av hverdagen din, som et ekstra krydder?




Her er Anna Hallen sine tanker om saken :http://www.annahallen.se/sukrin-och-notmjol




søndag 4. september 2016

Hormoner, Serotonin.

Tidligere har jeg skrevet om Dopamin, i denne rapporten mener de at lave nivåer av serotonin er av mer betydning for bla mennesker med ADHD. Mange med ADHD sliter med tilleggslidelser, som depresjon og angst. Disse kan ha nytte av enkelte typer anti depressiva. 


Her ser vi på forsking som kan tyde på at Ritalin påvirker serotonin produksjonen i hjernen. 


Serotonin er viktig. Lave nivåer kan skape trøbbel på flere områder. Mange av antidepressivamedikamentene, øker på kunstig vis, nivået av serotonin i hjernen. 
Er man deprimert grunnet lave nivåer, er det altså gode muligheter til å få dette i balanse. 



Karbohydrater kan hjelpe til når det kommer til å ta opp aminosyrer. Noen trenger rett og slett litt karbohydrater i kosten. Her er en artikkel med 7 matvarer som kan booste serotoninnovået. 


Lave nivåer er altså ikke bra. Hvorfor de er lave sier historien ingen ting om. Men igjen, fysisk aktivitet, og ren mat gjerne rik på trypofan kan hjelpe til med å øke nivåene. Man får kjøpt egene tilskudd av trypofan. Dette kan være en naturlig og god måte å få i seg denne aminosyren på.  

For mye serotonin kan også by på trøbbel. Det har jeg selv opplevd. Jeg fikk  Sarotex i er forsøk på å behandle smerter og endte opp med kraftige spasmer/ muskelkramper. Jeg var rett og slett for glad før jeg begynte på pillene, og kroppen klarte ikke å bryte ned den økende mengden med serotonin. 


Hormoner er viktige og de spiller sammen. Er de i balanse lever du i en drøm, er de i ubalanse kan det bli et rent mareritt. 


lørdag 3. september 2016

Kjøtt VS fisk

Gammelt/omplassert innlegg: 
Jeg må si jeg er litt partisk når det kommer til kjøtt og fisk. Jeg er et kjøttmenneske. Kjøtt og da hovedsakelig det røde har fått et dårlig rykte opp igjennom tidene. Hva er det som rår bak dette?
Logisk sett så kan jeg ikke skjønne at vi mennesker ikke skal tåle å spise kjøtt, at det skal gjøre oss syke.
Evolusjonsmessig har vi spist mye mere kjøtt en fisk. Ikke for det, jeg tror virkelig fisk er sunt, så lenge den er fri for en rekke tungmetaller ol. Uansett, en del av forskningen på rødt kjøtt tror jeg det er vanskelig å noe konkret ut av. Det meste som finnes er vel obesrvasjonsstudier, og sammenligner man da folkeslag som spiser mye rødt kjøtt kontra de som spiser fisk og kylling vil jeg tro det kommer feil ut av flere grunner. Jeg tror ikke det er masaiene som er brukt i slike studier.

I østen er de kjent for å spise mere grønnsaker og lite bearbeidet mat, Japan spiser de mye fisk, og kylling er mye  brukt i disse landene. Et folkeslag som spiser mye rødt kjøtt er jo bla amerikanerne. Jo da kyrss av på et skjema, de spiser sikkert rødt kjøtt 4-7 ganger pr uke. Men hva spiser de, og hva spiser de til? Det sier historien ingenting om.

Jeg vil anta at rødt kjøtt kommer dårligere ut fordi:

* Ofte er rødtkjøtt brukt i farser og ferdig produkter med mye tilsetningstoffer . Pølser, burgere ol.
* Tilbehør, vel hva spiser man til pølser? Brød eller potetstappe, hav spiser man til hamburger? Pommes frites..dette er langt mindre sunne alternativer en risen og grønnsakene til østens befolkning. De som spiste kylling i vesten tidligere spiste det gjerne i kombinasjon med salat, ris ol. (før nuggetsen og kentuky kyllingen gjorde sitt inntog)
* Tilbereding, rødt kjøtt stekes som regel, og da på høy varme. Fisk og kylling brukes kanskje mer i supper, det grilles, eller langtidsstekes, dette er en langt sunnere tilbereding av maten.

Så er det fiskeforkjemperene. De mener vi må spise fisk for å få i seg nok omega 3. Faktum er den at kjøtt i sin naturlige form kan konkurrere med fisk med tanke på omega 3 innhold. Det var nylig en artikkel om hvor mye omega 6 det er i kyllingkjøtt, og jeg fant "raporten" her.Rødtkjøtt

Det står bla :

 "Omega-3 fettsyrer får vi fra linfrøolje, rapsolje og fisk, og fra gras og grønne blader. Dyr som er fôret
med gras og grovfôr eller som har fått raps- og linfrø har mer omega-3 og mindre omega-6 fettsyrer i
kjøttet enn dyr som har fått kraftfôr, og det er gunstig for oss. Omega-3 fettsyrene EPA og DHA kalles
ofte ”fiskefettsyrer”, men vi får en betydelig andel av disse fettsyrene fra kjøtt fra grasfôrede dyr. På
Island og i Frankrike bidrar kjøtt mer enn fisk til inntaket av disse omega-3 fettsyrene i kostholdet.
Derfor; kjøtt kan være en viktig kilde for EPA, DPA og DHA."

Igjen så kommer omega 6 opp som en "synder" plantemargariner, korn, og så viser det seg at kjøttet vårt rødt såvel som hvitt er skjevt balansert. Så man kan faktisk være sunn og balanesert uten å spise fisk...

Vel, ikke av den kraftfor föra kua du spiser kjøttdeigen din fra, men den som har spist gress og får gress, eller rett og slett elg.

Vel uansett, det er vanskelig for hvermansen å kunne og å vite om forholdet mellom omega 3 og omega 6, men de aller fleste i norden i dag får i seg alt for mye av den betennelsesfremmende omega 6.

Naturlig mat er det som gjelder.... og jeg tror da også på mindre korn. (Ja da det er "naturlig", men kommer nærmere innpå gluten og korn ved en senere anledning.) Men da helst ekte dyr, kuer som har spist gress og høner som har spist innsekter. Hvor finner vi disse produktene i dag???

fredag 2. september 2016

HPV og hvorfor jeg vil vente




Gammelt/omplassert innlegg:



Det plager meg overhodet ikke at folk velger å vaksinere døtrene sine mot HPV. Jeg gjør det ikke. Og det er det en del som stiller spørsmål ved.

Før jeg begynner vil jeg ha noen ting klart. JEG ER INGEN VAKSINEMOTSTANDER.

Jeg og barna har fulgt det normale vaksinasjonsprogrammet, vi har til og med fyllt på litt ekstra i forbindelse med eksotiske reiser.
Svineinfluensavaksinen hadde jeg en dårlig magefølelse på. Den tok vi ikke.

Jeg vet jeg har lesere som også er rundt 12 år. Foreldrene deres tar ikke et dårlig valg selv om de vil vaksinere dere. DE VIL BESKYTTE DERE MOT KREFT. Det er det bare kjærlighet og fornuft som ligger bak! Her er det ikke noe som er galt eller rett.

Vi bare tenker litt forskjellig om det.

Kort fortalt for min del er : Fordelene er ikke store nok når det kommer til ulempene den kan medføre.

Jeg begrunner dette med noen tall : Det meste som jeg skriver her finnes i statistikker og tall som ligger åpne for alle.

Det er 300 stykker som får livmorhalskreft hvert år. 70 stykker dør. Av disse kan 78% relateres til viruset. Da er vi nede på 50 dødsfall i året.

Jeg har forhørt meg litt rundt og dette er en av svarene jeg fikk :

"Vaksinen ble introdusert i 2006 - det tar 10-15 år får en infeksjon kan utvikle seg til kreft. Da er vi i år 2021. Så må man gi infeksjonen tid på å bli oppdaget - add 1-2 år, sånn pent. Så må det gjøres studier, samles inn data, analysere data og få ting publisert, dobbeltsjekket etc… så tidligst - tidligst… 2025 - 2030 kan vi si noe som helst om vaksinen overhode er effektiv. Nå er det kun antagelser"

Livmorhalskreft er altså ingen epidimi. Sjansen for å dø av dette er 0,16%.

Nå er jeg for alle begrensninger av for tidlig død, så alt man kan gjøre for å få et langt og lykkelig liv er bra. Så var det bivirkningene:

I Danmark er snittet på alvorlige bivirkninger ca 52 hvert år, altså ca like mange som ville dødd av kreft. I tillegg kommer mindre alvorlige bivirkninger.

Definisjonen på en alvorlig bivirkning er :

En alvorlig bivirkning er karakteriseret ved: En bivirkning, der er dødelig, livstruende, kræver hospitalsindlæggelse eller forlængelse af hospitalsindlæggelse, eller som resulterer i vedvarende eller betydelig invaliditet eller uarbejdsdygtighed, eller som har medfødt anomali eller fødselsskade.

Sundhetstyrelsen, Danmark


Vaksinen er utprøvd på MANGE og er ansett som trygg, det er derfor det ikke er noe galt i anbefalingene ut i fra dagens fakta.
Norske helsemyndigheter finner fordelene større en ulempene og det er derfor den er i vaksinasjonsprogrammet.

Dette er en "personlig" vaksine. Du utsetter ikke andre for fare ved å ikke ta den. Fordelen er at man kan ta den senere. Toget går ikke om du ikke tar den som 12 åring.
Derfor vil jeg vente. Om dattern min skulle ende opp med å få livmorhalskreft så ville jo det vært fryktelig ille, men jeg frykter også en del av bivirkningene, og sjansen for det er rett og slett like stor. Da sitter man med valget om pest eller kolera. Og uansett hvilket valg man tar her, så er det ikke "feil".


Safety[edit]

HPV vaccines are approved for use in over 100 countries, with more than 100 million doses distributed worldwide. Extensive clinical trial and post-marketing safety surveillance data indicate that both Gardasil and Cervarix are well tolerated and safe.[57]
cohort study of approximately 1 million girls found no evidence supporting associations between exposure to quadrivalent human papillomavirus vaccine and autoimmune, neurological, and venous thromboembolic adverse events.[58]
Gardasil is a 3-dose (injection) vaccine. As of 8 September 2013 there have been more than 57 million doses distributed in the United States, though it is unknown how many have been administered.[59] There have been 22,000Vaccine Adverse Event Reporting System (VAERS) reports following the vaccination.[60] Ninety-two percent were reports of events considered to be non-serious (e.g., fainting, pain and swelling at the injection site (arm), headache, nausea and fever), and 9 percent were considered to be serious (death, permanent disability, life-threatening illness and hospitalization). There is no proven causal link between the vaccine and serious adverse effects; VAERS reports include any effects whether coincidental or causal. The CDC states: "When evaluating data from VAERS, it is important to note that for any reported event, no cause-and-effect relationship has been established. VAERS receives reports on all potential associations between vaccines and adverse events."[60]
As of 1 September 2009, there have been 44 U.S. reports of death in females after receiving the vaccine.[60] None of the 27 confirmed deaths of women and girls who had taken the vaccine were linked to the vaccine.[60] There is no evidence suggesting that Gardasil causes or raises the risk of Guillain-Barré Syndrome. Additionally, there have been rare reports of blood clots forming in the heart, lungs and legs.[60]
As of 8 September 2013 the CDC continues to recommend Gardasil vaccination for the prevention of four types of HPV.[60] Merck, the manufacturer of Gardasil, has committed to ongoing research assessing the vaccine's safety.[61]
According to the Centers for Disease Control and Prevention (CDC) and the FDA, the rate of adverse side effects related to Gardasil immunization in the safety review was consistent with what has been seen in the safety studies carried out before the vaccine was approved and were similar to those seen with other vaccines. However, a higher proportion of syncope (fainting) were seen with Gardasil than are usually seen with other vaccines. The FDA and CDC have reminded health care providers that, to prevent falls and injuries, all vaccine recipients should remain seated or lying down and be closely observed for 15 minutes after vaccination.[2]




Pasienthåndboka

VG, danske ekspert vil ha vaksinepause

Ble syk av vaksinen.


Vaksiner er et tama forbundet med mye følelser. Man kan "cherrypicke" forskning og artikler som støtter opp rundt det man selv mener.

Datteren min er en av få som ikke skal ha den på skolen nå, og hun synes det er vanskelig å svare på hvorfor. Håper dette er klargjørende for de som lurer.


Flere linker: 

https://politisksnusk.wordpress.com/2016/11/04/folkehelseinstituttet-har-glemt-a-opplyse-om-at-hpv-vaksinen-gardasil-gir-kreft/



https://zerocarbzen.com/vitamin-c/

torsdag 1. september 2016

Kaoset råder...her er noen av motsetningene mellom statens generellekostholdsråd og kostholdsrådene etter LCHF filosofien.

Gammelt/omplassert innlegg:


Jeg holder på å utdanne meg, jeg har ikke grepet på alt enda, og jeg skriver like mye for å se om jeg har skjønt det selv, derfor tar jeg forbehold om visse " sannheter", er det noe her jeg har skrevet som virker riv ruskende galt, så si i fra. Ønsker du mere info om LCHF, se på listen over andre nettsider nederst på siden...

Her kommer noen påstander som finnes der ute...jeg kommer sikkert på flere etterhvert.


Staten: spis lite og ofte
LCHF: spis når du er sulten, 1-4 måltider om dagen.

Statens råd passer fint om du har en del korn og insulinfrigjørende næringsmidler i kostholdet ditt. Er kroppen din vant til å forbrenne mest glukose, blir de fleste mer følsomme og selvfølgelig sultne en tid etter at de har spist. Fiber senker GI, og fører til mindre blodsukker stigning. Vi har glukogen lagre på 3-400 g i kroppen.

LCHF, når du har vent kroppen til et slikt kosthold, noe som ofte tar fra 3 uker til flere mnd, oppleves sjelden blodsukker svigninger. Blodsukkeret holder seg stabilt mellom 4-6. Maten som intas fører ikke til blodsukkerstigning, og da heller ikke stor frigjøring av insulin. Kroppen har vent seg til en større grad av fett forbrenning, så når magen er "tom" tar den lett på reservene. Leveren produserer selv det kroppen trenger av glukose av melkesyre, aminosyrer eller glyserol (husket jeg rett?)
 Fettlagrene på kroppen holder til mange mange dager.

Staten : mettet fett er farlig
LCHF: mettet fett er sunt.

Staten baserer seg på forskning som viser at mettet fett er en av de største årsakene til hjerteinnfarkt. De raportene det vises til er som regel et par kjente studier fra 50-tallet.
De mener vita hjertego´ er bra for kolseterolet. Vita hjertego` inneholder mye vegetabilske oljer. Disse igjen inneholder masse omega 6 som igjen fører til større oksidativt stress, og øker betennelses
reaksjonene i kroppen.

LCHF: mener vi er skapt for å fordøye animalsk fett. Kolesterol er livsnødvendig og spiller en viktig rolle både som en del av et funskjonelt imunforsvar, og som byggestein i de anabole hormonene. Stresser mann mye, produserer man mere kortisol, kortisol bygges opp av kolesterol, så ved stress kan koleterolet øke, det samme kan skje ved infeksjoner.

Linker med mere info om dette :
Ingen sammen heng mellom mettetfett inntak, og mettetfett i blodet
Mettet fett
SISTE FRA HJERTELEGEN


Staten: rødt kjøtt er ikke helsefremmende
LCHF: rødt kjøtt er sunt.

Staten, mener at det er en tydlig sammenheng mellom rødt kjøtt og tykktarms kreft.
Min teori, og den har jeg hatt lenge er at , de som ofte spiser rødt kjøtt spiser ofte andre dårlige næringsmidler. tenk hvor mange hamburgere som fortæres i løpet a et år, hva spiser folk til? Pommes frites og cola. Jeg tror også at kjøtt stekes i større grad på høye tempraturer, noe som fører til skadlige stoffer på kjøttets overflate. Fisk, og fugl, grilles, langtidstekes og kokes i større grad.

LCHF: rødt kjøtt er vi skapt til å spise, det er det som er mest likt det vi er genetisk tilpasset. Vilt er selvsagt det "beste". Vi får masse vitaminer og mineraler fra kjøtt. Det inneholder fett og proteiner. Urmennesket har etter all sansynlighet spist mere animalskføde i form av kjøtt, en fisk.
Når det er sakt så er i kua det den var, i dag fostres de fleste dyrene opp på korn, i stedet for naturlig føde, noe som igjen påvirker fettsammensetningen i dyret. Oppdrettslaksen, kua og eggene inneholder langt mindre omega 3 enn om de hadde spist mat som var mere naturlig for de....

Kan lese mer om forskning på rødt kjøtt her:
Hva er egentlig problemet med rødt kjøtt?

Staten: 5 om dagen
LCHF: Frukt med måte, om du tåler det, grønnsaker, ja, spesielt de som vokser over jorden.

Staten har gått ned til en anbefaling av 2 frukt om dagen, nærmere bestemt 200 g. Det er 2 epler det.

LCHF: fruktose som en del frukt inneholder en god del av, lagres lettere til fett. GI verdien er riktig nok lavere, men dette skyldes at fruktosen må via leveren før den havner i blodet. I gamledager hadde man bare tilgang til frukt og bær på høsten, at man da tilførte kroppen fruktose som igjen førte til økt fettlagring er jo genialt fra naturens side med tanke på å spise seg opp før vintern.
Er du ikke sukker avhengig, eller lider av diabetes kan de fleste tilate seg en frukt eller to på et libaralt LCHF kosthold, spesielt om du trener. Grønnsaker er JA.

Staten: 50-60% av næringsinntaket bør komme fra karbohydrater, gjerne korn, da dette gir viktige vitaminer, er sunt for tarmen og metter godt.

LCHF: 10-100g altså 10-20 % av inntaket bør komme fra karbohydrater, og da helst ikke korn.
De fleste klarer ikke å bryte ned gluten helt, og mange går med glutenintolleranser de ikke vet om. Mye inntak av korn øker ubalansen mellom omega 6 og 3. Korn fører tildels til stor frigjøring av insulin, større oksidativt stress og evolusjons messig har vi spist korn som en stor del av kosholdet i en veldig kort periode. Vitaminer får man mere av andre steder. Enkelte kan spise noe korn. Anbefaler heller litt potet, eller ris om man har behov/tåler  mere karbohydrater.

Staten: du må spise mindre en du forbrenner for å gå ned i vekt.
LCHF: du må spise mindre en du forbrenner for å gå ned i vekt.

Her er de enige, det er likevel noen forskjeller.
HVA du spiser har likevel betydning. Spiser du matvarer som gir en betydelig insuling produksjon øker fettlagringen din. Skjoldbrusk kjertelen som er viktig for stoffskifet vårt er hos mange følsom for gluten, ved å kutte ut gluten kan mange få et enda bedre stoffskifte.
Ved å spise mere fett og mindre karbohydrater opplever mange mye mindre sultfølese. Man trener også kroppen til å bli mere effektiv til å brenne fett og det er jo det vi vil, om vi skal ned. Folk som trener en del har bedre fettomsetning på " vanlig kosthold" en de som ikke trener.

Mange faktorer er avgjørende for vektreduksjonen; stress, vekt, tidligere jojoslanking, fysisk aktivitet for å nevne noen... og ikke minst tålmodighet.

Staten: man trenger karbohydrater ved trening
LCHF: de fleste mosjonister og utøvere som ikke trener høyintensivt over lang tid klarer seg fint på et LCHF kosthold.

 Det er dog mere rom for karbohydrater. Odd Grenland og Strømsgodset ligger på mellom 40-60 g karbohydrater om dagen. Bjørn Ferry, skiskytter spiser opp mot 180 g i forbindelse med konkurranse, da har han et totalt energi inntak på rundt 5000 kcal. Bjørn Ferry
Mere info om Ferry via Lena Beatrice.


Det er viktig at man tenker igjennom hva som kan passe for seg. Mange lykkes med statens råd (eller gjør de det, ekstremt mange Grete Roede deltakere går jo kurs etter kurs etter kurs).
Den største "faren" slik jeg ser det er at ved å øke fettmengden, blir man mere såbar for vekt oppgang om  man ikke klarer å kutte ned på karbohydratene, det er der de fleste går på en "smell".

Det viktigste er å skaffe seg kunnskap, og innse at skal man i gang med en livstilsendring så er det nettopp det det er, en endring, ingen kur, ingen kjapp løsning, men evolusjonsmessig ernæring tilpasset kroppen din. SÅ er det å få det til å fungere da, i en travel hverdag, der mannen kanskje ikke er på jakt, og du ikke ute med barn på ryggen og sanker bær. I en hverdag der sukkeret og ferdigmaten ligger rett foran nesen på oss, og aktivitetsnivået og den naturlige bruken av kroppen for mange er fraværende....

SÅ HVILKE HYPOTESER SKAL MAN TRO PÅ, HVEM SKAL MAN FØLGE?
 FØLG DET DU KLARER Å FØLGE, SOM FÅR DEG TIL Å FØLE DEG BRA, OG SOM GIR DEG DEN HELSEGEVINSTEN DU TRENGER.

Proteinrundsstykker

Disse er ikke lavkarbo, men glutenfrie. Enkle og gode. Jeg smører de utover en langpanne og steker de. Deler de så i to på langs.
Det er ca 20 g karbo i hver "bolle" så det blir som en brødskive. Dog er innholdet av proteiner langt høyere og dessuten er de glutenfrie.


1stor boks med cottage cheece 
4 egg 
400g havregryn
2ts bakepulver. 


Stekes i 20 minutter? 200 grader...